PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rasa puławska – zagrożenia i perspektywy

Rasa puławska – zagrożenia i perspektywy
Należy działać w kierunku opracowania marki wyróżniającej rasy rodzime spośród całej hodowli. Instytut Zootechniki przygotował w tym celu znak “Rasa Rodzima”, fot. polsus.pl

W czasie obchodów 95-lecia hodowli świń puławskich, które odbyły się w tym miesiącu w Mościbrodach, dr hab. Magdalena Szyndler-Nędza, z Instytutu Zootechniki PIB w Balicach, przybliżyła nam perspektywy oraz potencjalne zagrożenia dla rasy puławskiej.



–  Obecnie mamy w Polsce ponad 2 tys. loch rasy puławskiej pod oceną, do tego ok. 65 knurów. Populacja jest objęta programem ochrony zasobów genetycznych.  Jest to rasa przez nas bardzo doceniana, ponieważ ma szereg bardzo dobrych cech, jak bardzo dobra jakość mięsa, bardzo dobra troskliwość macierzyńska i odporność na choroby. Rozmawiając z hodowcami można usłyszeć, że generalnie te świnie lepiej się hodują niż rasy wbp, pbz, czy inne bardziej przemysłowe, ze względu na lepszą zdrowotność, mniejsze zużycie antybiotyków, mniej wszelkiego leczenia. Niemniej na ASF, jak każde zwierzę, nie jest odporna, w związku z tym występowanie ASF w Polsce stanowi dla niej zagrożenie. Ponadto ASF powoduje inny jeszcze problem poza ryzykiem zachorowania, tj. występują liczne ograniczenia, pojawiają się strefy, w których hodowcy nie mogą w normalny sposób hodować zwierząt, ich sprzedawać i przemieszczać. To jest duży problem, przede wszystkim ekonomiczny, i w związku z tym spora liczba hodowców rezygnuje z hodowli czy chce zrezygnować i to jest gigantyczny problem w tym momencie – informowała dr Szyndler-Nędza.

Pytana czy obecna sytuacja związana z ASF stanowi realne zagrożenie dla rasy puławskiej zaznaczyła, że na razie nie da się jednoznacznie orzec w tej sprawie.

– Do tej pory ASF występował przede wszystkim na wschodzie kraju, trochę w centrum. Pojawił się jednak na zachodzie, w tym w Wielkopolsce, gdzie te hodowle, dzięki którym rozwinęła się nam hodowla i zwiększyła liczba zwierząt, pojawiły się stosunkowo niedawno. Wystąpiły tam strefy i obecnie hodowcy się z tym mierzą, więc dopiero zobaczymy czy faktycznie zrezygnują czy jednak uda im się przetrwać. Uważam, że powinno się troszeczkę zmodyfikować przepisy, żeby umożliwić hodowcom normalny zbyt zwierząt, choćby badając te świnie i umożliwiając im praktycznie normalne funkcjonowanie – stwierdziła nasza rozmówczyni.

Zdaniem naszej rozmówczyni ważna jest również identyfikowalność produktów pochodzących z mięsa zwierząt ras rodzimych.

– Zagrożenia zawsze jakieś tam będą, głównie chorobowe, natomiast wolałabym mówić o perspektywie świetlanej przyszłości. Co można dla tych ras zrobić, żeby je wzmocnić, żeby  zapewnić im rozwój i zainteresowanie wśród hodowców? Tu byśmy zmierzali w kierunku opracowania marki wyróżniającej rasy rodzime spośród całej hodowli. Instytut Zootechniki przygotował znak “Rasa Rodzima”, ogólnie dla wszystkich gatunków z odmianami dla poszczególnych ras. Ideą tej marki jest oznaczanie produktów pochodzących z lokalnych hodowli ras rodzimych o bardzo dobrej jakości, których wyróżnikiem jest bardzo dobra jakość mięsa, dobra jakość produktu, odżywcza wartość i tradycyjna technologia produkcji, czyli bez dodatków sztucznych konserwantów, wypełniaczy itd. Zapraszamy do certyfikacji hodowców oraz zakłady mięsne, żeby móc zobaczyć na ladach polskich sklepów znaczek “Rasa Rodzima”, żeby człowiek kupujący tak z ulicy wiedział, że to są właśnie produkty z tych naszych lokalnie hodowanych i utrzymywanych ras rodzimych – mówiła dr Szyndler-Nędza.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.204.2.231
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.