PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nowe podejście do żywienia świń

Nowe podejście do żywienia świń
Zmiany w podejściu do chowu trzody chlewnej wymuszają na przemyśle paszowym dostosowanie się do nowych realiów

Autor:

Dodano:

Tagi:

Zmiany w podejściu do chowu trzody chlewnej wymuszają na przemyśle paszowym dostosowanie się do nowych realiów. Sprawdzamy, czy firmy paszowe już dziś gotowe są na dostarczenie rolnikom rozwiązań pozwalających na produkcję bez antybiotyków i leczniczych dawek tlenku cynku.



Według danych WHO w 2017 r. na świecie odnotowano u ludzi ok. 700 tys. zgonów wywołanych przez szczepy drobnoustrojów odporne na działanie jakichkolwiek znanych antybiotyków. Przewiduje się, że z roku na rok liczba ta będzie stale wzrastać. I choć dyskusyjne jest, czy za zaistniały stan rzeczy odpowiada nadużywanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej, faktem jest coraz większa presja społeczna na ograniczenie zużycia tego rodzaju farmaceutyków w chowie zwierząt. W konsekwencji producenci trzody stopniowo tracą narzędzie pozwalające dotychczas w relatywnie prosty sposób kontrolować status zdrowotny stada, niestety niejedyne - za nieco ponad trzy lata producenci stracą również możliwość zastosowania leczniczych dawek tlenku cynku w paszach dla prosiąt odsadzonych. Ma to związek z negatywnym wpływem wykorzystania tego rozwiązania na środowisko naturalne.

Wspomniane zmiany wymuszają na rolnikach wdrożenie nowego podejścia do chowu trzody. Jednak nie tylko na nich. Potężne wyzwanie stoi także przed wszelkimi podmiotami zaopatrującymi producentów trzody chlewnej. Tyczy się to dostawców rozwiązań z takich dziedzin, jak higiena produkcji czy genetyka: chcąc produkować bez użycia wspomnianych wyżej substancji, konieczne jest bowiem wyhodowanie zwierząt charakteryzujących się podwyższonym poziomem odporności oraz zapewnienie im optymalnego środowiska bytowania. Dla ograniczenia zużycia antybiotyków i tlenku cynku kluczowe wydaje się jednak wykorzystanie rozwiązań żywieniowych, które w naturalny sposób stymulować będą odporność zwierząt oraz zapewnią równowagę mikrobiologiczną ustroju. Wiele z takich rozwiązań znanych jest od dziesięcioleci, inne dopiero od niedawna. W poniższym artykule przyjrzymy się, jak firmy paszowe przygotowują się na nowy rozdział w produkcji ż ywca wieprzowego.

STADO W DOBREJ KONDYCJI

Jednym z liderów wśród dostawców rozwiązań dla produkcji bez antybiotyków jest firma EW Nutrition. W jej ofercie znaleźć można szereg rozwiązań żywieniowych pozwalających na ograniczenie zużycia antybiotyków. Jednym z nich jest linia preparatów Globigen/Ig PRO, opartych na immunoglobulinach IgY pozyskanych z żółtek jaj kurzych. Preparat Pig Doser/ Ig PRO P przeznaczony dla prosiąt skutecznie sprawdza się w walce z biegunkami na tle rotawirusów, beztlenowców i pałeczek okrężnicy. Preparat dostępny jest w postaci zawiesiny do podawania doustnie przez cały okres ssania oraz w formie dodatku paszowego, który podawać można wraz z paszą nawet na etapie odsadzenia. Zawarte w nim immunoglobuliny nie są immunoglobulinami siarowymi, a ich zadaniem jest wiązanie patogenu i uniemożliwianie kolonizacji błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Inne warte uwagi produkty to Activo Liquid oraz Stimuvital Grippozon. Pierwszy z nich oparty jest na wyciągu z oregano i aldehydzie cynamonowym. Zawarte w nim substancje mają działanie immunostymulujące, przeciwwirusowe i bakteriostatyczne. Jest on stosowany z wodą do picia i może być podawany od momentu odsadzenia do końca tuczu jako zabezpieczenie stada np. przed streptokokozą. Z kolei Stimuvital Grippozon jest skuteczny w walce z infekcjami układu oddechowego u świń. Zawier m.in. olejek z eukaliptusa i olejek miętowy. Co istotne, preparaty te nie posiadają okresu karencji, dlatego z powodzeniem można stosować je również w końcowej fazie tuczu, kiedy zastosowanie antybiotyków uniemożliwiałoby sprzedaż tuczników.

PRODUKCJA BEZ ZNO

Problem zmian zachodzących w produkcji trzody chlewnej dostrzegła także firma Agrifirm. Jej odpowiedzią na rychłe wycofanie z rynku możliwości wykorzystania pasz leczniczych opartych na wysokich dawkach tlenku cynku jest opracowana i wprowadzona w życie koncepcja Aim For Zero:

- Nie ogranicza się ona jedynie do rozwiązań żywieniowych, zachęcamy również producentów prosiąt do pracy nad doskonaleniem zarządzania stadem. Tlenek cynku często maskuje bowiem błędy w tym zakresie, bez niego samo żywienie może nie rozwiązać problemu - tłumaczy Katarzyna Chilomer z firmy Agrifirm.

Firma opracowała nowoczesną formułę prestarterów na okres odsadzeniowy, w których wysoką dawkę tlenku cynku zastąpiono innymi rozwiązaniami.

- Bazujemy przede wszystkim na substancjach naturalnych: ekstraktach ziołowych, średniołańcuchowych kwasach tłuszczowych, probiotykach czy substancjach wiążących mikotoksyny. Nie zapominamy również o roli włókna, stąd dodatek między innymi pulpy cytrusowej czy wysłodków buraczanych. W naszych prestarterach postawiliśmy również na zachowanie bardzo wysokiej strawności białka, co pozwoliło ograniczyć sumaryczną zawartość białka ogólnego, co z kolei zmniejsza właściwości buforujące paszy - tłumaczy Katarzyna Chilomer.

Jak dodaje, koncepcja realizowana przez firmę nie ogranicza się jednak wyłącznie do żywienia. W jej skład wchodzi również dbałość o właściwe zarządzanie produkcją, przede wszystkim wysoki status higieny oraz stosowanie s zczepień ochronnych.

POMOCNE FITOBIOTYKI

Opisane wyżej firmy to nie jedynidostawcy, w których ofercie można znaleźć produkty mogące być przynajmniej częściową alternatywą dla antybiotyków czy tlenku cynku. Mówiąc na ten temat, trudno byłoby pominąć ofertę firmy Bellako specjalizującej się między innymi w dostarczaniu preparatów fitobiotycznych stosowanych w żywieniu trzody chlewnej. W kontekście omawianych zagadnień warto wspomnieć choćby takie produkty, jak Mieszanka z czosnkiem GTC, Wyciąg z czosnku skoncentrowany czy Ekstrakt mięty.

Mieszanka z czosnkiem GTC zawiera wyciągi z czosnku, goździka, tymianku i oregano. Jest ona skuteczna przede wszystkim w walce z drobnoustrojami beztlenowymi, poza tym wpływa również na odporność zwierząt. Skoncentrowany wyciąg z czosnku wykazuje z kolei właściwości immunostymulujące, odkażające i przeciwzapalne. Jest on skuteczny przede wszystkim w walce z chorobami układu oddechowego. Ciekawym rozwiązaniem jest także ekstrakt z mięty - działa osłonowo na drogi oddechowe, jednocześnie wspomaga również walkę ze stresem cieplnym.

Mówiąc o produktach fitobiotycznych, nie sposób pominąć również oferty firmy FarmWet. Podobnie jak Bellako specjalizuje się ona w dostarczaniu specjalistycznych produktów na bazie wyciągów roślinnych, stosowanych między innymi w profilaktyce chorób trzody chlewnej. Oferta firmy jest bardzo bogata i nie sposób omówić tu wszystkich produktów, na szczególną uwagę zasługuje jednak preparat NBIOTIC określany jako nieantybiotykowy stymulator wzrostu. Jak sama nazwa wskazuje, jego działanie koncentruje się głównie na poprawie parametru wzrostu, jednak oddziałuje również korzystnie na kondycję zdrowotną zwierząt. Zawarte w jego składzie wyciągi z czosnku, imbiru, tymianku i eukaliptusa oraz pozyskane z cykorii włókno FOS korzystnie wpływają na regenerację i integralność ścian jelit, co z jednej strony poprawia strawność i wykorzystanie paszy, z drugiej zaś ogranicza wnikanie do ustroju toksyn bakteryjnych. W konsekwencji uzyskujemy wyższe dobowe przyrosty, lepszą konwersję paszy, ale również ograniczenie problemu biegunek w stadzie.

To oczywiście tylko niewielki wycinek oferty produktów wspomagających chów trzody chlewnej bez udziału antybiotyków i tlenku cynku. W rzeczywistości jest ona znacznie szersza i prawdopodobnie każda firma ma lub wkrótce będzie miała w swoim portfolio tego rodzaju rozwiązania. Nic dziwnego - produkcja żywca wieprzowego zmienia się i chcąc w niej pozostać, należy podążać za aktualnymi trendami w branży.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Roman H(G)rytsko 2020-09-30 09:17:48
    komunikacja +380972405965 e-mail grytskoroman@gmail.com
  • Roman H(G)rytsko 2020-09-30 09:13:56
    Біостимулюючий вплив молочної бактеріально-дріжджової добавки в експериментів на тваринах та птахах 1. Досліди на поросятах. У цьому експерименті встановлювали вплив кормової добавки на: а) резистентність до збудників шлунково-кишкових захворювань; б) динаміку маси тіла; в) гематологічні показники. До експерименту були залучені наукові працівники Львівської ветеринарної академії. Дослід проводили у тваринницькому господарстві із високою захворюваністю поросят на бактеріальні інфекції (переважно колібактеріоз, стрептококи) та набрякову хворобу – своєрідну токсемію, яка, по даних літератури, патогенетично зумовлена дисбактеріозом та кормовою алергією; вважається, що розвиток хвороби пов’язаний з токсичною дією Escherichia coli, особливо її бетагемолітичних штамів. Хід дослідження. Виходячи з даних літератури, що новонароджені поросята часто отримують патогенні й умовно патогенні мікроорганізми від свиноматки, кормову добавку призначали свиноматкам у дозі 1000 мл на день ще за 15 днів до опоросу (термін достатній для санації кишки); в наступному її згодовували протягом всього підсосного періоду. Поросятам кормову добавку призначали у дозі 20 мл із поступовим збільшенням до 100 мл протягом 4 місяців 2. Вплив молочної бактеріально-дріжджової добавки на курок-несучок. Дослідження проводили в умовах птицеферми, до дослідної та контрольної групи увійшло по 5000 кур-несучок. Вплив добавки оцінювали за показниками яйценоскості, В експерименті на поросятах встановлено, що призначення кормової добавки сприяло вірогідному зменшенню частоти захворювань. Так, у дослідній групі протягом терміну спостереження хворіло 10% поросят, в той час у контрольній групі – 70,9%. Навіть у разі, коли добавку отримували лише свиноматки, поросята хворіли значно менше. Відповідно у дослідній групі значно менше загинуло поросят (табл. 2). На підставі цих результатів Рішенням Комітету по кормам та заготовкам при Раді міністрів СРСР було рекомендовано впровадження кормової добавки у тваринництво, на метод отримане авторське свідоцтво СРСР та патент України на винахід [29]. Таблиця 2. Вплив молочної бактеріально-дріжджової кормової добавки на захворюваність поросят у тваринницькому комплексі Групи тварин Кількість свиноматок Кількість поросят Хворіло голів поросят Загинуло голів поросят абсол. к-ть % абсол. к-ть % Контрольна група 652 5281 3747 70,9 1803 34,1 Дослідна № 1* 764 6264 995 15,9 770 12,3 Дослідна № 2** 710 6254 628 10,0 117 1,9 Р Р<0,001 Р<0,001 Примітка: * - кормову добавку згодовували лише свиноматкам ** - кормову добавку згодовували свиноматкам та поросятам Середні гематологічні показники – вміст еритроцитів та гемоглобину в дослідній группі поросят були вищими і становили відповідно 8,14-± 0,32млн та 8,16± 0,0,37 г %, а в контрольній групп –7,95±3,4 млн та 7,57± 0,38 г % (Р < 0,05). Що стосується концентрації лейкоцитов, то в дослідній групі середні показники (протягом спостереження) були меньшими (проте у межах фізіологічної норми), ніж у контрольній: відповідно становили 9,59± 0,49, проти 12,0± 0,77. Це свідчить про запальні процеси у поросят контрольної групи [30]. Встановлено також, що кумис у вигляді кормової добавки позитивно впливав на продуктивність кур: яйценоскість зросла на 6,5%; покращились якість яєць та збереження поголів’я птахів, зменшились прояви канібалізму. Грицко Р.Ю. Фізіологічне обґрунтування впливу харчового біостимулятора при вторинних імунодефіцитах (можливості імунокорекції та впливу на колективний імунітет). Автореф. дис. канд. наук. – Львів, – 1997. – 22 с. Герасун Б.А., Кононенко О.С., Серванчук М.М., Федечко Й.М.. Способ профилактики желудочно-кишечных болезней у свиноматок и поросят. Авт. Свід СРСР № 1692018 / Патент України на винахід 16777. Федечко Й.М., Грицко Р.Ю., Герасун Б.А. Антиімунодепресивна дія кумису з коров'ячого молока // Лікарська справа. – 1995. – № 9-10. – С. 108-113. Грицко Р.Ю. Новий підхід до посилення протидифтерійного захисту населення // Експериментальна і клінічна фізіологія та біохімія. – 1997. Т.2, №1. – С. 260-264.
  • hodowca 2019-10-26 15:33:00
    Duże fermy większe problemy zdrowotne mniejsze łatwiej prowadzić bez antybiotyków
  • Krzysztof 2019-10-26 12:20:39
    Jeszcze więcej dużych ferm i chlewni kontraktowych gdzie automaty do podawania antybiotyków są podstawowym wyposażeniem tak jak poidła czy automaty paszowe. Narpiew UE zachęcała do dużych ferm bo podobno tylko one potrafią produkować na wysokim poziomie a teraz robią z wszystkich podmiotów.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.229.142.91
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.