PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Model chlewni

Już niedługo świat może zalać wieprzowina z Brazylii i Chin. Może ona wyeliminować z europejskiego rynku naszych drobnych producentów



W przeciętnej chlewni w Danii jest 1170 świń, w Holandii – 1050, w Hiszpanii – 370, a w Polsce tylko 29. Prawie połowa pogłowia świń u nas przypada na gospodarstwa mające w chlewniach do 9 świń, a nieco ponad 70 proc. w chlewniach do 20 świń. – Tak rozdrobnionej struktury, przy tak dużej skali ogólnej produkcji żywca wieprzowego, nie ma w żadnym innym kraju Europy – obliczył prof. Stanisław Zięba.

Czym to nam grozi? W Europie, USA, Ameryce Południowej, a także w Azji następuje bardzo szybka koncentracja chowu świń, trwa intensywny, konkurencyjny rozwój zarówno produkcji, jak i handlu mięsem wieprzowym, zwierzętami hodowlanymi i nasieniem knurów. Stwarza to zagrożenie dla tej dziedziny rolnictwa, która ma ogromne znaczenie w Polsce, gdzie hodowlą i chowem świń zajmuje się prawie 650 tys. gospodarstw, a więc co trzecie gospodarstwo spośród tych, które są zarejestrowane w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Takie rozdrobnienie chowu świń jest początkiem wielorakich trudności – uważa prof. Zięba.

Na rynku globalnym liczą się tylko duże partie jednolitego, powtarzalnego i markowego towaru, pochodzącego od wiarygodnego producenta. Dlatego przemysł mięsny poszukuje tuczników z ferm średnich i dużych, w których zachowane są ostre reżimy weterynaryjne. Prof. Zięba przewiduje, że już w niedalekiej przyszłości optymalnym modelem będzie chlewnia na kilka tysięcy świń. Takie fermy już obecnie dbają o zachowanie technologicznych, jakościowych i środowiskowych standardów. Udział ferm wielkostadnych w krajowej produkcji żywca wynosi dziś około 11 proc. Fermy te są zlokalizowane w północnych i zachodnich rejonach kraju, gdzie kiedyś było dużo PGR-ów. W europejskim rozumieniu skali nasze fermy są zaledwie średniej wielkości. Fermy duńskie czy holenderskie mają po kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt tysięcy świń, a nasze, na ogół popegeerowskie, zmodernizowane liczą przeciętnie niewiele ponad 3000 świń.

Takie zmiany w strukturze produkcji nie oznaczają oczywiście, że na rynku nie będzie miejsca dla małych chlewni. Będą one dostarczać tuczniki do lokalnych przetwórni, produkujących wyroby specyficzne, o oznaczeniach geograficznych i ekologicznych. Znaczenie tych delikatesowych i drogich produktów będzie się zwiększało – przewiduje prof. Stanisław Zięba.

Źródło: "Farmer" 21/2006



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.71.23
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.