PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Tuczniki z Ameryki

W ciągu ostatnich lat dotychczasowi potentaci na światowym rynku żywca wieprzowego: Dania, Holandia czy Francja są coraz bardziej wypierani przez USA, Brazylię i Kanadę. Jeszcze kilkanaście lat temu nie liczyły się one pod względem produkcji żywca wieprzowego. Dzisiaj Europa musi z nimi ostro konkurować, aby nie tracić rynków - pisze Paweł Gajewczyk z Akademii Rolniczej we Wrocławiu



O stopniu produkcji wieprzowiny świadczy nie tylko skala chowu świń na fermach, lecz w dużym stopniu również organizacja pozyskiwania tuczników do uboju przez zakłady mięsne. We współczesnym świecie, aby produkcja była opłacalna, musi być prowadzona na coraz większą skalę. Standardy pod tym względem coraz częściej narzucają kraje, które jeszcze niedawno nie miały tak dużego znaczenia na światowym rynku wieprzowiny. Są to przede wszystkim USA, Kanada i Brazylia.

Kraje europejskie nie mogą sobie pozwolić na tak dużą jak w Ameryce, skalę produkcji tuczników na fermach. W Europie nie ma możliwości tworzenia tak dużych gospodarstw rolnych i kładzie się znacznie większy nacisk na przestrzeganie norm ochrony środowiska. Dlatego coraz większa ekspansja Ameryki na światowym rynku wieprzowiny jest dla Europy zjawiskiem bardzo niekorzystnym.

Najgorszym zjawiskiem, wpływającym ujemnie na eksport wieprzowiny, jest niekontrolowana nadprodukcja tuczników. Dała ona o sobie znać szczególnie mocno pod koniec lat dziewięćdziesiątych zarówno w Europie, jak i w USA. Wtedy to hodowcy i producenci ponieśli ogromne straty, a wielu z nich, zwłaszcza w Europie, zrezygnowało z chowu świń. Z tego powodu w UE podjęto plan ograniczania liczby loch w stadach podstawowych na fermach świń. Wtedy też zobowiązano duże korporacje mięsne w UE do podawania z rocznym wyprzedzeniem informacji o możliwości zakupu z góry określonej liczby tuczników, aby ograniczyć ich nadprodukcję. Firmy te podają także kwoty pieniężne, przeznaczane na ten cel. Większość rzeźni ma podpisane umowy wieloletnie na odbiór tuczników, z uwzględnieniem nie tylko wielkości dostaw, lecz także jakości tuczników. Normy jakościowe obejmują przy tym nie tylko mięsność tusz, lecz również częstość występowania wad mięsa spowodowanych błędami hodowlanymi lub wynikającymi ze złej organizacji obrotu żywca.

W ostatnim czasie pojawił się także problem związany z doprowadzeniem do zrównoważonej produkcji tuczników na świecie. Jednym z argumentów dyscyplinujących metody i skalę produkcji tuczników może być nacisk konsumentów na zwiększenie bezpieczeństwa żywności. Brana jest także pod uwagę zmiana postaw konsumenckich i coraz większe znaczenie, jakie przypisuje się ochronie środowiska na całym świecie. Może się to przyczynić do ograniczania skali produkcji wieprzowiny w tych krajach, w których prowadzi się intensywne formy produkcji.

Dzięki zaleceniu podawania z rocznym wyprzedzeniem zakupu tuczników przez duże europejskie korporacje mięsne, wiadomo, ile kupią najwięksi w roku 2005. Prognozy uboju w mln tuczników są następujące: Danish Crown - 20, Bestmeat Company - 14, Westfleisch - 3,7, Cooperl - 3,4, Socopa - 3,2, Tonnies - 3,2, Grampian - 3,1, D&S Fleisch - 2,8, Proinserga - 2,5, Hendrix Meat Group - 2,4, Swedish Meat - 2,1 , Sudfleisch - 2,1, Olympig - 2,1, Groupe Bigard - 2, Bernard - 1,7 mln tuczników. Warto zauważyć, że polski potentat na rynku mięsnym, Zakłady Mięsne DUDA, przerabia połowę tego, co najmniejszy potentat europejski.

Gigantami europejskiego rynku mięsnego jest 15 firm. Najwięcej tuczników w ciągu roku ubija duński koncern Danish Crown i niewiele mu ustępujący międzynarodowy koncern Bestmeat Company. Następne w kolejności firmy są już zdecydowanie mniejsze: Westfleisch, Cooperl, Socopa, Tonnies, Grampian, D&S Fleisch, Proinserga, Hendrix Meat Group, Swedish Meat, Sudfleisch, Olympig, Groupe Bigard, Bernard.

Źródło: "Farmer" 02/2005



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.203.18.65
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.