PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rolnicy chcą produkować mięso PQS

Rolnicy chcą produkować mięso PQS

System Jakości Wieprzowiny PQS cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród rolników. System gwarantuje zachowanie dobrostanu zwierząt, a konsumentom zapewnia pełną identyfikowalność uzyskanego produktu, dając możliwość prześledzenia ścieżki: od partii mięsa do stada, z którego mięso pochodzi.



- Obecnie zauważamy zwiększone zainteresowanie producentów trzody chlewnej przystąpieniem do programu PQS. Na dzień dzisiejszy pomagamy rolnikom i pokrywamy koszty badań i uzyskania certyfikatu. W zależności od zapotrzebowania rynku na wieprzowinę PQS będziemy dostosowywać produkcję właśnie tego mięsa - poinformowała Małgorzata Januszewska, pełnomocnik ds. zarządzania bezpieczeństwem żywności ZM Skiba.

Uzyskanie certyfikatu PQS przez ZM Skiba pozwoliło na produkowanie najwyższej jakości mięsa wieprzowego na rynek krajowy dla polskich konsumentów. - W pełni przystąpiliśmy do programu w październiku 2010 r., gdy uzyskaliśmy certyfikat upoważniający do wytwarzania mięsa PQS. Jako zakład przywiązujemy największą wagę do dobrostanu zwierząt. Zwierzęta z systemu PQS w przypadku naszego zakładu nie są transportowane dłużej niż 4h. Pilnujemy, żeby zwierzęta nie przyjeżdżały w przepełnionych samochodach i aby nie mieszały się z innymi tucznikami, które nie biorą udziału w tym systemie. Na uwagę zasługuje również fakt, że po przyjeździe do ubojni zakład zapewnia wszystkim zwierzętom humanitarne warunki rozładunku wg. wymagań europejskich np.: mały kąt nachylenia rampy, która jest pokryta matami antypoślizgowymi. Po przybyciu do zakładu tuczniki przebywają w specjalnych kojcach, a o terminie uboju decyduje lekarz weterynarii. Wszystkie te działania zapewniają niski poziom stresu wśród ubijanych zwierząt - mówi Małgorzata Januszewska.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • rolnik 2 2011-11-10 08:33:39
    wszystko dla świni bez stresu, najlepsze warunki a oprócz jakości zysku dla zakładu czy ktoś zagwarantuje uczciwą stawkę dla hodowcy gdzie to powinien zaczynać się cały system certyfikacji. jakość na poziomie przetwórstwa magazynowania zapewniają standardy takie jak ISO HACCAP o odpowiednich numerach, nie wystarczy tylko norma w zakładzie o odnośnie zanieczyszczenia środowiska ale, nie wszyscy znają numery norm, większości klientom wystarczy że jest znaczek tych norm i już są zadowoleni. wracając do tematu NORMA PQS POWINNA BYĆ STWORZONA DLA HODOWCY ŻEBY STWORZYŁ WARUNKI DLA TEJ ŚWINKI.
    pozdrawiam

  • zbyszek 2011-04-21 12:41:14
    jak najbardziej warunki transportu mają znaczenie! długotrwały wysiłek i stres podczas transportu wpływają na jakość tuszy po uboju spowodowane jest to zwiększonym poziomem stresu w organizmie. W wyniku tego pH tuszy po uboju spada zbyt szybko (mieso nie może skruszeć) nastepuje denaturacja białek, zwieksza sie wyciek wody ostatecznie mieso traci barwe - staje się blade, miękkie i cieknące (PSE). Po ugotowaniu mięso jest kruche, suche a także znacząco zmniejsza sie jego objętość. Problem nie jest zauwazalny dla przecietnego konsumenta, bo traca na tym zaklady miesne. Takie mieso nie nadaje sie do wyrobu wiekszosci wedlin a w handlu detalicznym nie moze byc sprzedawane - wiec konsumenci nie powinni nawe ogladac t takiego miesa na sklepowych polkach.
  • alex 2011-04-21 00:07:57
    konsument ma prawo wyboru, moze wybrac mieso ktore wyprodukowano w warunkach, gdzie zachowano normy dobrostanu, dla niektorych to jest wazne..., poza tym stres MA wplyw na jakosc miesa...
  • rolnik 2011-04-20 21:39:58
    a co to za róznica czy swinia jedzie 4h czy 8h albo rozladowuje sie na stromej rampie,czy wypada za burte ? to ze traktujecie swinie bardziej humanitarnie wcale nie poprawi jakosci miesa,nie wiem co za baran to wymyslil !!!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.227.97.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.