Jak czytamy w najnowszej Agromapie – kwartalniku przygotowywanym przez analityków Credit Agricole, wzrost cen obserwowany w ostatnich tygodniach w Polsce i w Europie to przede wszystkim efekt obniżonej podaży mięsa wieprzowego:
„Dzieje się tak ze względu na niską opłacalność jego produkcji w ostatnich kwartałach przy jednoczesnym ożywieniu unijnego popytu na wieprzowinę, któremu sprzyja zwiększony popyt ze strony kanału HoReCa, wraz z wygasaniem pandemii. Uważamy, że kolejne kwartały przyniosą kontynuację wzrostu cen skupu trzody chlewnej.” – czytamy w analizie.
Wciąż niska rentowność produkcji
Jak dodają eksperci Credit Agricole, główne czynniki ryzyka dla tego scenariusza to dalsze rozprzestrzenianie się ASF, ale również tempo odbudowy pogłowia trzody w UE w warunkach oczekiwanego wzrostu cen pasz obniżającego opłacalność produkcji.
Szukasz artykułów potrzebnych w chowie trzody? Sprawdź oferty w portalu Giełda Rolna!
„Cena skupu żywca wyniosła w styczniu 4,54 zł/kg (+14,6% r/r), a cena pasz dla świń 1,82 zł/kg (+11,2% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się w styczniu na poziomie 2,49 wobec 2,42 przed rokiem, wskazując na nieznaczną poprawę opłacalności produkcji.” – informują analitycy banku.
Jak czytamy w komentarzu, po uwzględnieniu czynników globalnych oraz krajowych prognozowana cena skupu żywca wieprzowego w Polsce na koniec 2022 r. wyniesie ok. 5,10 zł/kg oraz 5,50 zł/kg na koniec 2023 r.
Komentarze