PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Polska nie wykorzystuje 40 proc. zasobów białka rzepakowego

Polska nie wykorzystuje 40 proc. zasobów białka rzepakowego
Polska nie wykorzystuje blisko 40 proc. produkowanych pasz rzepakowych, Fot. Pixabay

Jak wynika z danych udostępnionych przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, roczna produkcja pasz rzepakowych w naszym kraju wynosi średnio 1,4 – 1,5 miliona ton. Niestety około 40 proc. wyprodukowanego surowca nie zostaje wykorzystane przez krajowe rolnictwo



W ostatnich latach bardzo wiele mówi się o zwiększeniu roli krajowego białka w żywieniu zwierząt. W tym kontekście propaguje się przede wszystkim rozwój uprawy soi i rodzimych roślin strączkowych (groch, bobik, łubiny). Tymczasem już dziś nasz kraj dysponuje sporym zasobem białka paszowego, którego niestety należycie nie wykorzystujemy. Mowa tu o paszach rzepakowych.

Jak wynika z danych udostępnionych przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, produkcja pasz przez zakłady zrzeszone w tej organizacji (odpowiedzialne za około 95 proc. rynku) wyniosła w minionych latach średnio 1,4 – 1,5 miliona ton. Wartość ta była naturalnie zmienna i zależała głównie od krajowych zbiorów nasion rzepaku. Najwyższy poziom produkcji osiągnięto w 2018 roku, kiedy to krajowe zakłady opuściło 1,54 mln ton śruty rzepakowej i 46 tys. ton makuchu rzepakowego. Na przeciwnym biegunie znalazł się rok 2016, kiedy to wyprodukowano w naszym kraju 1,37 mln ton śruty i 17 tys. ton makuchu.

Niepokoi jednak fakt, że blisko połowę wyprodukowanego białka rzepakowego nasz kraj przeznacza na eksport. W latach 2016 – 2018 rocznie nasz kraj opuściło 575 – 595 tys. ton tychże pasz. Udział eksportu z roku na rok stopniowo spada – w roku 2016 nasz kraj opuściło 43 proc. wyprodukowanych pasz, w roku 2018 wartość ta spadła do 38 proc. Niemniej biorąc pod uwagę ogromny import do Polski białka sojowego, działanie takie wydaje się mało racjonalne. Jakie są przyczyny takiego stanu rzeczy?

- Przyczyn tego stanu rzeczy jest kilka i ciężko udzielić jednoznacznej, kompleksowej odpowiedzi. Przede wszystkim duży eksport polskiej śruty rzepakowej wynika z jej wysokiej jakości. Dysponujemy zestandaryzowanymi jakościowo dużymi partiami surowca, który jest doceniany przez kontrahentów z Europy Zachodniej. Tam wysokiej jakości białko non-GMO jest towarem coraz bardziej deficytowym, szczególnie w kontekście zmieniających się trendów konsumenckich. Coraz więcej osób poszukuje bowiem żywności wyprodukowanej bez udziału komponentów modyfikowanych genetycznie. Niestety zjawisko to jest niekorzystne z punktu widzenia krajowej produkcji zwierzęcej, gdyż tracimy duże zasoby rodzimego białka. Jednak polscy producenci wciąż nie są do końca przekonani do wykorzystania pasz rzepakowych. Po części wynika to z historycznych zaszłości, po części zaś z rzeczywistych ograniczeń w stosowaniu tego surowca. Zwróćmy jednak uwagę na to, że , biorąc nawet pod uwagę ograniczenia wynikające z zaleceń żywieniowych poszczególnych gatunków zwierząt rynek polski mógłby z powodzeniem wchłonąć ilości pasz rzepakowych dwukrotnie przekraczające ich produkcję. Niestety wykorzystanie tychże pasz wciąż nie jest tak wysokie jak pozwalają na to możliwości – tłumaczy w rozmowie z naszym portalem Adam Stępień, dyrektor generalny PSPO

O zwiększeniu wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu trzody chlewnej będziemy rozmawiać  podczas szóstej edycji konferencji „Nowoczesna Produkcja – Świnie”. Odbędzie się ona 20 lutego w Ciechocinku. Już dziś zgłoś swój udział w spotkaniu!

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Tymon 2020-02-05 06:05:09
    Znowu to samo, białko z rzepaku nie zastąpi sojowego

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.84.132.40
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.