PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Produkty krwiopochodne w żywieniu trzody chlewnej

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 05-05-2014 09:22

Tagi:

Z chwilą wprowadzenia zakazu stosowania mączek mięsno-kostnych, produkty pochodzące z przerobu krwi, stały się jednymi z nielicznych źródeł pełnowartościowego białka, w żywieniu zwierząt.



Niemal 90% suchej masy krwi stanowi białko. Co ważne, jest to białko o doskonałym składzie, i wysokiej strawności. Bogate jest w aminokwasy egzogenne takie jak lizyna, metionina, cysteina czy tryptofan. Jak wiadomo, ilość tych aminokwasów w paszach roślinnych jest na ogół deficytowa, i musi być uzupełniana przy pomocy premiksów, bogatych, w aminokwasy syntetyczne.

Dodatkowo, w krwi występują immunoglobuliny, korzystnie wpływające na odporność młodych zwierząt. Krew jest również dobrym źródłem żelaza. Niestety, stosowanie świeżej krwi, choć dozwolone, wiąże się z wieloma trudnościami. Przede wszystkim, jako surowiec wysoce zakaźny, krew stanowi potencjalne źródło rozprzestrzeniania chorób. Przed podaniem, niezbędne jest, więc jej gotowanie, co wiąże się z wzrostem nakładów na energię i zwiększeniem pracochłonności.

Świeża krew bardzo szybko się psuje, nie nadaje się, więc do przechowywania dłuższego niż 24 godziny. Dodatkowo, stosowanie krwi, stwarza problemu z utrzymaniem higieny poideł czy karmideł. Zastosowanie krwi świeżej nie ma, więc praktycznego uzasadnienia.

Dużo lepsze właściwości paszowe posiadają produkty pochodzących z krwi. W praktyce, stosuje się mączki z krwi, suszoną plazmę krwi, oraz suszone krwinki. Wymienione produkty pochodzą najczęściej z krwi wieprzowej i drobiowej, otrzymywanej podczas uboju zwierząt rzeźnych.
Mączka z krwi powstaje w wyniku wysuszenia krwi świeżej.

Charakteryzuje się wysoką zawartością suchej masy (ok. 90%), z czego większość, bo około 75% stanowi białko. Skład białka jest niemal identyczny, jak w krwi surowej, jednak w wyniku działania wysokiej temperatury, jego strawność jest niższa. Z tego powodu, nie zaleca się stosowania mączki z krwi u prosiąt i warchlaków. W mieszankach dla tuczników, może stanowić do 6% składu mieszanki, białko pochodzące z mączki, powinno jednak stanowić nie więcej niż 25% całej zawartości białka w paszy.

Suszona plazma krwi, powstaje w wyniku odwirowania z krwi świeżej, elementów morfotycznych - krwinek. Charakteryzuje się nieco wyższą zawartością suchej masy (93-95%) i białka (78-80%), niż mączka z krwi. Skład aminokwasowy białka jest nieco mniej korzystny, niż w przypadku mączki, jednak jest to białko lepiej strawne. Dodatek suszonej plazmy zwiększa pobranie paszy i tempo przyrostów zwierząt.

Doodatkowo, suszona plazma krwi, stanowi cenne źródło immunoglobulin, korzystnie wpływających na odporność młodych zwierząt. Wykazano istotny wpływ obecności suszonej plazmy krwi w paszy, na ograniczenie występowania biegunek bakteryjnych u prosiąt. Dlatego właśnie, suszona plazma, powinna stanowić składnik mieszanek paszowych dla prosiąt i warchlaków.

Jej zawartość w składzie paszy, powinna wynosić od 6 do 10%. Stosowanie suszonej plazmy krwi, jest zalecane szczególnie w okresie tuż przed, i po odsadzeniu prosiąt. Jej stosowanie u zwierząt starszych, jest możliwe, jednak ze względu na wysoki koszt, nie ma ekonomicznego uzasadnienia.

Suszone krwinki, powstają w wyniku tego samego procesu, co suszona plazma krwi. Są to odwirowane elementy morfotyczne krwi, następnie poddane suszeniu. Cechuje je bardzo wysoka zawartość białka (85%). Skład aminokwasowy, zbliżony jest do składu suszonej plazmy, z tym, że suszone krwinki zawierają mniejszą zawartość metioniny. Dodatkowo, suszone krwinki cechują się znaczną zawartością żelaza i miedzi.

Ich zastosowanie wpływa na wzrost smakowitości paszy i zwiększenie jej pobrania, co skutkuje lepszymi przyrostami. Suszone krwinki, mogą stanowić 6-8% składu mieszanki paszowej. Podobnie jak suszoną plazmę krwi, krwinki powinny być stosowane przede wszystkim w żywieniu zwierząt młodych.

Surowce będące produktem przetworzenia krwi, stanowią ciekawą alternatywę dla pasz białkowych, pochodzenia roślinnego. Ze względu na wysoki koszt, nie mogą wprawdzie całkowicie zastąpić białka roślinnego, ich dodatek, może jednak w znaczący sposób poprawić wyniki tuczu i stan zdrowia zwierząt.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.66.217
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.