Po ponad dziesięciu latach intensywnego wzrostu produkcji Rosjanie z całych sił nacierają na rynki eksportowe, pisze biuro USDA w Moskwie w aktualnej analizie rynku wieprzowiny.
Rosjanie zaopatrują się sami w wieprzowinę i zawsze mogą więcej eksportować - pomimo endemicznego afrykańskiego pomoru świń.
Przy pogłowiu około 25 milionach zwierząt populacja, liczba świń poddanych ubojowi wynosi prawie 55 milionów.
Największe fermy trzody chlewnej w kraju napędzają ogromny wzrost produkcji: w 2020 roku będą w nich utrzymywać około 88 procent całego stada świń. Pozostałe zwierzęta są w małych gospodarstwach i w chowie przyzagrodowym.
Ponieważ liderzy branży nadal intensywnie inwestują we wzrost, nasila się również konkurencja na rosyjskim rynku krajowym. Mniej wydajne i niezmodernizowane firmy są wypychane z rynku. Populacja świń w małych gospodarstwach nadal spada z powodu wybuchów ASF i związanych z nimi wymagań.
W przeciwieństwie do tego, gospodarstwa przemysłowe nadal rosną pomimo endemicznego ASF. Pierwszy wybuch ASF odnotowano w 2007 r., a choroba pozostaje głównym problemem w hodowli trzody chlewnej w Rosji. W każdym razie dalszy wzrost i ekspansja na nowe rynki będą znacznie utrudnione przez ASF.
Od stycznia do sierpnia 2020 r. rosyjskie władze weterynaryjne zgłosiły kolejne 117 ognisk i przypadków w 20 regionach. 74 ogniska odnotowano w dużych fermach świń i małych gospodarstwach, a 43 przypadki u dzików.
Oczekuje się, że rosyjska produkcja wieprzowiny wzrośnie do 3,52 miliona ton w 2020 roku. To nowy rekord. Jednocześnie tempo otwierania nowych rynków eksportowych, np. W Wietnamie i Hongkongu, rośnie szybciej niż wcześniej oczekiwano. Przewiduje się, zatem w 2021 r. dalszy wzrost produkcji o 80 000 ton do 3,60 mln ton.
Jednak konkurencja między dużymi gospodarstwami trzodowymi nasiliła się, ostatnio doprowadziło to do spadku cen detalicznych, co z kolei powinno zwiększyć konsumpcję krajową.
Dostępność paszy z bardzo dużych zbiorów zbóż w Rosji ma również pozytywny wpływ na rozwój rynku. W ten sposób można częściowo zniwelować negatywny wpływ słabszego rubla na koszty produkcji.
Dostawy rosyjskiej wieprzowiny do Wietnamu stały się głównym wydarzeniem na rynku w 2020 roku, wspierając krajowe ceny na poziomach, które pobudziły wzrost produkcji.
Wpływ Covid-19 na spożycie wieprzowiny był w Rosji stosunkowo ograniczony. Kiedy popyt spadł z powodu zamykania restauracji, główni producenci trzody chlewnej byli w stanie przekierować większość swojej podaży do sklepów detalicznych.
W wyniku tej redystrybucji wzrosło również spożycie rosyjskiej wieprzowiny kosztem importowanego mięsa, które jest wykorzystywane głównie przez przetwórców. Kolejnym efektem Covid-19 było przesunięcie tradycyjnego sezonu grillowego z maja na lipiec. Spowodowało to dwumiesięczne opóźnienie w typowym sezonowym wzroście popytu na wieprzowinę.
Duża podaż lokalnych producentów spowodowała spadek średnich cen detalicznych o prawie 5 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Oczekuje się, że spożycie wieprzowiny wzrośnie o prawie 2 procent do 3,48 miliona ton w 2020 roku. Jednak prognoza ta odzwierciedla również oczekiwanie niższych cen, ponieważ krajowa podaż będzie prawdopodobnie nadal rosła szybciej niż popyt krajowy.
Jednak problemy z zaopatrzeniem w Covid-19 doprowadziły do znacznego wzrostu cen na rynku pasz. Ceny premiksów wzrosły średnio o 40-50 procent rok do roku z powodu zakłóceń i opóźnień w dostawach importowanych komponentów. Rubel również znacznie stracił na wartości w stosunku do dolara amerykańskiego, co również wywarło presję na marże, ponieważ w rezultacie wzrosły koszty importowanych komponentów pasz, materiałów hodowlanych i wyposażenia.
USDA prognozuje eksport wieprzowiny z Rosji w 2021 roku na 130 000 ton. To wzrost w stosunku do prognozowanego rekordu 110 000 ton w 2020 r. Rosja wyeksportowała około 63 030 ton wieprzowiny od stycznia do czerwca 2020 r. To wzrost o 191,5 procent w porównaniu do tego samego okresu w 2019 roku. Dzięki temu rosyjski przemysł osiągnął zdolność zaspokojenia popytu krajowego. Jednocześnie duże firmy mogą eksportować po konkurencyjnych cenach.
Importujący z Rosji zmuszą być gotowi na zakup wieprzowiny z kraju z pozytywnym wynikiem ASF. W oczekiwaniu na stabilny popyt ze strony tradycyjnych importerów ze wschodniej Ukrainy, Białorusi i innych rynków WNP. Dostawy na niedawno otwarte rynki w Wietnamie i Hongkongu są również napędzane przez słabszy rubel.
Handel obecnie rośnie głównie ze względu na dostawy do Wietnamu. Ze skutkami ASF borykają się tam również lokalni producenci. Wietnam otworzył swój rosyjski rynek wieprzowiny w grudniu 2019 roku. W pierwszej połowie 2020 roku około 35 procent eksportu wieprzowiny trafiło do Wietnamu. Według USDA oczekuje się, że handel wzrośnie, ponieważ więcej firm może wysyłać towary do Wietnamu. Branża pracuje nad uzyskaniem zgody na eksport na inne kluczowe rynki azjatyckie, ale endemiczny ASF w Rosji utrudnia te inicjatywy.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)