PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Raport: Nie ma dowodów na to, że czerwone mięso powoduje raka

Raport: Nie ma dowodów na to, że czerwone mięso powoduje raka
Czy mięso czerwone wpływa istotnie na powstawanie chorób nowotworowych? fot. Shutterstock

Wieprzowinie od lat przypisywano szkodliwość dla zdrowia i przestrzegano przed jej jedzeniem. Najnowszy raport Związku Polskie Mięso rzuca wiele światła na te kwestie. Prezentuje obszerny przegląd badań na temat wpływu mięsa wieprzowego na zdrowie. Okazuje się, że w odpowiednich ilościach wieprzowina nie jest szkodliwa dla zdrowia, a jest wręcz bardzo ważnym składnikiem zróżnicowanej, zbilansowanej diety.



Mięso czerwone, w tym wieprzowe, nie jest szkodliwe dla zdrowia - taki wniosek płynie z najnowszego raportu Związku Polskie Mięso – Wieprzowina – Nowa Perspektywa. Co więcej wieprzowina jest źródłem cennych mikro i makroelementów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Autorzy analizy przypominają jednak o konieczności zróżnicowanej diety bogatej nie tylko w białko zwierzęce, lecz także roślinne oraz o zachowaniu odpowiedniego stylu życia.

Chuda wieprzowina i jej wartość odżywcza

– Dzięki zmianom, jakie zaszły podczas dziesięcioleci doskonalenia świń w kierunku mięsnym, wieprzowina zawiera ponad 30 procent mniej tłuszczu, niż ta produkowana w latach 80. ubiegłego wieku. Jest mniej kaloryczna i charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Zawiera dużo wysokowartościowego białka, może być źródłem żelaza, cynku, selenu i witaminy E oraz z grupy B – mówi prof. Wiesław Przybylski z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie.

Wpływ mięsa czerwonego na powstawanie chorób nowotworowych

W analizie omówione zostały badania, opublikowane w 2020 roku w "Annals of Internal Medicine" przez międzynarodowy zespół badaczy pod kierunkiem Mi Ah Han z Chosun University w Korei Południowej. Badania oparte były na meta-analizie tzw. badań kohortowych, obejmujących ponad 6 mln uczestników. Analizowano wpływ mięsa czerwonego na powstawanie chorób nowotworowych (przełyku, żołądka, jelita grubego, trzustki, piersi, prostaty) i śmiertelność z ich powodu. Badania te nie potwierdziły jednoznacznie szkodliwości mięsa czerwonego. Pokazały, że nie można udowodnić takiego związku.

– To bardzo solidne badania naukowe, które wskazują, iż należy poszukiwać innych przyczyn powstawania chorób nowotworowych. Pokazują, że nie powinniśmy całkowicie rezygnować z wartościowych posiłków mięsnych, które dostarczają naszemu organizmowi substancji odżywczych niedostępnych w innych produktach – dodaje dr Anna Onopiuk z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, współautorka raportu.

Zmiany w diecie 

Raport przywołuje również ciekawe badania amerykańskiego naukowca – dr habilitowanej Shalene H. McNeill, opublikowane w 2014 roku. Pokazują one, jak na przestrzeni blisko 40 lat zmieniała się dieta Amerykanów. W tym czasie wzrosła ilość kalorii z 2057 kcal do 2674 kcal. Co ważne spożycie mięsa w
tym czasie utrzymało się na względnie stałym poziomie. Wzrosła z kolei konsumpcja rafinowanych zbóż i cukrów oraz tłuszczów dodawanych do żywności, co nie jest pozytywnym zjawiskiem z perspektywy zdrowego żywienia. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (9)

  • kazek 2021-11-15 19:57:19
    mięso ze zwierząt hodowanych u małych rolników natomiast z dużych ferm to napewno szkodzi zdrowiu.
  • Fus 2021-11-14 08:55:02
    Mięso czerwone czyli od bydła zostało zaliczone jako piwodujące nowotwory i covid u ludzi. Odwracanie kota ogonem i tłumaczenie gwary brazylijsko australijskiej źle wpływa na propagandę o zaletach mięsa wołowego.
  • Lekarz 2021-11-14 07:12:33
    Lobby mięsne ma się dobrze :)
    • koperta i kieliszek 2021-11-14 09:00:02
      a jeszcze lepiej lobby lekarskie
      • Michail 2021-11-15 07:13:43
        A po co lobby lekarskiemu walka ze spożyciem mięsa? Płaci im lobby wegańskie?
  • tam pod lasem 2021-11-14 00:21:27
    mieso czerwone zwlaszcza wieprzowina wywoluje ciezkie depresje u hodowcow
  • ada 2021-11-13 22:04:48
    Ten gość mówi prawdę. Witaminy żelazo same naj jest w modyfikowanej świni. Za kilka lat będziemy na ból głowy jeść schabowe bo tyle w nich chemii. I przestaniemy się dziwić że społeczeństwo jest grube skoro świnia po 4 miesiącach nadaje się do ubojni... kiedyś to trwało rok. No ale teraz świnia ma żelazo i witaminy hihihih
    • 123 2021-11-15 11:54:20
      No a ziemia jest płaska. Mięso nie jest szkodliwe tylko trzeba zaopatrzyć się z normalnej chodowli ale jak klient woli fermówke chemicznie pedzoną bo ładna tania i wszędzie jej pełno to już inna sprawa. Ja produkuje w tradycyjny sposób ale likwiduje bo nie jestem wolontariuszem też chcę godnie żyć jak każdy człowiek. Fermówki mają się dobrze zakłady chemiczne też
    • Marta 2021-11-16 08:05:56
      Ado, więcej czytaj to będziesz lepiej poinformowana. Mięso zawiera substancje odżywcze jak aminokwasy egzogenne, żelazo hemowe, Zn, Se i wiele innych składników mineralnych oraz witaminy, zwłaszcza te z grupy B. Tuczniki rosną szybciej niż 50 - 100 lat temu, bo inne są pasze i warunki utrzymania świń, a same świnie mocno odchudzone, z zawartością mięsa ok. 60% a nie jak kiedyś 40-44%.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.227.97.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.