Praktycznie od początku lutego w cennikach zakładów mięsnych nie następowały większe zmiany. Średnie ceny skupu tuczników już od kilku tygodni znajdowały się więc na podobnym poziomie. W mijającym tygodniu odnotowaliśmy w niektórych zakładach dość wyraźne zmiany. Przykładowo, w jednym z zakładów na Mazowszu, ceny wzrosły w ciągu ostatnich 7 dni o 20 groszy na kilogramie, a w tym samym czasie jeden ze skupów na Podkarpaciu obniżył ceny o 15 groszy. Jednak w zdecydowanej większości zakładów z którymi kontaktujemy się w naszej redakcyjnej sondzie, obowiązują cenniki sprzed tygodnia, co sprawia że średnie ceny skupu tuczników nie zmieniły się istotnie.

W ciągu ostatnich 7 dni średnie ceny skupu zarówno żywca, jak i tuczników sprzedawanych w WBC wzrosły o symboliczne 2 grosze. Cena żywca wynosi więc aktualnie 3,46 zł/kg netto, a za tuczniki ocenione w klasie E, zakłady płacą przeciętnie 5,01 zł/kg netto. Ceny żywca wahają się od 3,10 do 3,80 zł/kg netto, a za kilogram tucznika klasy E, rolnicy mogą dostać od 4,65 do 5,30 zł netto.