Zastosowanie śruty rzepakowej w żywieniu trzody chlewnej niejako automatycznie kojarzy się z redukcją kosztów żywienia naszego stada. Jak zwraca jednak uwagę dr Mirosław Wantuła z firmy Blattin Polska, przed podjęciem decyzji o wprowadzeniu pasz rzepakowych do receptury paszy najpierw musimy dokładnie przeanalizować koszt przygotowania takiej mieszanki. W niektórych okresach zdarza się bowiem, że cena śruty rzepakowej jest na tyle zbliżona do cen poekstrakcyjnej śruty sojowej, że wykorzystanie rodzimego źródła białka nie zawsze jest ekonomicznie zasadne:
Temat zastosowania pasz rzepakowych w żywieniu trzody chlewnej szeroko omówimy podczas tegorocznej edycji konferencji "Nowoczesna Produkcja - Świnie", która odbędzie się już za trzy tygodnie w Ciechocinku. Serdecznie zapraszamy do bezpłatnego udziału w spotkaniu. Zarejestruj się już dziś!
Komentarze