Spółka zależna Vion „Der Grüne Weg” rozpoczęła tworzenie w pełni niemieckiej sieci ekologicznej wieprzowiny.
De Groene Weg B.V., część Vion Food Group jest od lat największym dostawcą mięsa ekologicznego w Holandii i partnerem dla niemieckiego handlu i przemysłu przetwórczego. Wraz ze spółką zależną Der Grüne Weg GmbH, z siedzibą w Emstek w Oldenburgu, firma realizuje obecnie podejście zorientowane na popyt, zamknięte ekologiczne łańcuchy dostaw mięsa, które są unikalne dla Niemiec.
Nowa ekologiczna sieć wieprzowiny rozpoczęła się od świń z Turyngii
Dzięki rozpoczętemu przetwórstwu wieprzowiny z Turyngii „Der Grüne Weg" oficjalnie uruchomiła w Niemczech swoją pierwszą ekologiczną sieć wieprzowiny. Według Vion, dzięki ofercie ekologicznej wieprzowiny pochodzenia niemieckiego, firma może teraz również osiągnąć preferencja wśród konsumentów niemieckich, co oznacza, że zwierzęta rodzą się, są hodowane, tuczone, ubijane i przetwarzane w Niemczech – w segmencie ekologicznym.
Celem jest dalsza ekspansja i promocja rynku produktów ekologicznych również w Niemczech. Oznacza to jednak również przyjmowanie nowych uczestników rynku do łańcucha tylko wtedy, gdy istnieje wystarczający popyt. Czas przejścia z konwencjonalnej hodowli trzody chlewnej na rolnictwo ekologiczne wynosi około dwóch lat.
Vion oferuje niezawodność w konwersji, cenie i gwarantowanym zakupie
Niemieckich hodowców trzody chlewnej we współpracy z „Der Grüne Weg” obowiązują te same warunki, co holenderskich hodowców trzody chlewnej. Na przykład zamiast zwykłego tygodniowego ustalania cen firma oferuje system, w którym cena trzody chlewnej jest ustalana czterokrotnie rocznie na podstawie rozwoju cen rynkowych i kosztów.
Według Vion, niemieccy rolnicy będą korzystać również z gwarancji zakupu i umowy na czas nieokreślony. Warunki te zapewniłyby hodowcom trzody chlewnej bezpieczeństwo i stabilność planowania, których potrzebują, aby dalej rozwijać swoje gospodarstwa ekologiczne. Kolejną zaletą dla rolników jest to, że konwersja może odbywać się stopniowo. Oznacza to mniejsze ryzyko, lepsze bezpieczeństwo planowania i możliwe do opanowania nakłady pracy.

Czytaj więcej
Ekologia i biznes mogą iść w parze
Komentarze