Dowodem na potwierdzenie tej tezy jest choćby sytuacja z rynku hiszpańskiego: trzeci tydzień rzędu obserwujemy tam wzrost cen tuczników, a łącznie ceny wzrosły o 9 eurocentów. Ograniczeniu ulega presja cenowa i obecnie znacznie łatwiej jest sprzedać zwierzęta niż jeszcze kilka tygodni temu. Na korzyść producentów przemawia też sytuacja epidemiologiczna związana z pandemią COVID-19: coraz więcej pracowników zakładów ubojowych wraca z kwarantanny, liczba zachorowań w większości krajów UE zaczyna spadać, a wiele rządów rozważa złagodzenie obostrzeń epidemicznych. W tej sytuacji ubojnie są w stanie w szybkim tempie zwiększyć moce produkcyjne i zredukować ewentualną nadpodaż żywca na rynku europejskim.
Szukasz tańszej paszy? Sprawdź oferty na portalu Giełda Rolna!
„Wszystkie te impulsy budzą optymizm wśród unijnych uczestników rynku. Oczekuje się, że wkrótce nastąpi sezonowe ożywienie na rynku żywca wieprzowego w wielu krajach UE. Z drugiej strony utrzymująca się nadpodaż na europejskim rynku mięsa wieprzowego nadal nie sprzyja dalszemu wzrostowi cen skupu. Mimo to niemieckie zrzeszenie branżowe VEZG 19/02/2022 podniosło cenę trzody chlewnej o 5 centów do poziomu 1,25 €/kg (wbc). Na reakcję dużych niemieckich rzeźni nie trzeba było długo czekać. Nowa cena jest oferowana tylko dostawcom, którzy posiadają stały kontrakt. Pozostali muszą zadowolić się niższą ceną 1,20-1,23 €/kg (wbc).” – czytamy w analizie POLPIG-u.
Komentarze