System w swoich założeniach uwzględnia zmianę sposobu konkurowania na rynku, bowiem daje towar zgodny z oczekiwaniami współczesnego odbiorcy, tj. o ponadstandardowej jakości, powtarzalny, z gwarancją jakości i pochodzenia. System Jakości Wieprzowiny PQS powstał z inicjatywy dwóch podmiotów – Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” oraz Związku Polskie Mięso. Został uznany przez Ministra Rolnictwa za krajowy system jakości żywności.
Jest przykładem nowoczesnego, zintegrowanego sposobu produkcji mięsa wieprzowego o wysokiej jakości. Jego celem jest produkcja chudego, nieprzetłuszczonego mięsa wieprzowego, przy zachowaniu ważnych dla konsumentów i przetwórców parametrów jakości mięsa, zwiększających jego trwałość, przydatność kulinarną i przetwórczą oraz smakowitość i atrakcyjność dla konsumentów. .
System obejmuje cały łańcuch produkcyjny: od hodowli, poprzez produkcję prosiąt, żywca wieprzowego, obrót przedubojowy, ubój, przetwórstwo aż po dystrybucję. Opracowane standardy postępowania na każdym z ww. etapów wpływają na końcową jakość produktu i gwarantują uzyskanie mięsa wieprzowego o ponadstandardowej jakości. Wieprzowina wyprodukowana w tym Systemie w przyszłości może stanowić bazę do produkcji innych wyrobów.
System jest przejrzysty i gwarantuje pełną identyfikowalność uzyskanego produktu. Dzięki temu przygotowane na etapie hodowli i chowu zwierzęta pozostają w pełni identyfikowalne również w zakładzie ubojowym. Zachowanie tego elementu w dalszym przebiegu procesu produkcyjnego, gwarantuje śledzenie ścieżki pochodzenia mięsa wieprzowego na etapie przetwórstwa i dystrybucji.
Wszystkie elementy procesu produkcyjnego podlegają kontroli i sprawdzeniu w procesie certyfikacji. Takie postępowanie daje klientom gwarancję, że kupują wieprzowinę wysokiej jakości, ze sprawdzonej produkcji, potwierdzonej stosownym certyfikatem zgodności, wydanym przez niezależną jednostkę certyfikującą.
System jest otwarty dla wszystkich producentów. Warunkiem uczestnictwa jest złożenie odpowiedniego wniosku do jednego z partnerów Systemu (PZHiPTCh „POLSUS” lub Związku Polskie Mięso), poddanie się kontroli oraz przestrzeganie zasad, które mają zagwarantować produkcję wysokiej jakości wieprzowiny. Uzyskanie gwarantowanej przez System PQS ponadstandardowej jakości mięsa wynika z dodatkowych obowiązków nałożonych na uczestników Systemu na każdym etapie procesu produkcyjnego. Uczestnicy Systemu PQS, oprócz zapewnienia zgodności produkcji z wymogami obowiązującego prawa, dobrowolnie zgadzają się na przestrzeganie dodatkowych wymogów w procesie produkcyjnym po to, aby zapewnić takie parametry mięsa wieprzowego, które zadecydują o jego wartości konsumpcyjnej i przetwórczej. Poniżej przedstawiono wymagania dla etapu produkcji pierwotnej, czyli hodowli i chowu trzody chlewnej.
Stosowanie właściwych ras
Profil rasowy zwierząt objętych Systemem Jakości Wieprzowiny PQS bazuje, m. in. na wykorzystaniu potencjału genetycznego ras: wielkiej białej polskiej (wbp), polskiej białej zwisłouchej (pbz), duroc i hampshire. Są to rasy o wysokiej zawartości mięsa w tuszy, niskim otłuszczeniu, korzystnym poziomie tłuszczu śródmięśniowego IMF. Cechy te są przekazywane na potomstwo.
Do produkcji tuczników nie można wykorzystywać świń czystej rasy pietrain. Dla uniknięcia kłopotów związanych z pogorszoną jakością mięsa i wrażliwością na stres, świnie tej rasy są stosowane w Systemie Jakości Wieprzowiny PQS wyłącznie jako jeden z komponentów ojcowskich, w formie mieszańca (z rasą duroc lub hampshire).
Podział ras na komponenty mateczne i ojcowskie
Stosowanie podziału ras na komponenty mateczne i ojcowskie wynika z predyspozycji poszczególnych ras w określonym kierunku użytkowania i pozwala na prawidłowe wykorzystanie potencjału genetycznego zwierząt w zakresie umięśnienia i otłuszczenia tuszy. Rasa wbp i pbz spełniają wymogi zarówno komponentu matecznego jak i ojcowskiego, dlatego System PQS dopuszcza produkcję tuczników z wykorzystaniem tych ras jako komponentu ojcowskiego.
Wykorzystanie zwierząt wolnych od defektów genetycznych
Główną przyczyną występowania wady mięsa typu PSE (jasnego, miękkiego i cieknącego) jest zmutowany gen wrażliwości na stres (RYR1T). Zwierzęta obarczone tym defektem genetycznym znacznie częściej wykazują tendencje do wytwarzania mięsa gorszej jakości niż osobniki odporne na stres. Dlatego w stadzie podstawowym nie może być zwierząt wrażliwych na stres.
Właściwa masa ciała i wiek uboju
Ubój tuczników powinien następować przy masie ciała około 100 kg (+ – 15 kg) co odpowiada wiekowi zwierząt 5 – 7 miesięcy. Uzasadnieniem ograniczeń masy ciała i wieku tuczników są wyniki badań i obserwacji wskazujących, które wskazują, że zwierzęta przy tej masie ciała i wieku mają największe zdolności do odkładania białka a tym samym produkowania chudego mięsa.
Odpowiednie żywienie
Żywienie musi być zbilansowane i dostosowane do wieku zwierząt, co pozwala na maksymalne wykorzystanie potencjału genetycznego w zakresie ich umięśnienia oraz zapobiega nadmiernemu otłuszczeniu i występowaniu wad jakości.
Innym wymogiem żywieniowym jest wyeliminowanie bądź ograniczenie w ostatniej fazie cyklu produkcyjnego pasz negatywnie wpływających na jakość tuszy i mięsa. W związku z tym na miesiąc przed ubojem należy ograniczyć stosowanie kukurydzy (do 20 proc. w dawce) oraz wyeliminować z żywienia mączkę rybną i produkty rybne.
Prawidłowo przeprowadzony obrót przedubojowy
Prawidłowe postępowanie ze zwierzętami przed ubojem ma na celu eliminację lub zminimalizowanie działania czynników stresogennych. Stres w trakcie obrotu może spowodować zachwianie równowagi fizjologicznej i wywołać szereg nieodwracalnych reakcji metabolicznych, prowadzących do powstania wad jakości mięsa (najczęściej typu PSE i DFD). Na ten element musi zwrócić uwagę zarówno producent żywca jak i przetwórca. Tu ważny jest czas transportu, który nie może przekraczać 8 godzin.
Prowadzenie dokumentacji
Uczestnicy systemu muszą wypełniać i przechowywać dokumenty systemowe, tj. formularz żywieniowy i formularz do samokontroli oraz gromadzić dokumentację dotyczącą zakup pasz, receptury paszowe, dawki pokarmowe czy dokumenty przewozowe (ubojnie).
Przy zakupie zwierząt hodowlanych należy bezwzględnie pamiętać o dokumentach hodowlanych, które są certyfikatem potwierdzającym wartość hodowlaną i użytkową zwierzęcia oraz jego pochodzenie i status w zakresie stopnia wrażliwości na stres. Na tej podstawie możliwa jest pełna i wiarygodna weryfikacja pochodzenia zwierząt oraz ich identyfikacja.
Zapewnienie identyfikowalności
System gwarantuje pełną identyfikowalność uzyskanego produktu i daje możliwość prześledzenia ścieżki pochodzenia mięsa (traceability): od partii mięsa do stada, z którego to mięso pochodzi wraz z ustaleniem pochodzenia genetycznego zwierząt. Konieczne jest zatem oznakowanie zwierząt, a na etapie przetwórstwa i dystrybucji - półtusz i mięsa kulinarnego.
Dobrowolne poddanie się kontroli i certyfikacji
System Jakości Wieprzowiny PQS ma dwa niezależne etapy kontroli, które gwarantują wiarygodność produkcji, transparentność procesu produkcyjnego i umożliwiają identyfikowalność produktów.
Pierwszym poziomem kontroli jest samokontrola uczestnika Systemu przeprowadzana na podstawie odpowiednich wytycznych opracowanych dla danego etapu produkcji wieprzowiny. Pomocny w tym zakresie jest formularz do samokontroli, którego wzór jest dostępny na stronie www.polsus.pl w zakładce System PQS.
Drugim poziomem kontroli jest niezależna kontrola audytorska. Jest to kontrola na zgodność ze specyfikacją, w czasie której sprawdzeniu podlega zarówno proces produkcji, jak i wyprodukowana w Systemie PQS wieprzowina. Jakość mięsa jest weryfikowana metodami laboratoryjnymi. Kontrola jest przeprowadzana przez niezależne jednostki certyfikujące, akredytowane na zgodność z normą PN-EN 45011, posiadające upoważnienie MRiRW oraz uznane przez System Jakości Wieprzowiny PQS.
Wszyscy uczestnicy łańcucha produkcyjnego muszą ze sobą współpracować, aby zachować ciągłość produkcji (od stada do mięsa kulinarnego) i zgodność z wymogami Systemu na każdym jej etapie.
Komentarze