PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rynek tuczników: Trudno oczekiwać poprawy sytuacji

Rynek tuczników: Trudno oczekiwać poprawy sytuacji Fot.Pixabay.com

W rozmowie z naszym portalem Aleksander Dargiewicz – prezes zarządu KZP-PTCh „POLPIG” komentuje aktualną sytuację na rynku trzody. Zdaniem specjalisty na ten moment trudno oczekiwać znaczącej poprawy sytuacji.



O aktualnej sytuacji na rynku trzody chlewnej rozpisujemy się od kilku dni. Mówiąc krótko: jest fatalnie. Ceny spadły do poziomu niespotykanego od pięciu lat, a biorąc pod uwagę aktualne koszty produkcji nie będzie nadużyciem powiedzieć, że mamy obecnie do czynienia z największym kryzysem przynajmniej w ciągu ostatniej dekady.

 

Niestety na ten moment trudno oczekiwać, aby sytuacja znacząco się poprawiła. Nie widać bowiem jakichkolwiek czynników których działanie mogłoby przynieść podwyżki cen tuczników. O fatalnej sytuacji świadczy choćby to, że producenci muszą czekać na odstawę zwierząt nawet po kilka tygodni.

Zdaniem Aleksandra Dargiewicza, prezesa zarządu Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej, obecna sytuacja to efekt ograniczeń eksportowych związanych z wystąpieniem ASF w Niemczech, ale przede wszystkim konsekwencji pandemii COVID-19:

- W naszym kraju nie jest to może aż tak widoczne, jednak na zachodzie, gdzie koncentracja zakładów ubojowych jest dużo większa wystarczy, aby w kilku z nich wybuchło ognisko COVID, by przyniosło to duży zastój w ubojach. Do tego dochodzi negatywny wpływ jaki pandemia wywarła na konsumpcję wieprzowiny: z jednej strony ograniczeniu uległa działalność segmentu HoReca, z drugiej zaś niepewność skłania społeczeństwo do ograniczenia zakupów wieprzowiny – tłumaczy specjalista.

Zdaniem naszego rozmówcy nadziei próżno też upatrywać na rynku chińskim – nawet przy najbardziej optymistycznym wariancie, to znaczy wznowienia eksportu niemieckiej wieprzowiny:

- Chińczycy otrząsnęli się już po epidemii ASF i stopniowo odbudowują swoją produkcję trzody chlewnej. Jeżeli publikowane przez nich dane są prawdziwe, być może już za rok produkcja trzody w tym kraju zbliży się do poziomu samowystarczalności pod względem wieprzowiny. Trudno zatem liczyć, że Chiny mogą być perspektywicznym rynkiem zbytu – tłumaczy Dargiewicz.

Wiele wskazuje zatem, że poprawa sytuacji nie nastąpi szybko, a zanim do niej dojdzie wielu producentów będzie prawdopodobnie zmuszonych zrezygnować z chowu. Niestety odbędzie się to kosztem tysięcy rolników utrzymujących się z produkcji żywca wieprzowego.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (10)

  • Rolnik Mazowieckie 2020-11-27 17:37:43
    W mojej okolicy wszystkie ubojnie biją na 110%. Ubije są zaplanowane nawet w wigilię. Wszyscy robią zapasy co może świadczyć o tym że dostaną duże pieniądze za przechowalnictwo. I będzie się mówić jak to się pomaga Polskiemu rolnikowi.
    • rolnik 2020-11-27 18:58:12
      Tu nie tylko o kase za przechowywanie chodzi, obecnie to gwiazdka ze świętym mikołajem w listopadzie dla ubojni. Ceny są katastrofalne, można wydymać rolnika jak nigdy przedtem, a jak rynek się ustabilizuje miesiącami nie podnosić cenników bo jakoby są zapasy w chłodniach. Jedno jest pewne to ostatnie dymanie rolnika na świniach w historii. Ubojnie to pasożyty i właśnie postanowyły zabić swojego zywiciela. Ten kryzys cenowy ostatecznie wyeliminuje rolników indywidualnych z rynku, zostaną tylko hotelarze, i import z zachodu padliny. Proponuje ministrowi wprowadzić nowe oznaczenie - polska świnia mięso wymarłego gatunku.
  • 🤥🤥 2020-11-27 17:18:17
    Trza likwidować trzode chlewna 😢 a zacząć sądzić chryzantemy
  • Ciach 2020-11-27 17:13:33
    Napiszcie ile żywych świń z Niemiec przyjeżdża dziennie do Polski? Jestem kierowca i widzę na wachadle kursujące tiry pełne trzody od granicy.
    • Chłop 2020-11-28 08:34:34
      Kto to napisze? Dziś jest zmowa milczenia. Każdy wmawia że tak musi być bo jesteśmy w UE.
      • !!!!!!!!! 2020-11-28 17:54:01
        Ile płacą Niemcom?
  • Michał 2020-11-27 16:32:47
    To jest dla mnie niepojęte, chore, nienormalne! Jak w żywe oczy niszczy się polską produkcję. Brak cenzuralnych słów by to opisać. Jak może świnia na skupie kosztować 3-4 zł! A w sklepie szynka kiełbasa 30-50 zł! Gdzie się podziewa ta różnica???!!! Gdzie UOKiK? Gdzie są polskie służby, gdzie do cholery jest konsument? Taki Pan jak ten w artykule zawsze znajdzie jakieś wymówki, a ja widzę w sklepach, że ludzie normalnie robią zakupy. Mało tego przedtem na wsi w co drugim domu chowało się świnie, każdy z tego miał swoje mięso i wyroby, teraz prawie każdy idzie do sklepu i kupuje. A co kupujemy, co nam oferują to szkoda gadać. Chłam. I najgorsze jest to, że rynek i biznes wymaga takiego chowu, 3 miesiące na mieszankach i świnka do sprzedaży... tylko porównajmy to chowu np na prawie naturalnej paszy, jaki jest smak mięsa, niebo, a ziemia. Na koniec jeszcze rozważanie: jak to jest, że maciory płacą taniej, ze stref z ASF taniej, a gdzie do cholery w sklepie mamy napisane, że kupujemy tańsze mięso w maciory albo z ww stref? Pozdrawiam producenci, u mnie niestety już nie ma hodowli, nawet dla siebie, nie wiem skąd wy macie pieniądze dokładać tyle do interesu;(
    • K. 2020-11-27 21:46:02
      Ja już kilka lat temu wyleczyłem się ze świń i dzisiaj śpię spokojnie. Tyle w tym temacie.
    • M 2020-11-27 22:33:40
      Może zamiast płaczu nad sobą, który i tak nic nie zmieni, warto przemyśleć kwestię własnej bazy przetwórczej. Uwaga hejterzy... 3, 2, 1, start. Walcie we mnie.
      • Jakub 2020-11-28 12:51:22
        Dokładnie tak. Dania spółdzielczość, Niemcy spółdzielczość, Polska muszę mieć więcej niż sąsiad 🤦

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.233.139
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.