PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Konferencje Farmera: Kiedy śruta rzepakowa może zaszkodzić tucznikom?

Konferencje Farmera: Kiedy śruta rzepakowa może zaszkodzić tucznikom? Fot. Shutterstock.com

W żywieniu tuczników śruta rzepakowa może być cenną, choć nie w pełni równoważną alternatywą dla białka sojowego. Aby osiągnąć zadowalające wyniki tuczu, należy jednak pamiętać o kilku zasadach.



Śruta rzepakowa jest surowcem paszowym który w wielu grupach produkcyjnych trzody może być cenna alternatywą dla poekstrakcyjnej śruty sojowej. Zawiera ona w swoim składzie tylko nieznacznie mniej białka – o ile kilogram śruty sojowej zawiera przeciętnie około 460 g tego składnika, to taka sama ilość śruty rzepakowej wprowadza do paszy   przeciętnie 380 – 400 g białka. Zastosowanie tej paszy ma również inne zalety: wprowadza do diety świń nie tylko pewne ilości energii, ale przede wszystkim znaczne ilości włókna, które w paszach dla tuczników bywają często deficytowe. Niestety nie jest to komponent idealny. W związku z obecnością pewnych ilości związków antyżywieniowych, zastosowanie tego surowca w żywieniu młodych zwierząt jest ograniczone. Z powodzeniem może on być jednak stosowany w żywieniu tuczników. Aby wykorzystanie białka rzepakowego przyniosło jednak oczekiwany efekt, musimy przestrzegać kilku zasad.

Po pierwsze kategorycznie należy przestrzegać dopuszczalnych udziałów śruty rzepakowej w recepturze paszy. W myśl obecnie obowiązujących Norm Żywienia Świń z 2014 roku pasza typu grower (stosowana w wadze 30-70 kg) może zawierać w swoim składzie do 10 proc. śruty rzepakowej, zaś mieszanki typy finisher (dla świń w masie powyżej 70 kg) mogą w 15 proc. składać się ze śruty rzepakowej. Przekroczenie tych poziomów może zakłócić tempo wzrostu tuczników, zwiększa również ryzyko wystąpienia upadków na skutek toksemii wywołanych przez beztlenowce. Często spotkać można głosy mówiące właśnie o tym, że zastosowanie śruty rzepakowej zwiększa ryzyko występowania tej dolegliwości. Jest to tylko częściowo prawda – ryzyko upadków faktycznie wzrasta, ale tylko przy wykorzystaniu zbyt dużych dawek omawianego komponentu.

Czy śruta rzepakowa może być jedynym komponentem stosowanym w żywieniu tuczników? I tak i nie. Z pewnością w żywieniu młodszych zwierząt warto zastosować równolegle dwa surowce białkowe. Dawki śruty rzepakowej na poziomie 10 proc. nie pokryją bowiem zapotrzebowania zwierząt na białko. W żywieniu starszych zwierząt śruta rzepakowa może być jedynym komponentem wysokobiałkowym, pamiętajmy jednak by kierować się przede wszystkim bilansem najważniejszych składników odżywczych w paszy. Białko rzepakowe zawiera w swoim składzie sporo aminokwasów siarkowych (metionina z cystyną), jednak podobnie jak zboża zawiera relatywnie mało lizyny. Stąd często spotykaną praktyką jest łączenie bialka rzepakowego z sojowym, ewentualnie pochodzącym z rodzimych roślin strączkowych, które to komponenty są bogatsze w lizynę. Tak czy inaczej poziom najważniejszych aminokwasów musi być zbilansowany za pomocą premiksu.

Przede wszystkim zaś zawsze kierujmy się rachunkiem ekonomicznym. Ceny śruty rzepakowe i sojowej w niektórych okresach zmieniają się bowiem dynamicznie, niekiedy może się okazać, że wykorzystanie białka rzepakowego nie jest wcale bardziej opłacalne od stosowania białka sojowego. Dlatego też przed podjęciem decyzji o zmianie receptur przede wszystkim starannie skalkulujmy koszt produkcji paszy.

Temat żywienia trzody chlewnej paszami rzepakowymi będzie szeroko omówiony podczas konferencji „Nowoczesna Produkcja – Świnie” która odbędzie się 20 lutego w Ciechocinku (woj. kujawsko – pomorskie). Już dziś zgłoś swój udział w spotkaniu!



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.8.46
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.