PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nie zapomnij zbadać mięsa na obecność włośnia

Nie zapomnij zbadać mięsa na obecność włośnia Fot. Shutterstock

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 29-11-2018 11:49

Tagi:

Skutecznym, a zarazem jedynym sposobem walki z włośnicą jest poubojowe badanie mięsa. Prezentujemy najważniejsze informacje dotyczące tego zagadnienia.



Wchodzimy w sezon w którym rolnicy szczególnie często dokonują uboju zwierząt na własny użytek. Niedawno obszernie rozpisywaliśmy się o tym, w jaki sposób należy go przeprowadzić, by nie narażać się na bolesne kary:

>>>>> Czytaj więcej: Ubój na własny użytek w strefach ASF i poza nimi

W ferworze pracy nie możemy zapomnieć o jeszcze jednej, najistotniejszej chyba rzeczy: o poddaniu badanego mięsa na obecność włośnia krętego, odpowiedzialnego za wystąpienie bardzo groźnej choroby ludzi – włośnicy.

Włośnica należy do dość rzadkich chorób. Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w 2017 roku na obszarze kraju potwierdzono u ludzi 10 zachorowań. Warto nadmienić jednak, że w na przestrzeni lat da się zaobserwować okresy o cyklicznym wzroście liczby przypadków choroby. Z prawdziwą epidemią włośnicy mieliśmy do czynienia w latach 2005 – 2007, kiedy to w kraju wystąpiło ponad 400 przypadków choroby. Jej apogeum przypadło na rok 2007, kiedy to potwierdzono w naszym kraju blisko 300 przypadków włośnicy. Nasilenie występowania choroby, choć na znacznie mniejszą skalę notowano także w latach 2014 - 2015, kiedy to rocznie notowano 25 – 30 przypadków włośnicy u ludzi. Nawet jednak biorąc pod uwagę relatywnie niską częstotliwość występowania tej jednostki chorobowej, nie wolno jej lekceważyć. Jest ona bowiem nieuleczalna, a niekiedy także śmiertelna.

Ochrona przed włośnicą jest w rzeczywistości bardzo prosta. Wystarczy, aby mięso przeznaczane do konsumpcji przez człowieka było poddane badaniu na obecność pasożyta. W przypadku zakładów ubojowych jest to standardowa procedura – tkanki każdego zabitego zwierzęcia zostają poddane analizie. Do przypadków włośnicy u ludzi dochodzi głównie na skutek konsumpcji nieprzebadanej wieprzowiny pochodzącej z uboju na własny użytek, lub też niebadanego mięsa dzików. Obowiązek badania mięsa pod kątem obecności włośnia dotyczy również koniny, a także mięsa pochodzącego z nutrii.

Badań dokonują lekarze wyznaczeni przez Powiatowego Lekarza Weterynarii. Koszt analizy nie jest wysoki, zazwyczaj mieści się w przedziale 10 – 20 złotych, choć w niektórych regionach kraju może być on wyższy. W przypadku trzody chlewnej do badania dostarczyć należy kilka fragmentów z obu filarów mięśni przepony, których wielkość zbliżona jest do wielkości orzecha laskowego. Masa próbki nie może myć mniejsza niż 50g. Próbki należy dostarczyć nie później niż 24 godziny po uboju zwierzęcia, najlepiej zaś tuż po jego dokonaniu.

W przypadku dzików, pobrać należy sześć próbek wielkości orzecha laskowego: po jednej z każdego filaru przepony, a także z mięśni żuchwowych, mięśni przedramienia, mięśni międzyżebrowych i mięśni języka. Łączna masa próbki nie powinna być niższa niż 100 g. Próbki należy oddać do analizy najpóźniej 48 godzin po odstrzale zwierzęcia.

Ryzyko wystąpienia włośnicy u świń zmniejsza ograniczenie możliwości kontaktu zwierząt ze szczurami i innymi gryzoniami. To są bowiem podstawowym wektorem pasożyta. Dbajmy zatem o cykliczną deratyzację chlewni i jej otoczenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • świecznik hanukowy 2018-11-30 14:29:16
    Zbadać kurczaka,czy nawodnione ze sklepu?
  • Rolawet 2018-11-29 21:33:19
    Badanie na włośnie obowiązującą metodą wytrawiania za 10 złp! To ja mogę dać te 10 złp klientowi i niech sobie idzie. Pismacy! co wy piszecie. Brednie.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.174.157
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.