Jak podnieść wydajność mleczną, co zrobić by zwiększyć produkcyjność loch, jak produkować bez antybiotyków, o czym pamiętać projektując lub remontując obiekt inwentarski, jakie są aktualne trendy i perspektywy rozwoju rynku? To tylko kilka pytań, na które hodowcom z całej Polski odpowiedzą branżowi eksperci podczas I edycji Agro Days. Dni Hodowcy 2017. Swoją obecność potwierdzili także przedstawiciele m.in. Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Głównego Inspektoratu Weterynarii, Krajowej Rady Drobiarstwa czy też Polskiej Federacji Hodowców Bydła
i Producentów Mleka, którzy będą dyskutować m.in. o konkurencyjności polskich produktów.

Na 15 tys. m2 hali MT Polska w Warszawie ponad 75 firm, współpracując ze sobą przeprowadzi razem ponad 30 warsztatów oraz ponad 50 konferencji i paneli dyskusyjnych. Zaprezentuje także swoje oferty i nowości, służąc wsparciem i doradztwem.

Ponadto, w niestandardowy sposób, bo poprzez zabawne widowisko „Daj krowie w żłobie, ona da
i Tobie” przedstawione zostanie kompendium wiedzy na temat dobrostanu krów. W sektorze drobiu, na odwiedzających czekać będzie specjalna ścieżka edukacyjna odpowiedzialnego hodowcy drobiu, której przebycie kończy się uzyskaniem certyfikatu. Dla hodowców trzody chlewnej przygotowano interaktywne quizy.

W programie Agro Days znajduje się także konferencja „Made in Poland – jak wykreować modę na polskie produkty? Polska żywność – szanse i perspektywy”, która zainauguruje wydarzenie. Udział
w debacie wezmą: Jarosław Ołowski - Dyrektor Departamentu Wsparcia Eksportu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Pawel Niemczuk - Główny Lekarz Weterynarii, Andrzej Romaniuk - Główny Inspektor Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Łukasz Dominiak - Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa, Leszek Hądzlik - Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Michał Koleśnikow - Dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych Banku BGŻ BNP Paribas oraz Witold Obidziński - dyrektor regionu Europy Centralnej i Pd.-Wsch. De Heus, organizatora wydarzenia. Eksperci porozmawiają na tematy związane z atrakcyjnością polskich produktów i ich cechami, szczególnie docenianymi przez konsumentów. Będzie o obawie konsumentów przed dodatkami genetycznie modyfikowanymi, antybiotykami i konserwantami, a także o bezpieczeństwie produkcji oraz
o wsparciu dla polskich hodowców.

Nie zabraknie również konkursów z nagrodami. Atrakcje przygotowano także dla dzieci.
Dla zarejestrowanych na stronie wydarzenia – parking i strefa cateringowa są bezpłatne.
Jakie tematy zostaną poruszone?

Dla hodowców bydła m.in.: Prezentacje gospodarstw hodowców bydła, Jak opłacalnie produkować mleko?, Intensywny odchów cieląt, Keno-M – brakujące ogniwo w kontroli mastitis, SexcelTM – technologia XXI wieku w genetyce seksowanej, Ekonomika hodowli bydła, higiena a program ograniczenia antybiotyków, Analiza "tabulogramów" pod kątem dobrego zasuszania krów, Jak interpretować wyniki badań mikrobiologicznych i antybiogramów?

Dla hodowców trzody chlewnej m.in.: Genetyka jako kluczowy czynnik efektywnej produkcji, Inwestycja – jak sobie z nią poradzić i nie utknąć w gąszczu przepisów, Wypracowanie standardu jako warunek sukcesu producenta prosiąt, Zwiększenie produkcyjności loch, Płynne żywienie – po prostu warto, Bioasekuracja na fermie trzody chlewnej.

Dla hodowców drobiu m.in.: Bezpieczeństwo łańcucha dostaw, Produkcja drobiu wolna od antybiotyków: fakty i mity, Produkcja drobiarska oczami konsumenta, Finansowanie branży drobiarskiej w kontekście zagrożenia ptasią grypą, Modele integracji zwierzęcej, Przyszłość drobiarstwa w Polsce i na świecie, Systemy alternatywne, Fitobiotyki w żywieniu drobiu jako naturalne wsparcie w redukcji używania antybiotyków, Innowacje w zarządzaniu fermą.

Szczegółowy program wydarzeń i rejestracja znajdują się na stronie www.agrodays.pl.