PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nie wszystkie pasze dla świń

Nie wszystkie pasze dla świń

Niektóre komponenty paszowe użyte w nadmiarze mogą pogorszyć wyniki tuczu. Dlatego trzeba uważać, aby nie przesadzić z ich udziałem w paszy.



Pasza, w której znajdują się różne komponenty może charakteryzować się mniejszą, bądź większą strawnością. Dodatkowo różne składniki paszy mają różną wartością biologiczną białka. Na tej podstawie określono dla nich pewne ograniczenia dotyczące udziału w paszy dla tuczników, które nie pogorszą wyników tuczu naszych zwierząt.

- Szacowanie strawności składników organicznych jest wyrażone wzorem, w którym jest zawarte nic innego jak włókno. Generalnie, poziom włókna w mieszankach dla tuczników przyjmuje się za optymalny na poziomie 3-3,5 proc. W normach polskich było prezentowane, że może sięgać nawet do 5 proc. w paszy. Jednak jeśli jego udział jest większy to musimy liczyć się z tym, że będzie nieco niższa strawność paszy, czyli gorsze jej wykorzystanie – tłumaczył podczas konferencji Farmera, „Przez innowacyjność do sukcesu” dr Marian Kamyczek z Instytutu Zootechniki w Pawłowicach.

Najwyższa strawność przekraczającą 95 proc. mają: produkty mleczne, melasa, oleje roślinne. Pszenica pszenżyto, kukurydza, żyto, groch, białko ziemniaka, to jest strawność na poziomie 90-94 proc. Dalej mamy śruty sojowe, mączki rybne, CCM (z włóknem<4 proc.) - ta strawność jest na poziomie 85-89 proc. Jęczmień ze względu na większy poziom włókna, wytłoki suszone, łubin – to są strawności od 80 do 84 proc. Produkty rzepakowe w tym ziarno, śruta poekstrakcyjna, makuch rzepakowy - tutaj strawności są jeszcze niższe, bo 75-79 proc. Owies ma najniższą strawność spośród zbóż, 70-74 proc. Kiszonki z liści buraczanych, z kukurydzy 61-64 proc.

Jeżeli chodzi o wartość biologiczną białka, to w tym zestawieniu najbardziej wartościowe jest mleko krowie, mleko suszone, mączka rybna, śruta sojowa, która jest poddana termicznej obróbce, drożdże paszowe, ziemniaki, a  stosunkowo niską wartość białka ma groch, kukurydza, jęczmień, surowe nasiona soi, otręby pszenne – tam biologiczna wartość białka, w tych komponentach paszowych jest stosunkowo niska.

- Na podstawie tej strawności i wartości biologicznej białka, dla trzody zostały opracowane pewne ograniczenia udziału wybranych komponentów w żywieniu świń. Skupiając się tutaj na tucznikach w przedziale poniżej 40 kg i powyżej 40 kg masy ciała. Zostały ustalone maksymalne udziały poszczególnych pasz, które jeszcze nie powodują drastycznego pogorszenia wyników produkcyjnych, czyli obniżenia przyrostów dziennych i pogorszenia wykorzystania paszy. Bo należy pamiętać, że nie wszystkie pasze są dedykowane dla świń, które powinny szybko rosnąć i dobrze wykorzystywać składniki pokarmowe – wyjaśniał dr Kamyczek.

Poniżej przedstawiamy ograniczenia udziału poszczególnych komponentów paszowych w mieszankach dla rosnących świń.



Podobał się artykuł? Podziel się!

MULTIMEDIA

×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • qweqweqweqwe 2015-11-01 21:49:30
    Świetną paszą dla trzody chlewnej jest młót browarniany. Przetestowany przeze mnie, potwierdzam, że jest to pasza wysoce mlekopędna szczególnie polecana dla krów mlecznych oraz trzody chlewnej. Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka, włókna oraz witamin zwiększa ilość oraz jakość wyprodukowanego mleka. Młót browarniany kupuję na www.domino.org.pl
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.92.28.84
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.