Według raportu agencji ds. informacji i analiz EMEAT liczba świń w Rosji wzrosła w ciągu roku o 5,7 proc. (o 1,251 mln sztuk) i wyniosła 1 stycznia 2018 r. 23,3 mln sztuk.

Wielkość produkcji wieprzowiny w Rosji w 2017 roku wyniosła 3,349 mln. ton w masie ubojowej (4,568 mln ton żywej wagi), co stanowi 5,0 proc. lub 159,5 tys. ton więcej niż w 2016 roku.

W 2017 r. Rosji nie importowała schłodzonej wieprzowiny, ale sprowadziła 270,7 tys. ton mrożonej wieprzowiny o 15,6 tys. ton więcej niż w 2016 r. (6,1 proc.). Import podrobów wzrósł o 26,7 proc. (o 2,3 tys. ton) do 11,0 tys. ton. Import tłuszczu wieprzowego wzrósł o 15,4 proc. (o 2,8 tys. ton) do 20,9 tys. ton.

Nowe rosyjskie projekty związane z produkcją trzody chlewnej pozwoliły Rosji zwiększyć eksport, a także zastąpić moce przestarzałych przedsiębiorstw i małych gospodarstw. Na ten proces wpłynął również spadek kosztów produkcji, a także wdrożenie nowych zaawansowanych technologii w zakresie żywienia zwierząt i poprawy genetyki. W związku z tym, pomimo okresowych epidemii afrykańskiego pomoru świń (ASF), wywóz wieprzowiny, podrobów wieprzowych i tłuszczu wieprzowego z Rosji wzrósł z 42,8 tys. ton w 2016 r. do 63,9 tys. ton w 2017 r. Do Hong Kongu trafiło 56,9 proc. całkowitego eksportu wieprzowiny z Rosji.

Według agencji informacyjno-analitycznej EMEAT, eksport schłodzonej wieprzowiny z Rosji wyniósł 13,9 tys. ton w 2017 r., czyli dwa razy więcej niż w 2016 r. Eksport mrożonego mięsa wieprzowego wyniósł 6,6 tys. ton, czyli 2,1 razy więcej niż w 2016 r. Eksport podrobów wzrósł 1,3 razy do 42,7 tys. ton, eksport słoniny wyniósł 0,7 tys. ton, czyli o 55,3 proc. więcej niż w 2016 roku.

Rosja umocniła swoją pozycję w eksporcie wieprzowiny na rynkach: Hong Kongu (+ 11,7 tys. ton, +48 proc.), na Ukrainie (+8,2 tys. ton, + 73 proc.), Japonii (+1,5 tys. ton, + 513 proc.), Chin (+0,5 tys. ton, +730 proc.) i Korei Północnej (+0,2 tys. ton, +591 proc.), podczas gdy eksport wieprzowiny do Wietnamu zmniejszył się o 11 proc. (0,6 tys. ton).