Produkcja wieprzowiny w Polsce wkrótce osiągnie rekordowy poziom, mimo że od dawna nie notowano taki niskich cen skupu żywca. Ceny mięsa w Polsce są najniższe w UE. W pierwszej dekadzie grudnia spadły do 120 euro za 100 kg. W tym samym czasie w Niemczech płacono o 20 euro więcej.

Ceny skupu żywca klasy E

Państwo Cena w euro za 100 kg
Cypr 185
Grecja 168
Włochy 156
Węgry 146
Niemcy 143
Hiszpania 134
Holandia 127
Francja 127
Dania 126
Polska 120
Średnia UE 136

dane z 10 grudnia



Wg analiz Agencji Rynku Rolnego produkcja wieprzowiny osiągnie szczyt w pierwszej połowie 2007 r. (tzw. świńska górka) i wyniesie wtedy 1 mln 135 tys. ton, tj. o 15 proc. więcej niż przed rokiem.

Źródło: "Rzeczpospolita"