Jak informuje Polskie Mięso, etykieta ma zapewnić przejrzystość i jasność co do sposobu utrzymywania zwierząt oraz umożliwić konsumentom podejmowanie świadomych decyzji zakupowych.
Jakie informacje będzie zawierać etykieta?
Etykieta hodowli zwierząt rozróżnia pięć rodzajów hodowli:
- chów zamknięty,
- chów w przestrzeni zakrytej dachem;
- chów w pomieszczeniu ze świeżym powietrzem;
- chów na zewnętrznych wybiegach/pastwiskach
- chów organiczny zgodny z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych.
Celem etykiety hodowli zwierząt jest dostarczenie konsumentom obiektywnych informacji o tym, w jakich warunkach zwierzęta były utrzymywane, ale jak podkreślono ten rodzaj oznaczenia nie może być etykietą oceniającą.
Kiedy system wchodzi w życie?
Pierwszym krokiem będzie etykietowanie wieprzowiny: świeżej, schłodzonej, mrożonej / paczkowanej i niepaczkowanej / w sprzedaży detalicznej i hurtowej żywności, w ladach usługowych, w sklepach specjalistycznych oraz w sprzedaży internetowej. W niedalekiej przyszłości planowane jest rozszerzenie oznakowania o inne gatunki zwierząt, sektor restauracyjno-gastronomiczny oraz produkty przetworzone.
Oprócz tego w ustawie o znakowaniu w zakresie hodowli zwierząt przewidziano również dobrowolną możliwość oznaczania żywności z innych państw członkowskich Unii Europejskiej i krajów trzecich. Niemiecki minister rolnictwa Cem Özdemir, autor zmian, powiedział, że zostały zrobione duże kroki naprzód w zakresie hodowli
Komentarze