PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Konferencje Farmera: Ograniczyć zużycie antybiotyków w chowie świń

Konferencje Farmera: Ograniczyć zużycie antybiotyków w chowie świń fot. Shutterstock

Jednym z tematów, tegorocznej konferencji Nowoczesna produkcja zwierzęca - ŚWINIE, która odbędzie się 20 lutego 2020 r. w Ciechocinku, będzie omówienie możliwości zużycia antybiotyków w chowie trzody chlewnej. Mówiąc o redukcji zużycia antybiotyków często koncentrujemy się na aspektach żywieniowych, tymczasem równie ważne jest utrzymanie wysokiego statusu higieny produkcji. Pomogą nam w tym z pewnością preparaty do suchej dezynfekcji



W dyskusjach ta temat ograniczenia zużycia antybiotyków w chowie świń koncentrujemy się głównie na wspomaganiu odporności zwierząt poprzez zastosowanie specjalistycznych dodatków paszowych. Niekiedy nieco po macoszemu traktuje się natomiast zachowanie wysokiego poziomu higieny w pomieszczeniach produkcyjnych.  Niesłusznie – przy wysokiej presji patogenów w środowisku nie pomogą najkosztowniejsze specyfiki. Chcąc zmniejszyć wykorzystanie antybiotyków w naszym stadzie musimy równolegle działać w trzech kierunkach – prowadzić wspomnianą profilaktykę żywieniową, stosować szczepienia przeciwko patogenom występującym w naszym stadzie, ale także dbać o to, by maksymalnie zadbać o higienę produkcji.

W dzisiejszej produkcji standardem jest cykliczne mycie i dezynfekcja pomieszczeń po zakończeniu każdego cyklu produkcyjnego. Niekiedy nie doceniamy jednak cennego narzędzia jakim są preparaty do tzw. Suchej dezynfekcji. O ile bowiem klasyczna dezynfekcja pozwala zredukować liczebność patogenów jedynie w przerwie pomiędzy cyklami produkcyjnymi, suchą dezynfekcję stosować możemy w sposób ciągły. Ma to szczególnie wysokie znaczenie w przypadku prosiąt ssących i odsadzonych. To właśnie młode zwierzęta są bowiem najbardziej narażone na działanie patogenów, i to w ich przypadku straty są szczególnie dotkliwe.

Spotykaną dawniej praktyką było stosowanie „suchej dezynfekcji” w postaci dobrze wszystkim znanego wapna palonego. Niestety nie jest to dobre rozwiązanie – w reakcji z wodą – czy to tą obecną na powierzchni podłogi fermy, czy wilgocią obecną w błonach śluzowych zwierząt, tlenek wapnia przechodzi w wodorotlenek, który to związek wykazuje działanie parzące. Spróbujmy wyobrazić co dzieje się drogach oddechowych świń, w którym znajdują się niewielkie nawet ilości tego związku.

Dlatego też znacznie skuteczniejszym rozwiązaniem jest stosowanie produktów przeznaczonych typowo do suchej dezynfekcji pomieszczeń inwentarskich. Substancją aktywną większości dostępnych preparatów jest chloramina T. W kontakcie z wilgocią rozkłada się ona do podchlorynów, które to związki wykazują działanie utleniające, dzięki czemu skutecznie niszczą wiele rodzajów patogenów. Praeparaty na bazie chloraminy T skuteczne są w walce między innymi z bakteriami z rodzaju Echerichia, Salmonella, czy Clostridium, a także z niektórymi wirusami. Dodatkowo niszczą one cysty niektórych pasożytów, oraz larwy much. Co istotne, racjonalne (zgodne z instrukcją producenta) nie powoduje podrażnień ani zatruć nawet u młodych zwierząt.

Koszt preparatów do suchej deznfekcji wynosi średnio od 3 do 4 złotych za kilogram. Ich dawkowanie jest zróżnicowane, z reguły mieści się jednak w zakresie od 50 do 100 gramów na m2.  Trudno mówić precyzyjnie o tym ile kosztować nas będzie zastosowanie tej technologii – wynika ono nie tylko z wyboru konretnego preparaty, ale przede wszystkim od wielkości stada i częstotliwosci zabiegów. Biorąc jednak pod uwagę korzyści, z pewnością sucha dezynfekcja warta jest stosowania: nie tylko pozwoli ograniczyć stosowanie suchej dezynfekcji, ale również ograniczy straty w produkcji. Wysoki poziom higieny nie tylko ograniczy bowiem upadki zwierząt, ale również poprawi ich zdrowotność,co przełoży się na wyższe wyniki tuczu w przyszłości .

Temat produkcji trzody chlewnej bez antybiotyków i leczniczych dawek tlenku cynku szeroko omówimy podczas konferencji „Nowoczesna Produkcja – Świnie” która odbędzie się już 20 lutego w Ciechocinku. Już dziś zgłoś swój udział w spotkaniu!

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (9)



FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W zwiazku z ciszą wyborczą możliwość dodawania komentarzy została tymczasowo zablokowana.

  • jelcyn 2020-01-16 00:51:15
    małe gospodarstwa produkowały zdrowe świnie bez antybiotyków to musiały upaść bo na rynku nie wytrzymały. A w tych dużych fermach to nie uczymie się świn bez antybiotyków i inyych agrotechnicznych dodatków.
  • maxio 2020-01-15 21:00:12
    a dodam do tego ,że stosuję węgiel drzewny z wierzby ekologicznej ,,oczywiście z wszystkimi badaniami i atestami .. jako probiotyk ,,na mykotoksyny i florę bakteryjną ,,po za tym bardzo dobrze działa też na uciążliwość zapachową wiąże resztki białka ,amoniaku fosforu ,,ogólnie są spore efekty tuczu ,i poprawa dobrostanu ,,tak że da się koledzy hodowcy ,,tylko trzeba chcieć ..
  • maxio 2020-01-15 20:38:41
    to do tego aż konferencji trzeba ,,od paru lat hoduję bez antybiotyków ,,chyba że zajdzie konieczność docelowego zastosowania,, ale to mało kiedy ,a nie jak większość , zapobiegawczo w paszach i w wodzie ,,system ściółkowy ,, który uważam za dużo, dużo zdrowszy ,, niż ruszt , płytka ściółka wymagająca o wiele więcej pracy i nakładów ,ale w porównaniu do kolegów którzy trzymają na ruszcie ,.,,to wychodzę na duży plus ,,fakt,, dezonsan sucha dezynfekcja, tego idzie sporo, ale na pewno mniejsze koszty niż antybiotyki ,,nie hoduję dużo 500-600 rocznie ,,ale powiem jedno da się ograniczyć antybiotyk do przymusowego minimum ,,,żeby jeszcze zakłady to doceniały ,,ale dla nich liczy się tylko sztuka a nie jakość ...
  • Obserwator rolnictwa 2020-01-15 20:26:08
    A ja proponuję sprawdzić co dają rolnicy świnka bo są tacy co od prosiaka do tucznika cały czas w paszy dają antybiotyki. I jak to nazywają to taka kuracja zapobiegawcza i lepiej im świnki jedzą.
    • jolaola 2020-01-15 20:42:23
      Jak taki jestes Obserwator Somsiadów to lec do PIW i podaj tych ,,rolników antybiotyków ,, z imienia i nazwiska przyjedzie kontrola sprawdzi a jak jestes BAJKOPISARZEM to zostaniesz oskarzony o POMÓWIENIA i SKŁADANIE FAŁSZYWYCH OSKARZEŃ a to juz jest KARALNE , jak PODNOSISZ REKAWICE ?
      • Obserwator rolnictwa 2020-01-16 07:05:46
        Jolaola Jesli jestes kapusie to biegnij donosic. Ja tego nie jem co sasiad produkuje ale jest taki temat i wiem co sodaja. Ale jolaola mysli ze rolnik w takich ilosciach jak kupuje antybiotyki w takich ilosciach to pewnie do sniadania?
    • Jon 2020-01-15 22:53:07
      Proponuje abyś się w końcu zajął pracą a nie szpiegowaniem bo w końcu zeza dostaniesz!!!!!
  • Michał 2020-01-15 19:35:09
    Proponuję się przyjrzeć lepiej temu co się dzieje w zakładach przetwórczych. Co tam robi się z mięsa... z 1kg- 3 kg wyrobu i oni nazywaja to kiełbasą. Sama chemia... na to w ogole nikt nie zwraca uwagi... tylko stale pieprzenie co rolnik daje jesc swini ile lekarstwa jaki dobrostan itp. Ręce opadają.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.