PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Produkcja trzody na krawędzi. Gdzie szukać ratunku?

Produkcja trzody na krawędzi. Gdzie szukać ratunku?
Tegoroczny blok dla producentów trzody chlewnej odbywał się - co tu ukrywać, w fatalnych nastrojach, fot. PTWP

O bieżącej kondycji krajowej produkcji trzody, a także perspektywach jej odbudowy rozmawiano 3 listopada podczas konferencji Narodowe Wyzwania w Rolnictwie 2021.



Tegoroczny blok dla producentów trzody chlewnej odbywał się - co tu ukrywać, w fatalnych nastrojach. Nie powinno to nikogo dziwić: sytuacja na rynku jest fatalna, dziś producenci myślą nie o maksymalizacji zysku z produkcji, ale co najwyżej o minimalizacji poniesionych strat. Do tego chodzi problem ASF, w którego wyniku spora część kraju jeszcze przez długie miesiące znajdować będzie się w czerwonej strefie.

Nie dziwi zatem fakt, że te dwa tematy - ASF i kondycja rynku, zdominowały wczorajsze spotkanie. Do udziału w nim zaprosiliśmy największych specjalistów w branży: w debacie udział wzięli: Aleksander Dargiewicz, prezes zarządu KZP-PTCh "POLPIG", dr Anna Hammermeister, dyrektor PZHiPTCh "POLSUS", dr Marian Kamyczek, dyrektor Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Pawłowicach, Janusz Terka - producent trzody chlewnej i przewodniczący piotrkowskiego oddziału "Solidarności" Rolników Indywidualnych, oraz Katarzyna Wawrzak - naczelnik wydziału zwalczania chorób zakaźnych zwierząt Głównego Inspektoratu Weterynarii. 

Osią pierwszej części spotkania była sytuacja rolników którzy mieli nieszczęście znaleźć się w otoczeniu ASF. W tym kontekście wypowiedzieli się Janusz Terka, oraz dr Marian Kamyczek, którego Zakład Doświadczalny także znalazł się w strefie. Wskazywali oni na największe trudności związane z funkcjonowaniu w otoczeniu ASF: problemy ze zbytem zwierząt, niskie stawki oferowane za żywiec, ale także wszechobecną biurokrację i zróżnicowaną interpretację przepisów przez służby weterynaryjne. 

Z kolei dr Katarzyna Wawrzak omówiła planowane zmiany związane z regionalizacją ASF: jak tłumaczyła, są pewne perspektywy ograniczenia zasięgu strefy czerwonej, niemniej wiele gmin pozostanie w niej jeszcze przez wiele miesięcy. Dlatego też niezbędne jest możliwe jak największe uproszczenie procedur związanych z przemieszczaniem zwierząt pomiędzy strefami. 

Druga część spotkania toczyła się wokół aktualnej kondycji gospodarstw i konsekwencji ostatniego kryzysu. Dr Anna Hammermeister wskazywała między innymi na to, że najbardziej cierpią na nim przede wszystkim małe gospodarstwa, w tym te, będące ostoją krajowej genetyki świń. Z kolei Aleksander Dargiewicz wskazywał na zagrożenie dla krajowej produkcji warchlaków: wielu producentów którzy dziś rezygnują z utrzymania stada podstawowego, do produkcji już nie wróci. Szczególnie, że perspektywy poprawy sytuacji są odległe, i jak na razie mgliste. 

A streszczenia poszczególnych wypowiedzi i retransmisja sesji już wkrótce na naszym portalu! 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (42)

  • rolnik Wlkp 2021-11-08 11:53:39
    ...ciemno wszędzie, głucho wszędzie...
  • Hubert 2021-11-06 08:49:27
    Ta grupa nieudaczników nic nie zrobi, ani nie pomoże. Zwala wszystko na myśliwych,wędkarzy. Wypromują takie modele jak Spurek. Nasz rząd nie wie co robi i nie wie o czym mówi. Ministrem rolnictwa zostaje człowiek z nikąd i tak to wygląda. Nastepny "fachowiec" to krzykacz Izdebski, więc czego oczekiwać?
    • Eustachy 2021-11-06 09:59:38
      A niektórzy zwalają na Bieruta , wszystko aby wywinąć się od odpowiedzialności za własne błędy
  • Prawda 2021-11-05 18:57:49
    Chcą syntetyczne mięso wprowadzić... I nie pomogą... A rząd już nie rządzi tylko korporacje więc co oni mogą?
  • Miastowy rolnik 2021-11-04 17:45:28
    Z węglem też mówili że jest pełno w brud a teraz plac pusty węgla nie ma a jak będzie to cena z kosmosu. Trzody też jest w brud do czasu .....
  • Rolnik 2021-11-04 13:20:41
    Wstawili chów przemysłowy, firma wstawia tuczniki do gospodarstwa daje karmę. Dlatego zostały skasowane rodzinne gospodarstwa utrzymujące świnki. Poza tym chów przemysłowy jest szkodliwy zanieczyszcza powietrze, powinni to oddziaływanie uwzględnić w programie czyste powietrze gdyż z tych tuczarni jest bardzo duża uciążliwość odorowa oraz bakterie oddziaływujące na sąsiadów tych że tuczarni. %00szt w małym budynku ucisnietych jedna swinka koło drugiej. I ogromy odór. Ponadto takie świnki rosną tylko trzy miesiące, pytanie co one jedzą kiedyś świnka rosła pół roku była utrzymywana na słomie i była zdrowa, a teraz. Wszyscy to mieco pędzone jemy. Jeśli już mają być świnki utrzymywane w tuyczu przemysłowym to niech te tuczrnie będą oddalone conajmniej 1km od budynków mieszkalnych. A w tych obecnych budynkach zezwalać jedynie na chów na ściułce ito w ilości nie większej niż 100 szt. jak tu żyć gdy w sąsiedztwie jest taki emiter smrodu. Nikt nie sprawdza czy ilość tuczników w gospodarstwie jest zgodna z planem zagospodarowania przestrzennego,
    • Rolnik p 2021-11-04 16:01:01
      Brednie panie rolnik jak chcesz chorować te swoje 100 sztuk to chodnik tylko że rolnictwo to nie hobby a rachunki trzeba płacić i rodzinę utrzymać a jak komuś na wsi śmierdzi to do miasta,rdzennym mieszkańcem wsi jest rolnik i to na wsi produkuje się żywność . Panie rolnik nigdy nie protestują przeciwko drugiemu rolnikowi albo nie nazywaj się rolnikiem
      • Kasia 2021-11-04 16:58:13
        Panie ROLNIK dlaczego kiedyś nie śmierdziało tak dzisiaj na wsi??? Jeśli niewiesz to ci tego nie będę tłumaczyć bo albo tego nie zrozumiesz lub będziesz głupa palił że to nie prawda
      • Rolnik p 2021-11-09 08:59:18
        Kiedyś 80 procent mieszkańców wsi to byli rolnicy zwierzęta były niemal w każdym gospodarstwie obornik obornik na każdym gospodarstwie ulice opłakiwanie przez krowy piszesz że nie śmierdziało a moim zdaniem było dużo gorzej. 80 procent to byli rolnicy , więc nikt nie narzekał śmierdzi a reszta prosiła się rolnika żeby sprzedał tucznika mleka czy jajka więc kiedyś to rolnik karmił ludzi a teraz rolników zostało 10 procent i Kasia myśli że żywność produkuje market nie rolnik mleko z kartonika a szynka z biedronki kiedyś nie śmierdziało co za brednie!!!
      • Rolnik prrolnik p 2021-11-10 11:15:56
        Kiedyś odchody zwierząt pachniały lawendę maciejką i fiołkami z obornika zupę gotowali ha ha😂😂
    • Tomek86 2021-11-04 22:05:37
      100 szt. Ha,ha. To ile ta sztuka musialaby kosztowac skoro na sztuce srednirocznie moze zostanie 50 zl na czysto. 100 szt x 2 rzuty x 50 zl=10.000 zl. Chcialbys pracowac za 10 tys zl rocznie??? Ja chetnie bede mial tylko 100 szt ale wtedy Ty w sklepie bedziesz musial zaplacic 100 zl/kg szynki. Stac Cie?
      • Rolnik p 2021-11-09 09:07:53
        Ja jak mi ktoś zapłaci za sztukę 50000 złoty to będę rocznie chorował 2 po co mi 100 sztuk
      • Sa. 2021-11-09 09:27:16
        Rolnik Idź do lekarza jak chorujesz.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.227.97.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.