Decydując się na rozpoczęcie produkcji tuczników, rozważyć musimy wiele kwestii. Jedną z nich jest wybór podmiotu skupującego wyprodukowany żywiec. Naturalnie bierzemy wówczas pod uwagę kilka kryteriów: oferowane przez zakład ceny, wypłacalność czy odległość do zakładu ubojowego. Z pewnością warto jest rozważyć również system w jakim chcemy sprzedawać tuczniki. Przez lata wielu producentów decydowała się na sprzedaż na tzw. wolnym rynku. Wydaje się jednak, że dużo więcej korzyści (zarówno dla rolnika, jak i podmiotu skupującego) przynosi współpraca wynikająca z podpisanych umów kontraktacyjnych. Różnice odczuwalne są szczególnie wówczas, gdy na rynku panują „ciężkie czasy”.
O ile w okresach dobrej koniunktury żaden z rolników nie ma problemów ze zbytem zwierząt czy wynegocjowaniem korzystnej ceny, o tyle w momencie pojawienia się „dołków cenowych”, na wygranej pozycji stoją producenci, którzy współpracują z zakładem na podstawie umów.
Komentarze