
Mniej gospodarstw - więcej świń

Kierunek innowacja
Cykl regionalnych konferencji Farmera Sprawdź lokalizację i zarejestruj się!Włoski spis rolny wykazał, że w 2000 r. na terenie tego kraju było ponad 156 tys. gospodarstw produkujących trzodę chlewną. Podczas, gdy dziesięć lat później odnotowano jedynie 26 tys. gospodarstw.
Malejąca ilość gospodarstw nie odzwierciedla się w pogłowiu świń. W 2000 r. pogłowie trzody chlewnej liczyło trochę ponad 8,6 mln szt., z kolei w 2010 r. wzrosło już do 9,3 mln szt. W konsekwencji średnia liczba świń utrzymywanych w jednym gospodarstwie wzrosła z 55 szt. do 356 szt.
Można powiedzieć, że Włochy są już po okresie reorganizacji od małych rodzinnych gospodarstw do gospodarstw o typowym charakterze przemysłowej produkcji trzody chlewnej.
Włosi porównując się do europejskich liderów w produkcji świń, jak Niemcy, Dania, czy Holandia, nieustannie zwracają uwagę na to, że ciągle niewielka część łańcucha żywnościowego produkcji wieprzowiny jest w rękach rolników. Tamtejsi producenci trzody są udziałowcami tylko 14 proc. całego łańcucha zajmującego się szeroko pojętą produkcją wieprzowiny, duża większość w tym sektorze należy do firm paszowych.
Komentarze