PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Pasze pełnoporcjowe droższe nawet o 30 proc. niż rok temu

Pasze pełnoporcjowe droższe nawet o 30 proc. niż rok temu
Pasze pełnoporcjowe droższe nawet o 30 proc. niż rok temu Fot.Shutterstock.com

Jak informuje nas dr Jolanta Gdala z Trouw Nutrition Polska, aktualne ceny mieszanek pełnoporcjowych dla trzody chlewnej są nawet o 30 proc. wyższe niż przed rokiem. To w głównej mierze efekt drogich zbóż i śruty sojowej.



  • Zdaniem dr Jolanty Gdali z Trouw Nutrition Polska, w ciągu ostatniego roku pasze pełnoporcjowe podrożały od kilkunastu do nawet 30 proc.
  • To w głównej mierze efekt drożejących zbóż i komponentów wysokobiałkowych. 
  • W przypadku tak wysokich cen mieszanek paszowych kluczowa jest optymalizacja żywienia i dążenie do jak najlepszego wykorzystania paszy przez zwierzęta. 

Ostatnie miesiące to czas w którym utrzymują się rekordowo wysokie ceny zbóż paszowych, śrut poekstrakcyjnych, ale także innych komponentów pasz. W konsekwencji koszt żywienia zwierząt pochłania większą część (o ile nie całość) przychodu wygenerowanego na sprzedaży tucznika. Zdaniem dr Jolanty Gdali z firmy Trouw Nutrition Polska, w porównaniu z ubiegłym rokiem wzrost kosztów żywienia jest bardzo duży:

 - Trudno mi dokładnie powiedzieć o ile wzrosły ceny mieszanek pełnoporcjowych, gdyż z tego rodzaju pasz nasza firma posiada w ofercie wyłącznie prestartery. W ich przypadku obserwowany wzrost kosztów, w zależności od produktu, wyniósł od 12 do 16% w skali roku. W przypadku pasz pełnoporcjowych, opierając się na informacji od naszych partnerów jest to wzrost sięgający nawet do 30%. Oczywiście wzrost procentowy jest uzależniony od wartości danej paszy, gdzie przy niżej wartości produktu wzrost procentowy jest zdecydowanie mniejszy – informuje nas specjalistka.

 Jej zdaniem wzrost cen żywienia wiąże się przede wszystkim z wysokimi cenami zbóż i śruty sojowej, dochodzą do tego jednak także inne czynniki:

 - Wzrost cen śruty sojowej i innych źródeł białka oraz zbóż w ogromnej  mierze wpłynął na wyższe koszty żywienia zwierząt, ponieważ surowce te stanowią ponad 90% dawki pokarmowej dla trzody chlewnej. Dodatkowo, wraz ze wzrostem cen komponentów białkowych, nastąpił wzrost cen dodatków paszowych, takich jak: aminokwasy, witaminy, fosforany paszowe, zakwaszacze. Ostatnio obserwujemy także bardzo wysokie ceny oleju sojowego, który powszechnie stosowany jest jako źródło energii w paszy dla świń – tłumaczy nasza rozmówczyni.

 Jak zatem w warunkach tak wysokich cen paszy opłacalnie produkować tuczniki?

 - Koszty żywienia mogą stanowić nawet ok. 70% kosztów produkcji żywca wieprzowego. Dlatego nie można sobie pozwolić na „marnowanie” paszy. Często hodowcy chcąc obniżyć koszty żywienia sięgają po tanie rozwiązania żywieniowe. Nie jest to racjonalne działanie, bo w rzeczywistości  koszty żywienia mogą być  wyższe z powodu wzrostu zużycia paszy na 1 kg przyrostu oraz wydłużonego czasu tuczu. W obecnej sytuacji  właściwym rozwiązaniem jest precyzyjne żywienie zwierząt, umożliwiające maksymalne wykorzystanie składników pokarmowych paszy.  Regularna kontrola poziomu składników odżywczych w surowcach paszowych oraz właściwy dobór premiksów wnoszących nie tylko odpowiednie ilości aminokwasów, ale także zapewniające ich właściwe  proporcje w paszy, pozwalają na zbilansowanie wysoko przyswajalnej dawki pokarmowej. Prawidłowo zbilansowana pasza o wysokiej strawności składników pokarmowych to niższe zużycie paszy na 1 kg przyrostu oraz skrócenie czasu tuczu, czyli także czasu żywienia tuczników – tłumaczy dr Jolanta Gdala.





Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (9)

  • Jerzy 2021-05-30 14:21:22
    Przeciez przemysł paszowy jest w obcych rękach
  • Warmiak 2021-05-30 14:08:50
    Przecież kupili w żniwa po 650zl a żyto młyny polskie Skupywaly po 380 zł to skąd te podwyżki???
  • Wiadomo 2021-05-30 10:43:38
    Polacy żrą za dużo miesa ograniczyć o połowe a lujom pokazać środkowy palec
  • Wrzos 2021-05-30 06:31:26
    Obecnie koszt w produkcji tucznika wynosi 6 zł za kilogram, gdzie w sprzedaży za kiligram żywca otrzymuje się 5 zł. Z tego wynika, że rolnik nie ma zielonego pojęcia o opłacalności w hodowli.
  • Miastowy rolnik 2021-05-30 04:42:33
    Wystarczy że Prezes dołożył 10 zł do ha. Pomoc hodowca po co jeśli na 10 mln sztuk trzody chlewnej 8 mln sprowadzamy z za granicy. Jak Helmuty przysłałja warchlaki to niech pasze też. Nasz Minister Rolnictwa organizuje zawody dla Koła Gospodyń Wiejskich kto by się przejmowal trzoda chlewna w Polsce
    • Kobieta 2021-05-30 10:30:14
      Chłopie sam siedź w chlewie a my kobiety do kół gospodyń i nic więcej chamy.
      • Kali 2021-05-30 14:13:51
        To te KGW co się sprzedały za kasę. Wstyd.
      • 🤥🤥 2021-05-30 14:39:03
        Dostałaś kasę to idź gotować na dożynki z duńskich wieprzy ja Prezes przyjedzie i jeszcze naucz się ładnie śpiewać. Wole iść do chlewa bo tam bo wiem że są świnie z których produkuje żywność a Ty co produkujesz? Chyba pierdoły i zmarnowana kasę.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.174.225.82
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.