PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Szansa na powrót mączek mięsno-kostnych?

Szansa na powrót mączek mięsno-kostnych?
Możliwy powrót do żywienia świń i drobiu mączek mięsno-kostnych - ale tylko przy krzyżowym skarmianiu; Fot. AK

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS określa jako jeden z priorytetów naprawy sytuacji na krajowym rynku trzody chlewnej podjęcie działań zmierzających do zezwolenia na krzyżowe stosowanie mączek mięsno-kostnych w żywieniu świń. MRiRW odpowiada w liście, że przychyla się do wprowadzenia takiego zezwolenia.



Jacek Bogucki w liście, odpowiadającym na pytania Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej zauważa, że ministerstwo rolnictwa opowiada się za zezwoleniem na stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego ze zwierząt gospodarskich innych niż przeżuwacze, poprzez umożliwienie skarmiania krzyżowego, z zachowaniem zasad bezpieczeństwa, tj. po zagwarantowaniu możliwości kontroli, poprzez wdrożenie metod badawczych, pozwalających na określenie gatunkowości przetworzonego białka (obecnie opracowywanych na poziomie laboratorium referencyjnego Unii Europejskiej).

Jak czytamy w liście do POLSUS, zgodnie z informacjami uzyskanymi w czerwcu 2015 r., plan prac Komisji Europejski w zakresie zakazu żywieniowego obejmuje m.in. ograniczenie restrykcji związanych z zakazem poprzez stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od drobiu w żywieniu trzody chlewnej i stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od świń w żywieniu drobiu. Warunkiem niezbędnym do wprowadzenia zmian i złagodzenia zakazu paszowego jest zwalidowanie metod diagnostycznych pozwalających na określenie gatunkowości wykrytego przetworzonego białka.

Obecnie zwalidowano metodę PCR do wykrywania i identyfikacji DNA białka wieprzowego z zastosowaniem techniki real-time PCR. Zgodnie z informacjami otrzymanymi od Krajowego Laboratorium Referencyjnego – Zakładu Higieny Pasz w PIW-PIB w Puławach,  21 września 2015 r. Laboratorium Referencyjne Unii Europejskiej ds. białek zwierzęcych przekierowało metodę do wszystkich laboratoriów referencyjnych państw członkowskich UE. Od początku roku jest w nich testowana, a opinie na jej temat są wymieniane pomiędzy jednostkami. Uzyskane w ten sposób wyniki pozwolą na podjęcie decyzji, czy opracowana metoda spełnia wymagania w zakresie parametrów charakterystycznych dla metod referencyjnych w zakresie parametrów charakterystycznych dla metod referencyjnych, co pozwoliłoby na zmianę zakazu i umożliwienie krzyżowego skarmiania świń i drobiu przetworzonym białkiem zwierzęcym.

Ponadto na spotkaniu grupy roboczej ds. TSE (zaraźliwych encefalopatii gąbczastych) 26 października 2015 r., Komisja Europejska poinformowała, że w odniesieniu do metody pozwalającej na identyfikację białka pochodzącego od drobiu, która pozwoliłaby na stosowanie tego białka w żywieniu świń oraz przetworzonego białka wieprzowego w żywieniu drobiu, przeprowadzono dotychczas walidacje wewnętrzną. Dalsza walidacja planowana jest na 2016 r.

Zwrócono jednak uwagę, że opracowywanie tej metody jest utrudnione ze względu na różnorodność międzygatunkową ptaków. Każdy gatunek charakteryzuje się odmiennym genotypem, co komplikuje i spowalnia prace nad opracowaniem tej metody. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (7)

  • obserwator 2016-04-30 17:02:07
    Patrząc z tej strony to napewno i racja w tej materji !!!
  • parody 2016-04-29 19:41:28
    Wysokie koszty rolników i niskie ceny też są niewskazane, nawet jeszcze bardziej
  • OBSERWATOR 2016-04-29 15:17:44
    Ale krówką mączka nie wskazana ,tylko białko roslinne .
  • parody 2016-04-28 20:44:32
    Moje krówki też chętnie zjadły by sobie taką mączkę, zwłaszcza przy tej cenie mleka
  • OBSERWATOR 2016-04-28 18:20:39
    W sparingu mączki kostnej z loby sojowym to raczej ta pierwsza nie ma większych szans !!!!!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.234.211.61
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.