Obsada nowego budynku została zaplanowana dla około 1000 tuczników. W każdej komorze znajdują się trzy oddzielne kojce na głębokiej ściółce. W sumie, w jednej komorze mieści się około 140 tuczników.
Oprócz inwestycji w nową tuczarnię w gospodarstwie powstała własna mieszalnia pasz. Gdzie, praktycznie bezobsługowo wytwarzane są mieszanki pełnoporcjowe. Na podstawie odpowiednich receptur dla wszystkich grup technologicznych trzody chlewnej utrzymywanych w gospodarstwie.
Z mieszalni zostały pokierowane do tuczarni trzy oddzielne linie paszowe. Pasza wędruje do trzech silosów umieszczonych zaraz przy budynku nowej chlewni. Dalej instalacja trzech ciągów rur paszowych trafia do każdej komory i każdego kojca. Dzięki temu w każdym kojcu może być zadawana inna mieszanka paszowa.
Różnicowanie pod kątem mieszanek paszowych może odbywać się w sytuacji, gdy zwierzęta z danego kojca potrzebują „mocniejszej" paszy (ze względu na zawartość składników odżywczych), tak aby dorównać do grupy, która ma lepsze przyrosty w tuczu, lub też w nagłej sytuacji, gdy grupa zwierząt nagle zachoruje i będzie potrzebowała szybkiego podania leku do paszy.
Według producenta - to pozwala na lepsze sterowanie tuczem, szczególnie gdy szykuję większą partię zwierząt na sprzedaż w jednym terminie.
W przypadku wentylacji, prawidłowo rozmieszczone i zamontowane kominy wentylacyjne zapewniają właściwe usuwanie powietrza z chlewni. W swojej tuczarni pan Piotr zdecydował się na zwiększenie liczby wentylatorów o mniejszej mocy.
W każdej komorze znajdują się dwa kominy - Cały czas, pracuje praktycznie jeden wentylator, drugi włącza się, gdy temperatura nadmiernie rośnie. W zimie, czy też w okresie letnim w nocy, praca jednego komina będzie wystarczająca.
- Gdybym zamontował jeden komin o mocy 700 Wat, pracowałby praktycznie cały czas. Decydując się na dwa mniejsze kominy, każdy o mocy 300 Wat mam automatycznie mniejsze zużycie energii elektrycznej. Według moich wyliczeń, ta inwestycja zwróci się po około czterech latach użytkowania - wyjaśnia Piotr Jędrzejczak, producent świń z Kadzewa w woj. wielkopolskim.
Komentarze