PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Poseł pyta unijnych komisarzy o wieprzowinę z Barbadosu

Poseł pyta unijnych komisarzy o wieprzowinę z Barbadosu
Pomyłka z Barbadosem budzi wątpliwości nie tylko wśród rolników Foto: Pixebay

Pomyłka belgijskich służb weterynaryjnych, dotycząca pochodzenia mięsa wieprzowego skażonego środkiem do odrobaczania, budzi zaskoczenie i niedowierzanie nie tylko polskich rolników. Sprawę postanowił wyjaśnić również nasz parlamentarzysta.



Poseł Grzegorz Lorek, poseł PiS z regionu łódzkiego wystosował pismo do unijnych komisarzy ds. rolnictwa - Phila Hogana, oraz ds. bezpieczeństwa żywności - Vytenisa Andrukaitisa, w którym domaga się rzetelnego wyjaśnienia sprawy tzw. wieprzowiny z Barbadosu.

Jak pisaliśmy na farmer.pl, belgijskie służby wykryły skażoną lewamizolem wieprzowinę podczas wyrywkowej kontroli mięsa w marketach. W komunikacie zamieszczonym w RASFF, czyli unijnym systemie ostrzegania przed niebezpieczną żywnością podano, że mięso pochodziło od świń z Barbadosu, a zostało sprowadzone przez belgijskiego importera. Wieprzowina z tej samej partii trafić miała za pośrednictwem belgijskiej firmy również do innych krajów UE, w tym do trzech zakładów w Polsce – dwóch w woj. łódzkim i jednego w kujawsko-pomorskim. Sprawa była o tyle bulwersująca, że Barbadosu nie ma na liście krajów, z których import świń czy mięsa na obszar UE jest dopuszczany.

Przed dwoma dniami od Głównego Lekarza Weterynarii otrzymaliśmy wyjaśnienia dotyczące tej sprawy. Wynika z nich, że belgijskie służby omyłkowo podały Barbados jako kraj pochodzenia trzody chlewnej, z której pochodziło skażone lewamizolem mięso. Błąd ten szybko naprawiły i w kolejnym komunikacie w RASFF skorygowały, że wieprzowina była… belgijskiego pochodzenia. Tym samym znika kwestia ewentualnego nielegalnego importu zwierząt czy mięsa na obszar UE i spowodowania zagrożenia dla zdrowia konsumentów w innych krajach członkowskich.

Jakby jednak na tą sprawę nie spojrzeć, pomyłki belgijskich inspektorów trudno nie nazwać kuriozalną. Trudno się też teraz dziwić powątpiewaniu polskich producentów trzody, którzy wiarygodność oficjalnych informacji podważają. No bo, gdzie Rzym, gdzie Krym, a gdzie Barbados – chciałoby się po prostu spytać.

- Pochodzę z powiatu piotrkowskiego, który z produkcji trzody słynie i siłą rzeczy musiałem poznać problemy tej branży. Nie tak dawno rolnicy z mojego powiatu protestowali przeciwko nadmiernemu i niekontrolowanemu importowi wieprzowiny przez polskie zakłady przetwórcze i kwestionowali jakość sprowadzanego do Polski mięsa. Jak wiemy, skażone mięso trafiło właśnie do dwóch zakładów w regionie łódzkim – mówi poseł Grzegorz Lorek.-Dlatego czuję się w obowiązku, by sprawę wieprzowiny z Barbadosu wyjaśnić.

A oto treść pisma, jakie poseł z Piotrkowa Trybunalskiego przesłał do unijnych komisarzy:


Panowie Komisarze,
W Polsce 22 lutego, w przestrzeni medialnej, pojawiła się informacja, że RASFF unijny system ostrzegania przed niebezpieczną żywnością podał komunikat o skażonej wieprzowinie sprowadzonej na obszar UE z Barbadosu. Tymczasem w dniu 20.02.2019 r. punkt kontaktowy RASFF z Belgii zgłosił powiadomienie informacyjne nr 2019.0656 w sprawie stwierdzenia przekroczenia najwyższego dopuszczalnego stężenia pozostałości lewamizolu (85,8 ± 15,8 µg/kg ) w tuszach wieprzowych, natomiast brak jest informacji o miejscu pochodzenia świń. Rodzą się wątpliwości, czy belgijska firma wprowadziła celowo w błąd, gdyż Barbados nie znajduje się na liście państw trzecich, z których dopuszczalny jest przywóz żywych świń oraz mięsa wieprzowego do krajów członkowskich Unii Europejskiej, czy też jest to istotnie mięso z Belgii.
Komunikat RASFF wygenerowany przez władze belgijskie wskazuje Belgię jako miejsce pochodzenia świń oraz mięsa, w którym wykryto obecność leku przeciwpasożytniczego.
Uzyskano informację, że omyłkowo w pierwotnym powiadomieniu RASFF służby belgijskie podały Barbados jako kraj pochodzenia trzody chlewnej. Informację tę skorygowano w powiadomieniu 2019.0656-fup1 wskazując Belgię jako miejsce pochodzenia zwierząt. Ponadto to belgijski producent zakwestionowanego mięsa wieprzowego, poinformował swoich odbiorców o konieczności wycofania produktu z obrotu i od ewentualnych konsumentów.

Panowie Komisarze, na pewno firmą sprzedającą przedmiotowe świnie jest podmiot z Belgii, jednakże ze względu na zagrożenie jakie partia mięsa niesie dla konsumentów, prosimy o potwierdzenie tej informacji, że nie była ona pośrednikiem mięsa sprowadzonego z Barbadosu?
Pragniemy przypomnieć, że zgodnie z przepisami UE ubój zwierząt jest dokonywany pod nadzorem weterynaryjnym, a higiena podczas produkcji mięsa powinna spełnić wymogi regulacji prawnych. Kontrolom powinien podlegać stan zwierząt, warunki transportu i znakowanie. Inspekcja ma też przeprowadzać badania na obecność salmonelli.
Obecnie nie mamy pewności, czy mięso trafiło na obszar Unii, a jak wiemy z komunikatu systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF - Rapid Alert System for Food and Feed), nie spełniało ww. przepisów.
Mając na uwadze zdrowie obywateli Unii należy tę sprawę wyjaśnić, dlatego prosimy o udzielnie odpowiedzi na następujące pytania:

1. Kto rzeczywiście był producentem tego mięsa?
2. Czy Komisja Europejska regularnie przeprowadza kontrole jakości
żywności mięsa sprowadzanego w obszar wspólnoty?
3. Czy firma z Belgii została poddana odpowiedniej kontroli ze względu na
fakt skażenia mięsa?”



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (10)

  • T.B. 2019-03-24 20:15:51
    Belgowie się pomylili, że wieprzowina nie belgijska? Czemu Komisja z tej okazji nie zleciła szczegółowych kontroli samej weterynarii, systemu identyfikacji zwierząt, oraz jak wygląda nadzór weterynaryjny w ubojniach, bo przecież gdzieś te świnie ubito? Wygląda że najciemniej pod latarnią.
  • miro 2019-03-23 19:29:21
    eurokolchoz pod dowództwem ryzego pacholęcia angeli to farsa podstaw demokracji
  • Ben Gold 2019-03-23 18:42:27
    Nie ważne czym to było zatrute i skąd to pochodziło bo i tak @konsument zutylizował to w swoim żołądku że smakiem bo było ładnie opakowane. @Konsument jak się czujesz mięśnie nie bolą? Jak smakowało?
  • kodesz 2019-03-23 17:19:35
    Brawo poseł ! Wreszcie poseł zajął się czymś pożytecznym, tylko ciekawe, czy wyjaśni sprawę do końca, czy napisał pod publiczkę i odpuści?
    • lewar 2019-03-23 17:55:41
      Może pisać na Berdyczów ,skutek ten sam.
  • Rolnik 2019-03-23 16:45:52
    A czy ktoś jest w stanie wyjaśnić po co poszło tyle milionów na system rejestracji i identyfikacji zwierząt w hujni europejskiej skoro nie można ustalić skąd pochodzi mięso?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.3.192
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.