- utrzymująca się od dłuższego czasu niska cena żywca wieprzowego, wynikająca z dużych wahań cyklu koniunkturalnego,
- podział Funduszu Promocji Wieprzowiny i Wołowiny na dwa odrębne fundusze,
- wprowadzenie oceny poubojowej tusz wieprzowych, niezależnej od producenta żywca wieprzowego oraz przetwórcy,
- wprowadzenie programu zwalczania choroby Aujeszky’ego na terenie całego kraju.
- należy powołać odrębne grupy robocze, z których każda zajęłaby się opracowaniem rozwiązania systemowego w zakresie jednego konkretnego problemu, tj.: grupa robocza ds. stabilizacji cen wieprzowiny w Polsce, grupa robocza ds. zwalczania choroby Aujeszky’ego na terenie całego kraju;
- w skład grupy roboczej zajmującej się wypracowaniem systemu stabilizacji cen wieprzowiny w Polsce weszli przedstawiciele poniższych instytucji i organizacji:
- Izb Rolniczych,
- Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”,
- Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Polskich,
- Izby Gospodarczej „Polskie Mięso”,
- Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi;
- należy przeprowadzić rozpoznanie rynków europejskich pod kątem sposobu ustalania cen, organizacji oceny poubojowej tusz wieprzowych oraz funkcjonujących w powyższym zakresie rozwiązań prawnych;
- w najbliższym czasie należy przygotować wizytę studyjną w wybranym kraju UE, której celem byłoby zapoznanie się ze stosowanymi tam sposobami stabilizacji cen wieprzowiny.
Komentarze