PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Profesjonalizacja chowu świń to nawet 79% amoniaku mniej

Profesjonalizacja chowu świń to nawet 79% amoniaku mniej
Profesjonalizacja chowu świń to nawet 79% amoniaku mniej Fot.PTWP

Autor:

Dodano:

Tagi:

Duże fermy trzody chlewnej nie muszą być szkodliwe dla środowiska, a dzięki profesjonalizacji mogą znacząco obniżyć swoje oddziaływanie na otoczenie. To główne tezy analizy dr. hab. Tomasza Schwarza, profesora Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.



Hodowla trzody chlewnej, zwłaszcza duże obiekty inwentarskie, nie mają najlepszej prasy. Wiąże się je wyłącznie z negatywnym oddziaływaniem na środowisko i otoczenie, patrząc głównie z perspektywy lokalnej. Jednak zdaniem dr. hab. Tomasza Schwarza, profesora Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, na zagadnienie wielkotowarowej hodowli trzeba spojrzeć szerzej. Duże obiekty są w stanie osiągnąć wyższą efektywność, a ta bezpośrednio
przekłada się korzyści środowiskowe.

Wyższa efektywność chowu trzody chlewnej

Obecna uśredniona efektywność hodowli ma wartość 2, czyli z każdej sztuki pogłowia możemy wyhodować dwa tuczniki. Zdaniem naukowca, gdyby udało się podnieść wskaźnik produktywności do 2,49, pozwoliłby to przy tej samej wartości pogłowia krajowego wynoszącej obecnie ok. 11 mln szt. wyhodować aż 27 mln szt. tuczników. Gdyby jednak chcieć zachować obecną skalę produkcji, wspomniany wzrost efektywności, pozwoliłby na zmniejszenie pogłowia o 2 mln sztuk. A to oznaczałoby obniżenie emisji amoniaku o ponad 14 tys. ton i siarkowodoru o ponad 430 ton rocznie. Stosując to założenie, przy wzroście światowego wskaźnika efektywności pogłowia, zmniejszono by globalną emisji amoniaku o 1,3
mln ton oraz siarkowodoru o 40 tys. ton.

Mniej białka w paszy to mniej odorów

Zdaniem dr Tomasza Schwarza, obserwowana na przestrzeni ostatnich 25 latach intensyfikacja prac badawczo-wdrożeniowych w kierunku ograniczenia uciążliwości zapachów, przyniosła spektakularne zmiany. Co prawda, przy dzisiejszym stanie technologii, nie uda się całkowicie wyeliminować uciążliwości zapachowej fermy ale różnica w poziomie jest bardzo wyczuwalna. Kluczowym elementem wpływającym na poziom odorów jest koncentracja białka w paszy dla świń oraz jego strawność, przyswajalność i wartość biologiczna. Kraje o najwyższej intensywności produkcji świń, jak Dania i Niemcy od wielu lat, z powodzeniem prowadzą prace w kierunku redukcji koncentracji białka w paszy. W Danii, dzięki jej zmniejszeniu o około 24%, ograniczono emisję amoniaku od 28% do nawet 79%, bez obniżenia parametrów produkcyjnych.

Jak ograniczyć poziom zanieczyszczenia?

Istnieje też wiele rozwiązań technologicznych ograniczających emisję odorów z ferm. Mamy tu do czynienia z szerokim katalogiem aktywności, tj.: optymalizacją działania aktywnych i pasywnych systemów obsługujących fermę (ze szczególnym uwzględnieniem systemu wymiany powietrza i usuwania odchodów). Istotne jest również wykorzystanie biofiltrów lub filtrów mineralnych montowanych na wylotach systemu wentylacji, w celu przefiltrowania i oczyszczenia powietrza wylotowego z zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych oraz eliminacja odorów (dezodoryzacja)



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • Roman1990 2021-12-29 21:19:32
    Nie stac Was i zazdroscicie takich obiektow. Ja wole pracowac w takich warunkach i swinie zyc na pewno twz, gdzie maja odpowiednia temperature, pokarm itd niz w Waszych oborach gdzie pokarm idzie na oko a temperatura taka jak na zewnatrz
    • Rolnik sam w dolinie 2021-12-30 13:07:18
      Roman 1990 wszystko wygląda pięknie na papierze. Lepiej zapytaj kto płaci za takie lobby, jak np. ( masło czy margaryna) kto więcej zapłaci.
  • Świniarz 2021-12-29 18:00:30
    Rezygnacja z chowu świń to nawet 100 procent produkcji amoniaku mniej!
  • Koniec Polskiej Chodowli Trzody 2021-12-29 16:54:56
    PRZEMYSŁOWY TUCZ, czytając te brednie zastanawiam się KTO sponsorował ten artykół bodź powinno być LOKOWANIE PRODUKTU (NIEWOLNICZY TUCZ)
  • świnia 2021-12-29 15:06:36
    wole odrapany chlew z pajeczynami na suficie niz takie ocynkowane trumny gdzie sie nie moge obrocić
  • Rolnik 2021-12-29 14:02:45
    Przy tych cenach to trzeba się martwić aby starczyło na prąd i wodę,o jakichkolwiek inwestycjach można pomarzyć
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 23.20.20.52
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.