PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Niemcy: Mniejsze uboje świń i bydła w I kwartale 2019 r.

Niemcy: Mniejsze uboje świń i bydła w I kwartale 2019 r. Fot. Shuttestock

W Niemczech w pierwszym kwartale 2019 r. dostarczono do rzeźni mniej świń i bydła. Według wstępnych danych urzędu statystycznego (Destatis) w okresie od stycznia do marca br. łącznie z ubojem gospodarczym zabito 13,95 mln świń. Było to o 617 950 sztuk, czyli o 4,4 proc. mniej niż w pierwszym kwartale 2018 roku.



Spadek był prawie całkowicie spowodowany mniejszym ubojem świń z produkcji krajowej.  Było ich 13,05 mln, a więc o około 614 300 zwierząt lub 4,5 proc. mniej niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Uboje świń z innych krajów Unii Europejskiej, zostały znacznie ograniczone w ciągu ostatnich dwóch lat i spadły o 0,4 procent w porównaniu z poprzednim rokiem, osiągając 898 700 zwierząt.

Ze względu na nieco wyższe masy ubojowe produkcja wieprzowiny spadła tylko o 4 proc. do nieco poniżej 1,33 mln ton, w porównaniu z pierwszym kwartałem 2018 r..

Spadły również uboje bydła. Od stycznia do marca w rzeźni zabito ogółem 867 100 sztuk bydła. W porównaniu z pierwszym kwartałem 2018 r. było go o 13 600 sztuk lub 1,5 proc. mniej.

Spadek ubojów cieląt i młodego bydła rzeźnego wyniósł  aż 7,1 proc. Ubito 83 270 zwierząt. W przypadku byków i wołów liczba ubojów spadła o 3,6 proc. rok do roku do 323 760, a w przypadku krów o 1,8 proc. do 310 770 zwierząt.

Tylko uboje jałówek dotyczące 149 300 zwierząt  przewyższały liczebnie wyniki ubiegłego roku  o ponad 10 800 sztuk lub 7,8 proc.

Produkcja wołowiny zwiększyła się łącznie o 0,2 procent, do ponad 285,1 tys. ton, pomimo spadku wskaźnika ubojów. Powodem było to, że we wszystkich kategoriach bydło w większej wadze było dostarczane do rzeźni.

Wyniki spisu powszechnego zwierząt gospodarskich w Niemczech z listopada 2018 r., wykazują na spadek pogłowia bydła o 2,7 proc., a świń o 4,1 proc. W porównaniu z poprzednim rokiem, oczekuje się, że produkcja wołowiny i wieprzowiny w 2019 r. będzie niższa.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.61.235
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.