PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nie ma podstaw do tego by nasze tuczniki były tańsze od zagranicznych

Nie ma podstaw do tego by nasze tuczniki były tańsze od zagranicznych Janusz Wojtczak, producent trzody chlewnej i przedstawiciel Krajowego Związku Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej

Jesteśmy importerem netto wieprzowiny. Jej transport, logistyka importu, wymiana waluty - kosztuje. Jakość mięsa, powtarzam, jakość mięsa populacyjna i wiem w tym aspekcie co mówię, jest wyższa niż w populacjach największych naszych dostawców z Niemiec i z Belgii, a mimo to polski producent otrzymuje mniej za żywiec – komentuje dla serwisu farmer.pl Janusz Wojtczak.



Janusz Wojtczak, producent trzody chlewnej i przedstawiciel Krajowego Związku Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej, pytany jak przetrwać na coraz to trudniejszym rynku wieprzowiny i czy widać jakieś zwiastuny polepszenia sytuacji przyznaje, że rzeczywiście jesteśmy na dnie, jeśli chodzi o ceny wieprzowiny.

- Jednak mam nadzieję, że koniunktura się zmieni, tak wynika z cyklu i na wiosnę tego roku ujrzymy odbicie cen wieprzowiny. Oczywiście jest wiele czynników zewnętrznych korygujących cykl koniunkturalny. Na świecie to oczywiście embarga (Rosja), wojny handlowe (USA v. Chiny), kursy walut itp. Na naszym lokalnym rynku np. sytuacje związane z wystąpieniem ASF, szczególnie odczuliśmy wybuch choroby w Belgii, a nawet chwilowe wprowadzenie przez USA ograniczeń w imporcie polskiej wieprzowiny. Takie sytuacje trudno jest przewidzieć. Z drugiej strony są pozytywne prognozy długoterminowe tj. ciągle rosnącego zapotrzebowania na żywność, w tym na wieprzowinę. W związku z tym mam nadzieję, że ci hodowcy, którzy przetrwają, nie odejdą od produkcji świń, będą ją mądrze rozwijać, w dłuższej perspektywie pozostaną wygranymi.

Jednocześnie nasz rozmówca nie widzi podstawy do mającej miejsce sytuacji, czyli długotrwale utrzymujących się niskich cen żywca wieprzowego na krajowym rynku. - Ja  po prostu nie rozumiem, jestem pewnie zbyt głupi, dlaczego nasze tuczniki mają być tańsze od importowanych. Cały czas jesteśmy bowiem importerem netto, czyli nieustannie brakuje nam żywca. Transport kosztuje. Logistyka importu kosztuje. Wymiana waluty kosztuje. Jakość mięsa, powtarzam, jakość mięsa populacyjna i wiem w tym aspekcie co mówię, jest wyższa niż w populacjach największych naszych dostawców (Niemcy, Belgia) a mimo to polski producent otrzymuje mniej za żywiec (słynna cena „niemiecka” minus 4-6 eurocentów) niż jego odpowiednik zza Odry. Z drugiej strony, sam sobie odpowiadając na pytanie, można powiedzieć, że mamy to na własne życzenie, ponieważ sami dopuściliśmy do sytuacji, gdzie zagraniczny rolnik/producent wieprzowiny  jest właścicielem zakładów ubojowych w Polsce. Gdzie sprowadzamy do kraju wszystkie mięsne „czyszczenia magazynów strategicznych”, co wybrzmiało podczas ostatnich strajków rolników. Gdzie polski hodowca nie może wyeksportować swojego żywca do krajów „starej Unii” ze względu na chorobę handlową, którą w chwili obecnej jest choroba Aujeszkyego. Założę się, że jeżeli się od niej uwolnimy, co jest „już” po 15 latach w Unii na dobrej drodze, pojawi się następna. Myślę, że tym razem będzie nią salmonelloza. Obym tutaj się mylił. Tego życzę polskim rolnikom na nadchodzący rok. Zresztą z tymi chorobami wwożonymi jest jak w polskim przysłowiu: „źdźbło w oku bliźniego widzą, a belki w swoim nie dostrzegają”, myślę tu o MRSA. Wtajemniczeni bardzo dobrze wiedzą o czym mówię i jak ta jednostka jest niebezpieczna dla człowieka, bo praktycznie lekooporna – komentuje Janusz Wojtczak.

Według ogólnej definicji gronkowiec złocisty oporny na metycylinę, czyli MRSA (ang. methicyllin-resistant Staphylococcus aureus) – to oporne na metycylinę szczepy gronkowca, będące częstą przyczyną zakażeń wewnątrzszpitalnych. Stanowi on poważny problem finansowy dla ochrony zdrowia. Wykształcony przez drobnoustroje typ oporności oznacza brak wrażliwości na wszystkie antybiotyki z grupy beta-laktamów – w tym penicyliny, cefalosporyny, monobaktamy czy karbapenemy.

Temat MRSA był również poruszany podczas listopadowej konferencji „Farmera” Narodowe Wyzwania w Rolnictwie, kiedy to lek. wet. Paweł Wróbel wyjaśniał słuchaczom, że - według dostępnych danych w Danii ponad 2/3 stad świń jest MRSA dodatnich. Ten niewygodny dla wizerunku duńskich świń fakt był utrzymywany w tajemnicy przez Landbrug & Fødevarer. Dopiero wyrokiem Sądu Najwyższego Danii z dnia 22 stycznia 2016 roku duńska organizacja  została zmuszona do podania do ogólnej wiadomości nazw i adresów stad MRSA dodatnich. W roku 2006 nikt w Danii nie został zdiagnozowany jako nosiciel typowo fermowego gronkowca złocistego oznaczanego jako MRSA CC398. Obecnie ponad 12000 Duńczyków jest zarażonych tą bakterią a 5 osób zmarło w wyniku infekcji. Badania z 2017 roku potwierdziły również, że około 40 proc. próbek duńskiej wieprzowiny (122 pozytywne na 305 pobranych prób) było MRSA pozytywne.

Choć MRSA to poważny problem w ochronie zdrowia i życia ludzi i zwierząt, to praktycznie jest to temat przemilczany w handlu zagranicznym zarówno wieprzowiną jak i żywymi zwierzętami, nieregulowany przez żadne obostrzenia w wymianie handlowej, jak choćby te dotyczące wirusa ASF.

Na te i wiele innych naglących tematów w branży chowu i hodowli świń, będziemy rozmawiać podczas najbliższej konferencji Nowoczesna Produkcja Zwierzęca – ŚWINIE.

Udział jest bezpłatny.

Zapraszamy do rejestracji, spotkanie już 30 stycznia 2019 r.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (19)

  • OBSERWATOR 2019-01-10 22:46:04
    vel ''Andrzej'' , cenę ustala zachód ale te nasze złodzieje są jeszcze bardziej nadgorliwi , zbijają ceny jeszcze poniżej niemieckiej , i importują ten dwudziestoparoletni i trują Polski naród.
    • Andrzej 2019-01-11 07:22:39
      Niestety masz rację. Ale teraz już za późno na reakcję. Jedynie zostało niewolnictwo(kontrakt) lub rezygnacja z produkcji trzody...
  • rolnik 2019-01-10 20:06:23
    agri plus sie smieje i zaprasza
    • Michu 88 2019-01-11 09:37:16
      Szukają białych murzynów dziś 40 zł od tucznika za kilka lat 10 zł jak będą mieli wszystkich w garsci
  • JONY 2019-01-10 19:14:09
    Od nas wywozić nie można bo boją się Aujeszkyego i ASF ale duńskie prosiaki czy mięso z gronkowcem złocistym to może do nas płynąć szerokim strumieniem !
  • ogrodnik 2019-01-10 18:40:06
    zabrali kaszanke ,slonine ,rombanke-zmienily sie tylko metody
  • Spółdzielnia 2019-01-10 17:49:35
    ,4.3 netto opolskie
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.211.135.32
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.