PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Uszlachetnione białko to wyższa jakość paszy

Uszlachetnione białko to wyższa jakość paszy fot. M. Misiurewicz

O technologiach uszlachetniania białka roślinnego mówił podczas konferencji „Narodowe Wyzwania w Rolnictwie” Jarosław Iwaniuk, główny technolog rozwoju produktów Zakładu Uszlachetniania Białka Roślinnego firmy Agrolok.



Jednym z elementów panelu dla producentów trzody chlewnej odbywającego się w ramach konferencji „Narodowe Wyzwania w Rolnictwie” było wystąpienie Jarosława Iwaniuka z firmy Agrolok. W krótkiej prezentacji omówił on znaczenie uszlachetniania białka roślinnego w żywieniu trzody chlewnej. Jak podkreślał, dążenie do optymalizacji żywienia stada ma szczególne znaczenie w okresie obserwowanego obecnie kryzysu:

- Spośród trzech najważniejszych filarów produkcji żywca wieprzowego - genetyki, infrastruktury i żywienia, kluczowe znaczenie ma właśnie to ostatnie. Poprzez racjonalne żywienie możemy osiągnąć na produkcji oczekiwany zysk, a w momentach załamania rynku ograniczyć choćby straty. Fakt ten nie powinien dziwić, w końcu w zależności od systemu chowu koszt żywienia stanowi od 60 do 80 proc. wszystkich nakładów poniesionych na wyprodukowanie tucznika. Chcąc zachować wysokie parametry produkcji niezbędna jest wysoka jakość komponentów stosowanych w produkcji paszy – tłumaczył w czasie spotkania Jarosław Iwaniuk.

W dalszej części swojego wystąpienia prelegent odniósł się do korzyści wynikających z uszlachetniania źródeł białka roślinnego:

- Aby zagwarantować dobre wykorzystanie paszy i wysoki status zdrowotny zwierząt, a co za tym idzie pełne wykorzystanie potencjału genetycznego tkwiącego w zwierzętach, niezbędna jest odpowiednio wysoka koncentracja składników odżywczych w paszy, ale również ich wysoka strawność i przyswajalność. Takie właściwości posiadają właśnie komponenty uszlachetnione. Obróbce najczęściej poddaje się surowce wysokobiałkowe. W naszej firmie zainwestowaliśmy w nowoczesne technologie obróbki hydrobarotermicznej która gwarantuje poprawę przyswajalności białka przy jednoczesnym ograniczeniu aktywności związków antyżywieniowych. Wszystkie procesy ukierunkowane są na utrzymanie jak najwyższej jakości białka. Wysoka temperatura inaktywuje większość związków antyżywieniowych, co ma szczególne znaczenie w przypadku nasion soi. Co ważne, wszystkie surowce wykorzystywane w zakładzie pochodzą z roślin nie poddanych modyfikacjom genetycznym – tłumaczył specjalista.

Jak dodał, roczne moce przerobowe Zakładu Uszlachetniania Białka Roslinnego firmy Agrolok to 200 tys. ton.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.206.194.161
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.