Początek roku przyniósł pogorszenie nastrojów na rynku trzody chlewnej. Zwykle styczeń bywa czasem pewnego ożywienia, wynikającego z zwiększonego zapotrzebowania na wieprzowinę ze względu na zbliżające się obchody chińskiego święta Nowego Roku. Tym razem jest jednak inaczej, co świadczy o dużym nasyceniem chińskiego rynku mięsem wieprzowym.

Szukasz tańszej paszy? Sprawdź oferty na portalu Giełda Rolna

Problemy ze sprzedażą wyprodukowanej wieprzowiny to nie jedyny problem branży: niepewność na rynku zwiększa się wraz z rozwojem kolejnej fali COVID-19. Niesie ona nie tylko ograniczenie konsumpcji wieprzowiny, ale także problemy z funkcjonowaniem zakładów ubojowych: coraz większa liczba pracowników rzeźni przebywa bowiem na kwarantannie. Sytuację dodatkowo pogarsza wystąpienie ognisk ASF w północnej części Włoch.

W konsekwencji ceny spadły w większości krajów Europy, w tym w Polsce.