PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Stabilizacja chińskiego rynku wieprzowiny poprzez redukcję

Stabilizacja chińskiego rynku wieprzowiny poprzez redukcję
Obecnie chiński rynek wieprzowiny cechuje stabilizacja cenowa, choć na rynku widoczne są tygodniowe wzrosty lub spadki, fot. Shutterstock

Autor:

Dodano:

Tagi:

Chińska wieprzowina wkroczyła w najważniejszy etap rozwoju, który potrwa do 2035 roku.



W ostatnim tygodniu sierpnia bieżącego roku średnia krajowa cena żywca wieprzowego w Chinach wyniosła 14,81 CNY/kg, co oznacza spadek o 2,6% w stosunku do poprzedniego tygodnia i spadek o 60,0% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.  

Ceny żywca wieprzowego, na 33 chińskie prowincje, spadły w 29, a wzrosły tylko w jednej (Qinghai). Średnia cena żywca wieprzowego w południowych Chinach była wyższa i wyniosła 16,51 CNY/kg, a w północno-wschodniej części kraju średnia cena wyniosła 13,46 CNY/kg. 

Średnia krajowa cena wieprzowiny wyniosła 24,93 CNY/kg, co oznacza spadek o 1,7 % w stosunku do poprzedniego tygodnia i spadek rok do roku o 55,5%. Ceny spadły aż w 29 prowincjach, a wzrosły tylko w jednej (Hainan). Średnia cena wieprzowiny w południowych Chinach była wyższa i wyniosła 28,48 CNY/kg, a cena w północno-wschodnich Chinach była niższa i wyniosła 20,59 CNY/kg. 

 

Średnia krajowa cena prosiąt wyniosła 36,56 CNY/kg, co oznacza spadek o 4,0% w stosunku do tygodnia wcześniej i spadek rok do roku o 66,4%. Średnia cena prosiąt we wschodnich Chinach była wyższa i wyniosła 41,70 CNY/kg, a cena w północno-wschodnich Chinach była niższa i wyniosła 28,73 CNY/kg.

Średnia cena mieszanek paszowych dla tuczników wyniosła 3,62 CNY/kg, i tydzień do tygodnia nie zmieniła się, a rok do roku wzrosła o 11,0%.

Po pierwsze genetyka

Obecnie chiński rynek wieprzowiny cechuje stabilizacja cenowa, choć na rynku widoczne są tygodniowe wzrosty lub spadki. Te wahania trzymają się ustalonego celu cenowego, który – w ocenie chińskiego rządu oraz hodowców i przetwórców – gwarantuje rentowność oraz spokój na rynku.

Rok 2020 był okresem odbudowy ilościowej pogłowia świń. Z kolei 2021 rok jest początkiem zmian jakościowych. Wiosną tego roku chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wiejskich opublikowało „Program doskonalenia genetycznego populacji świń w Chinach na lata 2021-2035”. Jest to kontynuacja programu z lat 2008-2020, ale różnica między nimi jest zasadnicza, bowiem wcześniejszy nie uwzględniał wystąpienia w Chinach epidemii afrykańskiego pomoru świń ASF, a szczególnie jego skutków. Wirus faktycznie wymusił systemowe zmiany w całym łańcuchu, począwszy do hodowli, poprzez przetwórstwo aż po handel (sprzedaż).

Program stawia za cel maksymalne udoskonalenie genetyki u świń w kierunku poprawy uzyskiwania chudego mięsa oraz – co ważne – uwzględnienia w produkcji zróżnicowanych potrzeb konsumenckich na różnych rynkach, nie tylko w Chinach, ale także poza nimi. Chiński resort rolnictwa zaleca by przy hodowli masowej skupić się na trzech rasach świń: Large White, Landrace, Duroc. Czwartą rasą jest tzw. chińska czarna świnia, jako odmiana narodowa, która cieszy się u Chińczyków, zwłaszcza tych na wsi, popularnością i ma swoją markę.

W programie podkreśla się by modernizacja genetyczna stada prowadziła do budowy wydajnego systemu hodowli trzody chlewnej, a w cały proces muszą być zaangażowani nie tylko naukowcy, ale także rolnicy, hodowcy świń oraz zakłady przetwórcze, a te ostatnie nierzadko mają także własne centra badań i rozwoju ze swoją kadrą badawczą.

Chińskie ministerstwo rolnictwa zakłada redukcję tej części stada (pogłowia) świń, które nie rokuje na poprawę wydajności jakościowej. I taką dużą redukcję przewiduje jeszcze pod koniec tego roku oraz w 2022 roku. Innymi słowy ten rok ma zamknąć się mniejszym pogłowiem ok. 30 mln świń, czyli z obecnych 406 mln świń do 376 mln sztuk. I taki stan ma być także w przyszłym roku.

Ponadto na spadek pogłowia jeszcze w tym roku oraz w przyszłym roku wpłynie realizowana przez chiński rząd od półtora roku polityka likwidacji małych i średnich hodowli świń. Inną sprawą są w głębi kraju hodowle przydomowe jednej lub dwóch świń, które mają znaczenie ekonomiczno-socjalne, a nie gospodarcze. 

Dobrą wiadomością jest to, że chińskie ministerstwo rolnictwa przewiduje w 2022 roku wzrost importu wieprzowiny do poziomu 5-5,5 mln ton (w zależności do źródła analizy). I według założeń ministerstwa przyszły rok będzie ostatnim z tak dużym importem. W każdym kolejnym roku import ma maleć, bo ma pod koniec przyszłego roku rosnąć pogłowie o preferowanej jakości. Do 2035 roku ma zostać „wymienione” całe pogłowie świń w Chinach. 

Chiński rząd nie musi się obawiać o rozwój własnej hodowli świń, bowiem ASF w Europie i na świecie degraduje kolejne stada oraz rynki. Dla rozwijającego się chińskiego rynku wieprzowego jest to dobra wiadomość, bo konkurencyjność ma inne wektory, a Chińczycy już nieraz pokazali, że potrafią dla siebie wykorzystać słabości innych. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • AntyASF 2021-09-03 06:33:08
    A u nas Puda najbardziej się zmartwił tym, że nie został potraktowany jako VIP. A rolnik jak rolnik ma sobie sam poradzić.
  • Obserwator 2021-09-02 15:36:17
    Jest pewne, że przyjdzie taki czas, że na nasz rynek trafi wieprzowina z Chin.
  • Apocoto 2021-09-02 11:22:46
    Naszym rolnikom narzucić asf, a z chin sprowadzać prosiaczki, gdzie szaleje śfirus.
    • Fox 2021-09-02 12:27:32
      Z Chin prosiak. Tak! Przy pędzić je na pieszo przez bialoruską g ranice
  • Rolnik Mazowieckie 2021-09-02 10:35:22
    2035 Europa kupuje wieprzowinę z Chin.
    • Rolnik 2021-09-02 11:53:19
      Wydaje mi się że będzie to wczesniej

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.217.174
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.