Według danych Eurostatu w pierwszej połowie 2019 roku kraje Unii Europejskiej wyprodukowały łącznie 12,52 miliony ton wieprzowiny. Oznacza to, że pomimo bardzo dużej poprawy rentowności produkcji, którą obserwujemy od końca pierwszego kwartału tego roku, produkcja mięsa wieprzowego w UE spadła o 1,4 proc. w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.
Największym producentem tego gatunku mięsa wciąż pozostają Niemcy, które w pierwszej połowie roku wyprodukowały 2,58 miliona ton wieprzowiny – o 3,7 proc. mniej niż rok wcześniej. Na drugim miejscu znalazła się Hiszpania, która w omawianym okresie wyprodukowała 2,38 miliona ton wieprzowiny – o 2,2 proc. więcej niż w analogicznym okresie roku 2018. Trzecim producentem mięsa wieprzowego w Europie jest Francja (1,1 mln ton, o 0,2 proc. mniej niż rok wcześniej).
>>> Czytaj więcej: UE: Mniej świń mimo wysokich cen
W pierwszej połowie 2019 roku Polska wyprodukowała około miliona ton wieprzowiny, co czyni nasz kraj czwartym producentem tego gatunku mięsa w Unii Europejskiej. W porównaniu z rokiem ubiegłym produkcja mięsa wieprzowego spadła jednak w naszym kraju aż o 4,2 proc. W ujęciu procentowym większy spadek produkcji odnotowano tylko w Danii (-7,1 proc), oraz Rumunii (-4,8) proc.
Komentarze