PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Po 20 latach wraca krzyżowe skarmianie przetworzonego białka zwierzęcego

Po 20 latach wraca krzyżowe skarmianie przetworzonego białka zwierzęcego
W żywieniu świń możliwe będzie skarmianie przetworzonego białka pochodzącego z ubojni drobiu Fot.Shutterstock

Jak donosi portal Pigprogress.net, po dwudziestu latach zakazu Unia Europejska zdecydowała się dopuścić możliwość krzyżowego skarmiania przetworzonych białek zwierzęcych w żywieniu trzody chlewnej i drobiu.



W czasie lipcowego głosowania Rady UE jednogłośnie przegłosowano zmianę przepisów pozwalającą na wprowadzenie do obiegu części produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w paszach. Umożliwia ona wykorzystanie przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) wytworzonego z odpadów poubojowych kategorii III (tzn. pochodzących od zdrowych zwierząt rzeźnych). Możliwe będzie tzw. krzyżowe skarmianie co oznacza, że w paszach dla świń możliwe będzie wykorzystanie przetworzonego białka drobiowego, zaś w przypadku drobiu – białek pozyskanych w wyniku przetwórstwa produktów ubocznych pochodzących z ubojni trzody chlewnej. Nadal zabronione będzie skarmianie omawianych pasz w żywieniu przeżuwaczy, jak i skarmianie wewnątrzgatunkowe. Kwestią czasu jest już tylko oficjalne zatwierdzenie zezwolenia rozporządzeniem. 

Wielki powrót po 20 latach

Jeszcze w połowie lat 90-tych minionego stulecia tzw. mączki mięsno-kostne były podstawowym źródłem białka stosowanego w żywieniu zwierząt gospodarskich. Jednak kryzys wywołany wystąpieniem gąbczastej encefalopatii bydła (BSE) sprawił że najpierw pasze te wycofano z żywienia przeżuwaczy, zaś w 2001 roku wprowadzono zakaz ich stosowania także w paszach dla trzody chlewnej i drobiu.

Tymczasem ostatnie badania i trendy  sprawiły, że białko zwierzęce zaczyna wracać do łask. Z jednej strony wykorzystanie produktów ubocznych z przemysłu spożywczego wpisuje się w ideę Europejskiego Zielonego Ładu. Dodatkowo ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego wydaje się minimalne.

Krok w dobrą stronę

Korzyści wynikające z omawianej decyzji wydają się znaczące. Umożliwienie krzyżowego skarmiania PAP-u pozwoli ograniczyć konieczność importu białka sojowego, zwiększając przy tym samowystarczalność Unii Europejskiej pod względem białka paszowego. Jednocześnie łatwiejsze będzie bilansowanie paszy – białko zwierzęce charakteryzuje się bowiem wyższą strawnością niż jakiekolwiek białko roślinne. Z jednej strony poprawi to efektywność żywienia, z drugiej zaś ograniczy ryzyko występowania zaburzeń wywołanych niedoborami składników pokarmowych (np. pterofagia kur). Trudno też pominąć aspekt ekonomiczny – trudno wprawdzie powiedzieć jeszcze jakie będą aktualne ceny PAP-ów, niemniej śledząc notowania sprzed 20 lat widać, że wówczas białko zwierzęce było wyraźnie tańsze od sojowego.

Ile PAP-ów produkuje Polska? 

Według danych Głównego Inspektoratu Weterynarii w 2019 roku Polska wyprodukowało około 335 tys. ton przetworzonego białka zwierzęcego. Inspekcja nie podaje wolumenu produkcji białka pochodzącego z przetwórstwa odpadów z poszczególnych gatunków, niemniej biorąc pod uwagę skalę produkcji drobiarskiej w Polsce sądzić należy że większą część tej puli stanowi przetworzone białko zwierzęce pochodzenia drobiowego, które będzie można skarmiać w żywieniu trzody chlewnej.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (9)

  • brzoza 2021-08-11 07:38:40
    W UE dzisiaj jest coś dobre , wczoraj było złe a jak urośnie konkurencja to będzie przestępstwem. Kompostowanie plonu , ugorowanie dobre , zazielenianie dobre a dzisiaj już złe no to eko schematy . Ale wykupowanie ziemi , sieci , przejmowanie przemysłu i uzależnianie od NORDSTREM2 zawsze dobre w imię najpierw kolorowej wolności a potem brunatnej siły i racji.
  • Felek 2021-08-05 07:42:02
    W Polsce produkowane są nieograniczone zasoby białka zwierzęcego z WYBIJANYCH ZDROWYCH ŚWIŃ Z RODZINNYCH GOSPODARSTW TRZODZIARSKICH.
  • Kinlor 2021-08-05 06:35:47
    To jest w myśl Zielonego Ładu?
  • Miki2 2021-08-04 23:59:31
    A co z tym białkiem robiono 20 lat? Czyzby eksport na... Smacznego
    • Kinlor 2021-08-05 06:34:46
      To jest metoda walki z ASF (rolnikami indywidualnymi).
  • Fox 2021-08-04 20:09:31
    W moim przypadku to już nie ważne wiadomość. A z drugiej strony już boję się myśleć jakiej ilości pozwoleń, kontroli , ton zaświadczeń oswiadczen i jakie kary w razie nieprawidłowości
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.192.254.246
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.