PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Obniżki cen wieprzowiny nie powinny być głębokie i trwałe

Obniżki cen wieprzowiny nie powinny być głębokie i trwałe fot. I.Dyba

U naszych zachodnich sąsiadów z tygodnia na tydzień obserwujemy poważne przeceny półtusz wieprzowych, co przekłada się również na polski rynek. W obecnej sytuacji Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Santander Bank Polska, podkreśla w swoim komentarzu - obecnie nie widzimy przestrzeni do głębokiej i trwałej obniżki na unijnym rynku, na przykład do poziomu z roku 2018.



Pandemia koronawirusa poważnie przemodelowała prognozy cen światowej i unijnej wieprzowiny, o których mówiło się jeszcze w pierwszych miesiącach 2020 r., czyli w czasie przed ogłoszeniem stanu pandemii. 

Jak czytamy w najnowszym komentarzu Grzegorza Rykaczewskiego z Santander Bank Polska, wieprzowina znacząco potaniała w różnych regionach świata. - W ciągu miesiąca średnia cena tony amerykańskiej wieprzowiny spadła o 43%, do 69 dol w drugiej połowie kwietnia. Był to poziom najniższy od prawie dwóch lat. Problemy w sprzedaży na rynek światowy zbiegły się ze wzrostem produkcji. Według prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) produkcja wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych może wynieść w 2020 r. ok. 13 176 tys. t, co oznacza wzrost o 5% w porównaniu do 2019 r.

Poważne obniżki obserwowano również w Kanadzie i w Brazylii. - Średnia cena wieprzowiny z Brazylii w trzecim tygodniu kwietnia wyniosła 83 dol/t i była niższa o 19% niż dwa tygodnie wcześniej oraz niższa o 30% w porównaniu do analogicznego tygodnia 2019 r. Z kolei średnia cena mięsa z Kanady ukształtowała się na poziomie 82 dol/t i był to poziom niższy o 27% niż dwa tygodnie wcześniej oraz niższy o 46% w relacji rocznej.

Jak zaznacza Rykaczewski na tym tle mocno wyróżniało się mięso wieprzowe z Unii Europejskiej. - We wskazanym wyżej tygodniu kwietnia średnia cena wieprzowiny z UE wyniosła 180 euro i była wprawdzie o 3% niższa niż dwa tygodnie wcześniej, ale nadal pozostawała powyżej ceny z ubiegłego roku (+6%). Koniec kwietnia przyniósł głębsze zniżki cen również na rynku unijnym, ale pozostały one nadal na poziomie znacznie wyższym niż w innych regionach świata.

Sytuacja stabilizuje się?

Zdaniem analityka, zmiany cen wieprzowiny w różnych regionach swiata były szybkie i znaczące jednak sytuacja zaczyna się stabilizować.  - Po ograniczeniu produkcji przez część dużych zakładów w Stanach Zjednoczonych, spadek został zatrzymany, a ceny nieco wzrosły. Na przełomie kwietnia i maja średnia dnia cena mięsa zwiększyła się o 9% w porównaniu do poprzedniego tygodnia. Zmianę trendu odnotowano również w Brazylii oraz Kanadzie. Spadek był wprawdzie kontynuowany w Europie, ale również w tym przypadku wydaje się, że powinien on zostać wyhamowany.

Przede wszystkim podaż wieprzowiny w Unii Europejskiej pozostaje niska. - Badanie pogłowia realizowane w UE w grudniu 2019 r. pokazało ograniczone możliwości wzrostu produkcji unijnej. A jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w miesiącach styczeń-luty br. wolumen ubojów przemysłowych w UE był o 2,6% niższy niż rok wcześniej. Po drugie popyt z Chin pozostaje silny. Tylko w ciągu pierwszych dwóch miesięcy br. z Unii do Chin wysłano 487 tys. t mięsa wieprzowego, tj. o 83% więcej niż rok wcześniej. W ostatnich tygodniach problemy logistyczne mogły zakłócać wysyłki do Azji, jednak w średnim i długi terminie popyt w tym regionie świata pozostanie wysoki. Z jednej strony w najbliższych miesiącach w Unii Europejskiej ceny wieprzowiny powinny być wspierane przez sezonowy wyższy popyt, związany z tzw. sezonem grillowym. Jednak obecnie mieszkańcy wielu krajów Unii pozostają w izolacji domowej lub podlegają różnym restrykcjom w przemieszczaniu, co obniża ten "wiosenny-letni" popyt. W dodatku presja cenowa mięsa amerykańskiego czy brazylijskiego może być wykorzystana przez stronę Chińską w negocjacjach z firmami z Unii Europejskiej – czytamy w komentarzu.

- Naszym zdaniem możliwe jest więc, że ceny wieprzowiny w UE odbiją, ale pozostaną poniższej poziomu notowanego w drugiej połowie ubiegłego roku oraz w pierwszym kwartale bieżącego. Obecnie nie widzimy przestrzeni do głębokiej i trwałej obniżki na unijnym rynku, na przykład do poziomu z roku 2018 - podsumowuje Rykaczewski.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Miro 2020-05-13 12:29:12
    Ceny wieprzowiny nie spadły tylko wie urealniły!!
  • rolnik z mazowsza 2020-05-13 11:17:08
    świnie staniały, paliwo staniało a wędliny w sklepach to już nie staniały, tu jest coś nie tak ????
  • pawel 2020-05-13 09:48:00
    dziwna sprawa , swinie tanieja - bo niby slaby popyt - a o 15 w sobote karkówki na grilla w biedronce nie kupisz... cos tu jest nie tak...
  • z pewnych żródeł 2020-05-12 21:43:06
    do póżnej jesieni jest sprawa załatwiona

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.172.213
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.