Zakłady mięsne od dłuższego już czasu próbują na stałe zbudować własną bazę surowcową. Jednym ze sposobów jest ścisła współpraca z wybranymi rolnikami, z którymi podpisywane są umowy kontraktacyjne. Niektóre z zakładów proponują współpracę na zasadzie tuczu usługowego, i wówczas rolnik właściwie nie ponosi kosztów zakupu paszy, prosiąt, leczenia. Wtedy ustala się tylko stawkę za obsługę, zależną także od uzyskanych wyników produkcyjnych w tuczu.
Bardziej popularną formą jest właśnie tucz kontraktowy, który odbywa się na bardzo różnych warunkach, uzależnionych przede wszystkim od przyjętych zasad obowiązujących w danym zakładzie mięsnym.
WARUNKI U PKM DUDA
Sprzedawane warchlaki do tuczu pochodzą z własnego zaplecza i są ze stad będących pod stałą kontrolą weterynaryjną. Stada te posiadają status urzędowo wolnych od choroby Aujeszky’ego. Do współpracy są wybierani rolnicy, którzy spełniają podstawowe wymogi z zakresu dobrostanu zwierząt, a także zostaną pozytywnie ocenione przez przedstawiciela firmy.
Zabezpieczeniem tuczu kontraktowego jest specjalna umowa, która przede wszystkim nakłada na producenta zobowiązanie do sprzedaży tuczników wyłącznie do PKM DUDA SA. Warchlaki do tuczu są dostarczane transportem należącym do zakładu i to zakład ponosi odpowiedzialność za sztuki padłe w czasie transportu.
Więcej czytaj w FARMER 16/2009
Komentarze