PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nielsen: Nie zrezygnujemy z kastracji

Nielsen: Nie zrezygnujemy z kastracji

Autor:

Dodano:

Tagi:

Nie jesteśmy gotowi, aby całkowicie zrezygnować z chirurgicznej kastracji prosiąt - powiedział serwisowi farmer.pl Niels-Peder Nielsen dyrektor Pig Research Center, podczas duńskich targów rolniczych Agromek 2012.



Deklaracja Brukselska, to dokument podpisany dobrowolnie przez niektóre kraje UE. Składał się z dwóch etapów pierwszy mówił o tym, że od 1 stycznia 2012 r. chirurgiczna kastracja knurów w tych krajach będzie mogła być przeprowadzana jedynie w znieczuleniu ogólnie przyjętymi metodami. W drugim etapie – od 1 stycznia 2018 r. chirurgiczne metody kastracji mają zostać całkowicie zniesione. Dokument  powstał z inicjatywy krajów zachodniej Europy, w których występowały duże naciski organizacji „zielonych” na poprawienie dobrostanu zwierząt.

-Prowadziliśmy projekt badawczy, który miał znaleźć rozwiązanie z tej sytuacji, ale zakończył się niepowodzeniem. Alternatywna metoda, czyli szczepionka do immunologicznej kastracji nie przyniosła satysfakcjonujących efektów. Smak i zapach mięsa pochodzącego od tuczonych knurów nie były akceptowalne dla grupy losowo wybranych konsumentów. Potrzebujemy więcej informacji na temat tego jak prowadzić produkcję knurów, tak aby ich mięso spełniało wymagania jakościowe nie tylko naszego rynku ale też naszych rynków eksportowych –  powiedział Niels-Peder Nielsen.

Dyrektor Pig Research Center podkreślił, że na razie całkowite zaprzestanie chirurgicznej kastracji wiąże się ze zbyt dużym ryzykiem, zarówno dla kraju w zakresie handlu zagranicznego jak i opłacalności produkcji dla duńskich producentów świń.

- Wiemy, że  na pewno Niemcy i Holandia będą gotowe, aby od 2018 r. całkowicie zaprzestać kastracji chirurgicznej prosiąt – dodał Nielsen.

- Muszę powiedzieć, że byliśmy gotowi na zaprzestanie kastracji jakieś dziesięć lat temu ale wówczas ten pomysł zablokowała strona niemiecka. Teraz jest to niemożliwe ponieważ genetyka poszła bardzo daleko, ubijamy cięższe zwierzęta w porównaniu do ówczesnych. To pogłębia ryzyko występowania tzw. „zapachu knura” w mięsie bardziej dojrzałych tuczników. Jest on niekorzystnie oceniany przez większość konsumentów – zauważył Nielsen.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.245.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Array