PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kiedy białko sojowe warto zastąpić rzepakowym?

Kiedy białko sojowe warto zastąpić rzepakowym? fot.Shutterstock.com

W wielu przypadkach pasze rzepakowe mogą stanowić pełnowartościową alternatywę dla importowanego białka sojowego. Niestety krajowa produkcja trzody chlewnej wciąż nie wykorzystuje potencjału tkwiącego w tych paszach.



Rocznie krajowe przetwórnie wypuszczają na rynek blisko 1,5 miliona ton pasz rzepakowych, z czego zdecydowaną większość stanowi śruta poekstrakcyjna. To ogromny zasób białka paszowego, które może stanowić wartościową alternatywę dla importowanej śruty sojowej. Niestety krajowa produkcja zwierzęca wciąż nie wykorzystuje w tkwiącego w paszach rzepakowych potencjału. Blisko 40 proc. produkowanej w krajowych zakładach tłuszczowych śruty trafia na eksport. Jednocześnie w jej miejsce sprowadzamy gigantyczne ilości białka sojowego. O ile sektor produkcji bydła i mleka dość chętnie wykorzystuje wspomniane pasze, to w żywieniu trzody chlewnej wykorzystanie pasz rzepakowych wciąż budzi wiele wątpliwości. Poniekąd wynikają one z zaszłości historycznych: ze względu na niekorzystne cechy fitochemiczne dawnych odmian rzepaku, produkowana z nich pasza faktycznie cechowała się wysokimi poziomami substancji antyżywieniowych. Tym samym przydatność paszowa takich komponentów rzeczywiście była ograniczona. Wysoka jakość współcześnie produkowanej śruty rzepakowej sprawia jednak, że przy jej udziale z powodzeniem uzyskiwać możemy wyniki produkcyjne porównywalne z tymi, jakie osiągamy żywiąc zwierzęta białkiem sojowym.

Nie oznacza to jednak, że białko rzepakowe sprawdzi się w żywieniu każdej grupy produkcyjnej świń. Musimy również pamiętać, że wykorzystanie jej w nadmiarze przynieść może więcej szkód niż korzyści. Jako, że zastosowanie białka rzepakowego wciąż wiąże się z wieloma wątpliwościami, zdecydowaliśmy, aby właśnie to zagadnienie było jednym z przewodnich tematów organizowanej przez naszą redakcję konferencji "Nowoczesna Produkcja - Świnie". Wykład na ten temat wygłosi dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W czasie prelekcji specjalista opowie między innymi o tym jakie dawki śruty rzepakowej można stosować w żywieniu poszczególnych grup zwierząt, przedstawi również wyniki produkcji osiągane przy udziale tego komponentu.

Wykład doktora Schwarza poprzedzi panel dyskusyjny, w czasie którego zaproszeni goście postarają się opowiedzieć między innymi o tym jak bezpiecznie żywić świnie paszami rzepakowymi, oraz w jaki sposób zwiększyć popularność wykorzystania tego rodzaju białka w krajowej produkcji trzody chlewnej.

Szósta edycja konferencji "Nowoczesna Produkcja - Świnie" odbędzie się już 20 lutego w Ciechocinku (woj. kujawsko - pomorskie).

Już dziś zgłoś swój udział w spotkaniu!



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.187.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.