Jak czytamy w komunikacie organizacji, według ostatnich danych Komisji Europejskiej pogłowie macior w krajach wspólnoty spadło o 0,9 proc. Największe spadki odnotowano w Niemczech (-2,5 proc.), Francji (-1,6 proc.), Polsce (-1,6 proc.) i Holandii (-0,5 proc.). Jednocześnie u kilku wiodących producentów zaobserwowano odwrotną tendencję. Duży wzrost pogłowia odnotowano w Danii (3,3 proc.) i w Belgii (+2,2 proc.). Loch przybyło również w Hiszpanii, gdzie w porównaniu z zeszłym rokiem jest ich o 0,2 proc. więcej. Biorąc jednak pod uwagę całą Unię Europejską, widać wyraźnie że systematycznie pogłowie macior zaczyna maleć. Fakt ten wynika prawdopodobnie z silnej nadpodaży żywca, oraz z kiepskiej opłacalności produkcji związanej z niskimi cenami skupu tuczników. Zdaniem przedstawicieli związku obserwowane ostatnio tendencje prawdopodobnie będą się nasilać.

Spadek pogłowia macior w perspektywie kilku miesięcy może oznaczać ograniczenie produkcji żywca wieprzowego w Europie, a w konsekwencji również jego podaży. Będzie to być może czynnik, który pozwoli na stopniowy wzrost opłacalności produkcji.