PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kiedy sytuacja na rynku trzody ulegnie poprawie?

Kiedy sytuacja na rynku trzody ulegnie poprawie?
Debata podczas konferencji "Narodowe Wyzwania w Rolnictwie" Fot. PTWP

Przyszłość rynku trzody chlewnej pozostaje niepewna, a jeżeli są jakieś perspektywy poprawy sytuacji, są one póki co mgliste - takie wnioski płyną z debaty dla która odbyła się w ramach konferencji "Narodowe Wyzwania w Rolnictwie".



Temat aktualnej sytuacji na rynku trzody chlewnej zdominował drugą część debaty dotyczącej produkcji trzody chlewnej podczas konferencji "Narodowe Wyzwania w Rolnictwie". Nic dziwnego, od półtora roku niemal bez przerwy producenci trzody znajdują się "pod kreską". Coraz więcej z nich nie mogąc w nieskończoność ponosić strat decyduje się na zaprzestanie produkcji. Czy najbliższe miesiące przyniosą koniec krachu?

- Snucie jakichkolwiek prognoz jest obecnie bardzo trudne, gdyż na rynku działa wiele czynników których nie jesteśmy w stanie przewidzieć ani kontrolować. Najważniejszym z nich jest sytuacja w Chinach, oraz to czy unijni eksporterzy będą w stanie powrócić na tamten rynek. Drugim z nich jest ewentualna redukcja pogłowia trzody chlewnej w krajach UE. Niewiadomą pozostaje to, czy w przyszłym roku będzie ona na tyle duża, że spowoduje wzrost cen. Niektórzy analitycy wskazują jednak na to, że w przyszłym roku istnieje spora szansa na wzrost eksportu wieprzowiny na rynek chiński. Jeżeli zbiegnie się to ze spadkiem pogłowia UE, to mamy dwa elementy które są wystarczające do tego, by cena tuczników poszła w górę. Dokładnie nie wiadomo kiedy to nastąpi, prognozy z którymi się spotkałem mówią o tym że może to nastąpić na przełomie pierwszego i drugiego kwartału roku, a druga połowa 2022 roku powinna być dla producentów trzody bardzo dobra. Pytanie tylko, kto do tego czasu będzie jeszcze prowadził chów świń? – mówił podczas spotkania Aleksander Dargiewicz, prezes zarządu KZP-PTCh "POLPIG". 

Z opinią prezesa "POLPIG"-u nie zgodził się dr Marian Kamyczek, dyrektor Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Pawłowicach. Jego zdaniem czas w którym Unia mogła liczyć na duże wysyłki wieprzowiny do Chin już minął:

- Chińczycy są narodem działającym w sposób mocno przemyślany. Na pierwszym miejscu stawiają samowystarczalność. Owszem – zaskoczył ich afrykański pomór świń, co doprowadziło do gwałtownego spadku pogłowia trzody. W tym momencie Europa Zachodnia zachłysnęła się możliwością sprzedaży na tamten rynek dużych ilości wieprzowiny w atrakcyjnych cenach. Jednak Chińczycy w szybkim tempie odbudowali swoją produkcję – tamtejszy sektor został całkowicie przemodelowany, mali producenci niespełniający standardów bioasekuracji praktycznie zostali wyparci z rynku przez wyspecjalizowane fermy – giganty. Wydaje mi się, że możliwość ponownej sprzedaży nieograniczonej ilości wieprzowiny po atrakcyjnych cenach na rynek chiński, to już historia. Nie wierzę w to, że w najbliższym czasie będzie to możliwe. Przede wszystkim powinniśmy patrzeć na swój rynek, a nie czekać na stronę chińską. Nawet tak wiodący gracz, jakim są Niemcy, nie byli bowiem w stanie wynegocjować zgody na regionalizację ASF, co w czarnych barwach maluje perspektywy rozwoju eksportu wieprzowiny na ten rynek - tłumaczył podczas spotkania dyrektor ZD w Pawłowicach.

Jak tłumaczył specjalista, problemem Starego Kontynentu jest przede wszystkim nadprodukcja wieprzowiny:

- Samowystarczalność UE pod względem tego gatunku mięsa wynosi obecnie 115-116 procent. Nie możemy liczyć za bardzo ani na rynki zewnętrzne, ani na wzrost konsumpcji wieprzowiny. Trzeba liczyć się z tym, że produkcja wieprzowiny w tej skali nie będzie możliwa i musi nastąpić redukcja pogłowia w Europie Zachodniej. Jednocześnie nie możemy dopuścić do tego, by na rynek unijny trafiała wieprzowina z krajów trzecich, nie spełniająca standardów jakości funkcjonujących w UE - mówił w trakcie debaty dr Marian Kamyczek. 

Zapraszamy do obejrzenia retransmisji debaty dla producentów trzody, jak i pozostałych sesji podczas konferencji "Narodowe Wyzwania w Rolnictwie"



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (9)

  • Gość 2021-11-18 18:38:41
    Powtarzam to po raz dziesiąty .czy rolnicy w Danii . Niemczech i innych krajach będą tuczyć za grosze przy tej cenie zbóż ? chyba tacy głupi nie są . przyjdzie czas . może za rok .może za dwa czy też trzy . że wieprzowina po śmiesznie niskich cenach się skończy na świecie .
  • Fenix 2021-11-18 14:59:27
    Można liczyć na lepszą cenę jak polska i 10 krajów strony wschodniej utworzą z anglikami nową unię jedności. Wówczas nie będzie masowego exportu świń i innych towarów z zachodu a cena będzie o wiele wiele lepsza i sprawiedliwa.
  • DANY 2021-11-18 10:18:27
    Sytuacja się zmieni kiedy padnie ostatnie gospodarstwo hodujące świnki. Wtedy może być większa cena żywca bo zostaną tylko fermy duńskie ,holenderskie i niemieckie. Poniekąd mam wrażenie że weterynaże sami do tego dążą.
  • Wacek 2021-11-17 19:23:06
    Oby nigdy,żeby ten mój sąsiad wstawieniowy Dał sobie w końcu spokój,bo nie daje nam żyć Ciągle leje ta gnojowice dzień i noc cały rok A najbardziej na niedzielę.
  • mike 2021-11-17 18:05:19
    Na pewno od ich gadki się poprawi sytuacja na runku trzody
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.81.89.248
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.