PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Okres zimowy sprzyja przypadkom MPS

Okres zimowy sprzyja przypadkom MPS

Okres jesienno – zimowy to czas, gdy zwierzęta są szczególnie narażone na wszelkiego rodzaju infekcje dróg oddechowych. Jedną z najpowszechniej występujących dolegliwości jest mykoplazmowe zapalenie płuc.



Bakteria wywołująca mykoplazmowe zapalenie płuc (MPS) – Mycoplasma hyopneumoniae, występuje powszechnie w większości gospodarstw specjalizujących się w intensywnej produkcji świń. Choroba ta charakteryzuje się wprawdzie niską śmiertelnością, prowadzi jednak do znacznych strat ekonomicznych. Co istotne atakuje wszystkie grupy produkcyjne trzody, zarażeniu mogą ulec zarówno kilkunastodniowe prosięta, warchlaki jak i tuczniki.

Zakażenie patogennymi drobnoustrojami zachodzi drogą oddechową. Pierwsze objawy chorobowe rozwijają się dość późno – od 10 dni do nawet kilku tygodni po wniknięciu bakterii do organizmu. W początkowej fazie rozwoju MPS objawia się kaszlem który najczęściej występuje w godzinach porannych. Pojawia się on również w momencie znacznego wysiłku fizycznego zwierząt, np. w czasie przeganiania zwierząt. W dalszym przebiegu choroby kaszel staje się coraz bardziej uporczywy. Pojawia się duszność, wyciek z nosa i obrzęk spojówek. W przypadku MPS śmiertelność zwierząt jest bardzo mała, i często jest wynikiem powikłań innych chorób. Patogenne drobnoustroje wykazują bowiem działanie immunosupresyjne, co sprzyja wystąpieniu innych schorzeń układu oddechowego.

Mimo niskiej śmiertelności, mykoplazmowe zapalenie płuc stanowi źródło pokaźnych strat. Chore osobniki cechuje na ogół dobry apetyt, jednak ich przyrosty ulegają znaczącemu obniżeniu. W silnym przebiegu choroby możliwe jest wręcz całkowite zahamowanie wzrostu. Prowadzi to do znacznego pogorszenia wykorzystania paszy, a co za tym idzie dużych strat. MPS wiąże się także z dużym różnicowaniem wagowym stada. W konsekwencji zaburzenia te prowadzą do drastycznego spadku opłacalności produkcji.

Podstawowym sposobem ograniczenia ryzyka wystąpienia MPS są szczepienia profilaktyczne. Najczęściej są one podawane prosiętom po ukończeniu pierwszego tygodnia życia, a następnie ponawiane w terminie 2-3 tyg od pierwszego zabiegu. Chcąc zapobiec rozwojowi choroby, należy również starannie kontrolować zwierzęta wprowadzane na fermę, które mogą być źródłem zakażenia.

Jednak niezbędnym elementem profilaktyki MPS jest zadbanie o właściwe parametry mikroklimatu chlewni. Jest to szczególnie trudne w okresie jesienno – zimowym. Problemy z utrzymaniem odpowiedniej temperatury, duże wahania temperatur pomiędzy dniem i nocą i przeciągi sprzyjają wystąpieniu choroby. Duże znaczenie ma sprawnie działająca wentylacja, usuwająca z pomieszczeń amoniak i siarkowodór. Zbyt wysokie stężenie tych gazów, będące następstwem niewłaściwej wentylacji, może uszkadzać nabłonek dróg oddechowych, co sprzyja zachorowaniu. Wentylacja nie może być jednak zbyt intensywna – duża prędkość ruchu powietrza sprzyja wychładzaniu zwierząt. Dlatego chcąc ograniczyć przypadki MPS, w miarę możliwości zadbajmy o warunki panujące w obiektach dla trzody. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 75.101.243.64
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.