PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Niewłaściwe żywienie, to gorsza mięsność tuczników

Niewłaściwe żywienie, to gorsza mięsność tuczników

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 28-01-2015 10:35

Tagi:

Mięsność tuczników jest jednym z najważniejszych parametrów tuczu – w dużej mierze decyduje bowiem o dochodach rolnika.



Pomiar mięsności tuszy dokonywany w zakładach mięsnych mówi nam o wartości rzeźnej sprzedawanych tuczników. Wysoka mięsność ocenianych tusz świadczy jednocześnie o ich mniejszym otłuszczeniu – i przeciwnie, świnie cechujące się niską mięsnością charakteryzują się wysoką zawartością tkanki tłuszczowej. Ocena mięsności jest wykorzystywana do rozliczeń poubojowych, bezpośrednio przekłada się więc na dochód rolnika. Jako że obecnie preferowane przez konsumentów mięso powinno cechować się niską zawartością tłuszczu, najlepiej premiowane są tuczniki o wysokiej mięsności. Warto więc wiedzieć jakie czynniki mogą wpływać na wzajemny stosunek zawartości mięśni i tkanki tłuszczowej w tuszy.

Jednym z najważniejszych czynników wpływający na mięsność tuszy jest genotyp, a konkretnie warunkowana genetycznie zdolność odkładania białka w tuszy. Bez dobrego materiału hodowlanego trudno nam będzie uzyskać wysoko mięsne tuczniki. Dobrym przykładem są tutaj rodzime rasy trzody chlewnej, szczególnie złotnicka pstra i puławska. Mimo niewątpliwie wysokiej wartości kulinarnej ich mięsa (wynikającej właśnie z dużej zawartości tłuszczu śródmięśniowego) są to rasy tłuste, których mięsność często wynosi poniżej 50 proc. Na przeciwnym biegunie leżą rasy wysoko mięsne, takie jak Duroc, Pietrain lub ich mieszańce. Jednak najwyższego nawet potencjału genetycznego nie wykorzystamy bez stosowania właściwie zbilansowanej paszy.

Mowa tu przede wszystkim o odpowiednim stosunku białka do energii, oraz wzajemnym stosunku zawartości najważniejszych aminokwasów. W zależności od masy ciała, zróżnicowany jest nieco zalecany stosunek białka do energii. U tuczników w masie 30 – 60 kg powinien on wynosić 12,8 g białka / MJ EM. W przedziale wagowym pomiędzy 60 – 90 stosunek ten powinien wynosić 11,5 g / MJ, a w końcowej fazie tuczu 11,2 g / MJ. Przy nadmiarze energii łatwo może dojść do otłuszczenia tuszy, z kolei niedobór białka zahamuje przyrosty zwierząt. Nadmiar białka, przy jednoczesnym niedoborze energii, sprawi, że pewna jego ilość nie zostanie wykorzystana. Pogarsza to wykorzystanie paszy przez tuczniki. Oczywiście ważna jest nie tylko zawartość białka ale również jego skład. W paszach dla tuczników, stosunek lizyny do metioniny z cystyną, treoniny i tryptofanu, powinien wynosić 100: 63:66:19. Zalecenie to dotyczy wszystkich grup wiekowych tuczników. Oprócz składu paszy stosowanej w żywieniu tuczników duże znaczenie ma również jej pobranie. Ocenia się, że w końcowej fazie tuczu nadmierna ilość pobranej paszy wpływa na zwiększenie otłuszczenia tuszy a co za tym idzie pogorszenie jej mięsności. Coraz częściej postuluje się więc aby żywienie ad libitum stosować tylko w fazie intensywnego wzrostu, a w końcowej fazie tuczu (> 80 – 90 kg) stosować żywienie ograniczone.

Dla uzyskania wysoko mięsnych tuczników niezbędny jest także podział okresu tuczu na kilka faz żywienia, tak ażeby można było możliwie precyzyjnie zaspokoić zróżnicowane potrzeby pokarmowe tuczników w różnej masie. Stosowanie jednej mieszanki przez cały okres tuczu nie tylko pogarsza wykorzystanie paszy, prowadzi także do nadmiernego otłuszczenia tuszy. Takie postępowanie spotyka się jednak rzadko, na ogół hodowcy zdają sobie bowiem sprawy z korzyści wynikających z żywienia fazowego.

Oczywiście o mięsności mogą także decydować inne czynniki takie jak warunki środowiskowe, płeć, masa ubojowa, czy kondycja zdrowotna zwierząt. Jednak bez właściwego żywienia nie jesteśmy w stanie wykorzystać potencjału tkwiącego w tucznikach – i odwrotnie – stosując najlepiej nawet zbilansowaną paszę nie osiągniemy pożądanej mięsności bez wartościowego genotypu.  

Już 7 listopada w Warszawie jedno z najważniejszych wydarzeń w rolniczym kalendarzu. Szerokie grono znamienitych gości i dziesiątki sesji, w których poruszamy aktualne i ważne dla rolników tematy. Zarejestruj się teraz!



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (25)

  • jarki 2015-01-29 21:14:11
    zapytam z czystej ciekawości
    ile aminokwasów ma marchew ?
    bo białka zdaje się 1%
  • Rolmen 2015-01-29 13:01:49
    Baanzi, chłopie grzej lacza, do obory ściółkę sprzątać, bo świnie się topią. Jakie mam ci koszty podać? Woda, energia, dodatki paszowe? Moje koszty całkowite, poza własną pracą, to 70 gr. na kg przyrostu, reszta jest z odpadów gospodarstwa. A jak łbie nie wierzysz, to twój problem i przestań stękać. wrzuć na luz
  • Baanzi 2015-01-29 12:51:26
    Cały czas nie podajesz żadnych kosztów bo ich po prostu nie znasz i wydaje Ci się, że prawie ich nie ma. A w rzeczywistości zapieprzasz jak głupek, prawie za darmo i w wieku 50 lat będziesz wyglądał jak 70 latek.
  • Rolmen 2015-01-29 11:50:56
    Baanzi, ja traktuję hodowlę trzody jako gałąź uboczną. Karmię resztami. Tak naprawdę, to się cieszę że jakiś zwierzak przerobi te produkty. 2 ha ziemniaków co roku, dla ludzi z miasta sadzę. co mam zrobić z odpadowymi? Kartoflanki ci nagotować? czy wyrzucić na kompost. Marchew mam po 10 gr cały rok, nie warto jej siać. koszt podobno, na 1 kg to 30 gr. Po żniwach na wialnie idą zboża konsumpcyjne, co mam wyrzucić około 25 ton 2 gatunku? Albo za darmo komuś oddać? O jakich kosztach wyhodowania prosiaka, ty mówisz? Ze lochy trzeba utrzymać? weta opłacić, za zabiegi? Taniej wyjdzie niż kupić prosiaki, które zazwyczaj są chore. Duża smiertelność, zarobaczenie, gdy się podliczy nie ma opcji by kupować. Wolę dbać o swoje niż sponsorować pseudoprodukcję innym "specjalistom". I Banzi, zrozum, powtarzam zrozum, że u mnie prosię jest odkurzaczem, żżera resztki, a nie jest koneserem dobrej, drogiej paszy, jak u Ciebie.
  • Baanzi 2015-01-29 10:09:56
    Z 8 loch wyhodujesz 100 tuczników oczywiście, chodziło mi, że tylko 100. Przy tak małej liczbie koszty wyhodowania prosiaka są bardzo duże.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.208.159.25
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.