PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

SRW RP: Szkalowanie polskiej żywności to sprawa dla prokuratury

SRW RP: Szkalowanie polskiej żywności to sprawa dla prokuratury fot. Shutterstock

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP sprzeciwia się szkalowaniu polskiej żywności, co działa na szkodę całej branży rolno-spożywczej. Organizacja wskazuje, że jednym z kroków postępowania w walce z tego typu opiniami, powinno być zgłoszenie tych zdarzeń do prokuratury.



Jak czytamy w przesłanym do redakcji farmer.pl piśmie – Członkowie Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, najczęściej zarządzający średnimi i małymi zakładami mięsnym, są zbulwersowani bezpodstawnym rozpowszechnianiem szkalujących informacji na temat zawyżonych ilości azotanów, azotynów i antybiotyków w mięsie i jego przetworach. Informacje te szkodzą dobrej marce polskiego mięsa i wędlin, a zarazem całej polskiej żywności.

SRW RP odnosi się do konferencji prasowej (22 sierpnia br.), podczas której minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, wraz z Głównym Inspektorem Sanitarnym, Głównym Lekarzem Weterynarii i Głównym Inspektorem Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych, przekonywał o tym, że polska żywność spełnia najwyższe wymogi bezpieczeństwa i jakości, czego przykładem jest rosnący eksport i utrzymujące się na wysokim poziomie spożycie artykułów rolno-spożywczych.

Przypomnijmy, że w zeszłym roku odnotowano rekordowy poziom przychodów uzyskanych z eksportu towarów rolno-spożywczych na poziomie 29,3 mld euro. Jak wynika z danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa znaczący kawałek tego tortu wypracowała właśnie branża mięsna. Główną pozycję w strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych zajęły właśnie żywiec, mięso i jego przetwory, stanowiąc w 2018 r. 21% wartości polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych, tj. 6,3 mld euro, o 6% więcej niż w 2017 r. Dlatego nic dziwnego, że przedstawiciele branży mięsnej są wyczuleni na wszelkie zarzuty odnośnie wytwarzanych przez nich produktów, które później muszą odpierać nie tylko ze strony konsumentów ale i zagranicznych kontrahentów negocjujących umowy handlowe.

Sprawa, do której odnosi się zarówno SRW RP jak i minister, wraz z przedstawicielami inspekcji odpowiedzialnymi za nadzór i kontrolę bezpieczeństwa żywności dotyczy badań produktów żywnościowych, w tym owoców, warzyw, mięsa, wędlin, przeprowadzonych przez Marcina Bustowskiego, przy pomocy komercyjnego miernika zawartości azotynów w żywności.

Substancji, które są używane w procesie peklowania mięsa, przedłużając trwałość produktu, wpływając korzystnie na jego kolor, smak i zapach, ale przede wszystkim hamujących rozwój pałeczki jadu kiełbasianego, wytwarzającej śmiertelną neurotoksynę botulinową.

Z drugiej strony, nadmierne spożycie azotynów może prowadzić do zatruć organizmu, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca ograniczenie tych związków, jeśli to tylko możliwe, do minimum przy procesach technologicznych obróbki mięsa, m.in. ze względu na to, że azotany i azotyny są prekursorami nitrozwiązków, które mają potwierdzone działanie rakotwórcze. 

Wyniki prezentowane w materiałach wideo przez Marcina Bustowskiego wskazują na wielokrotne przekroczenie norm zawartości azotynów w surowym mięsie, czy parówkach. Filmy zebrały już ponad milion wyświetleń.

„W opinii SRW RP niezbędne jest podjęcie działań wymienionych wyżej Inspekcji oraz jednostek naukowo-badawczych, tj.: Instytutu Biotechnologii Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwowego Instytutu Weterynaryjnego oraz instytutu Żywności i Żywienia. Oczekujemy od tych instytucji pisemnego stanowiska dotyczącego stawianych branży mięsnej zarzutów oraz ogłoszenie ich w mediach. Kolejnym krokiem powinno być zgłoszenie sprawy do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa.”

 

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (12)

  • Rolnik 1 2019-09-02 15:46:03
    A jak potraktować rolników którzy opryskują zboża Rundapem i wstrzykują denaturat w pomidory i paprykę, na dodatek ci co tak robią wmawiają powszechnie że są producentami polskiej zdrowej żywności.
    • Miki2 2019-09-02 16:18:17
      Pogratulować bo może wytrują tych co takie głupoty gadają a denaturat to żule w pomidory wstrzykują jak im jagodowy kolor trunku przeszkadza
  • Cherubin 2019-09-01 13:50:39
    Nikt nie szkaluje producentów. Tylko mówi prawdę. Badane owoce i warzywa tym samym miernikiem co badane jest mięso nie wykazały znacznych odchyleń od normy. Najzwyczajniej do owoców i warzyw trudno napompować tyle szkodliwej chemii. Powiem więcej obecnie nawet wieprzowina rasy puławskiej sprzedawana w sklepach jest nawalona chemią i przepakowywana gdy kończy się termin ważności.
  • kris 2019-08-31 14:15:33
    w kiełbasie z chemii ma prawo znajdować się tylko sól kuchenna a jeśli jest cokolwiek innego powinien taki zakład zostać zamknięty a właściciel na 600 lat więzienia skazany.prawda jest taka że zakłady z dobrego surowca robią niedające się spozyć gówno
  • Maniek 2019-08-30 14:47:35
    Ciekawe ile w tym stowarzyszeniu wędliniarzy RP zostało zakładów z Polskim Kapitałem?
  • AndAnd 2019-08-30 14:04:43
    Za szkalowanie producentów kiełbasy z30% mięsa też do prokuratury?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.176.189
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.