PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rewolucja czy ewolucja? O wyzwaniach producentów trzody chlewnej

Rewolucja czy ewolucja? O wyzwaniach producentów trzody chlewnej

Autor: Bartosz Wojtaszczyk

Dodano: 06-10-2019 06:32

Tagi:

Przed producentami trzody chlewnej dwa bardzo ważne wyzwania. Dążenie do rezygnacji z zastosowania leczniczych dawek tlenku cynku oraz presja na ograniczenie wykorzystania antybiotyków sprawiają, że już dziś musimy nauczyć się produkować bez wykorzystania tych substancji.



Rolnicy wyspecjalizowani w chowie trzody od dziesięcioleci borykają się z szeregiem wyzwań. Oprócz regularnych kłopotów związanych z cenami skupu wyprodukowanego żywca i opłacalnością produkcji dochodzi do tego również szereg innych ograniczeń związanych z rozmaitymi regulacjami prawnymi. I tak w ciągu minionych dwudziestu lat branża musiała poradzić sobie między innymi z wprowadzeniem zakazu stosowania większości pasz pochodzenia zwierzęcego oraz antybiotykowych stymulatorów wzrostu czy też z nakazem grupowego utrzymywania loch prośnych. Oczywiście, nie wszystkie z opisanych zmian są w ogólnym rozrachunku negatywne, niemniej każda z nich stanowiła dla producentów żywca czy prosiąt trudne zadanie.

Przed nami kolejne wyzwania - wraz z końcem 2022 r. ma wejść w życie zakaz stosowania pasz leczniczych opartych na wysokich dawkach tlenku cynku. Dziś substancja ta jest powszechnie stosowana w profilaktyce biegunek prosiąt w okresie odsadzeniowym. Dawki tlenku cynku na poziomie 3000-4000 mg na kilogram paszy skutecznie hamują bowiem wzrost patogennej mikroflory, której działanie przynosi zgubne w skutkach dolegliwości. Ze względu na dobro środowiska naturalnego, już za kilka lat można będzie stosować tlenek cynku jedynie jako źródło tego pierwiastka w diecie świń (dawki na poziomie 150 mg/kg paszy).

To niejedyny problem. Z roku na rok narasta zagrożenie ze strony lekoopornych szczepów drobnoustrojów. Coraz częściej słyszy się o występowaniu patogenów odpornych na działanie jakichkolwiek znanych antybiotyków. Co roku na świecie kilkaset tysięcy osób umiera z powodu infekcji wywołanych przez takowe drobnoustroje. Stąd biorą się tendencje do ograniczania zużycia antybiotyków nie tylko w medycynie ludzkiej, ale również w weterynarii. Ich nadużywanie wymienia się bowiem jako główny powód występowania zjawiska lekooporności.

W tej sytuacji wyzwaniem dla całej branży jest nauczyć się tak prowadzić produkcję, by zastosowanie leczniczych dawek tlenku cynku i antybiotyków okazało się po prostu zbędne. Już dziś wiemy, że poprzez optymalne żywienie, wysoki poziom higieny produkcji i właściwe zarządzanie stadem da się wydajnie produkować bez użycia tlenku cynku, a wykorzystanie antybiotyków można niemal zmarginalizować. Paradoksalnie zmiana taka może wyjść naszemu gospodarstwu na dobre. Często bowiem zastosowanie tlenku cynku czy antybiotyków maskowało poważniejszy problem, którego rozwiązanie przyniosłoby znaczną poprawę efektywności produkcji, ale także jej dochodowości.

Nie bójmy się zatem zmian. Produkcja trzody chlewnej ewoluuje przecież od dziesięcioleci - i ewolucja ta przynosi ze sobą zwykle więcej korzyści niż strat. Bez niej nie osiągalibyśmy dziś tak wysokich parametrów wzrostu czy rozrodu zwierząt, nie produkowalibyśmy również mięsa o tak wysokiej jakości i wartości odżywczej. Czas pozostały do wprowadzenia omawianych regulacji wykorzystajmy lepiej na poszukiwanie rozwiązań, które pozwolą nam bezpiecznie i opłacalnie produkować prosięta czy żywiec bez udziału wysokich dawek tlenku cynku czy antybiotyków. W kolejnych artykułach podpowiemy, jak produkować bez udziału tychże substancji.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • ihi 2019-10-09 08:42:54
    Papu ma być tanie
  • Pit 2019-10-09 01:00:26
    U nas mamy wysoka bioasekuracje od prysznoców po myjki do butów. Od 8 miesięcy zero chorób, zero antybiotyków, prezes jest zadowolony jak dziecko
  • Marian 2019-10-06 22:02:17
    Witam. Ja hoduje tak świniaki cały czas, bez tlenku i i w ilościach marginalnych stosuję antybiotyki...ale i żadna ubojnia tego nie docenia 🤔🤔
  • Dariusz 2019-10-06 20:59:40
    Problem jest taki że w Unii jest za dużo żywności.
    • Krzysztof 2019-10-10 09:54:37
      A jeszcze będą przywozic z Argentyny i USA , więc miwjscowe trzeba wyeliminować .Jak nie ASF-em , to w inny sposób .!!!!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.225.194.144
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.